Dr. Wayne Dyer (1940-2015) a fost un celebru autor, psiholog, educator şi probabil cel mai iubit speaker motivaţional contemporan.
El nu numai că a atins cele mai înalte culmi ale succesului, dar i-a învățat și pe mulți alții cum să realizeze acest lucru.
Prin prima sa carte „Zonele tale eronate” (Your erroneous zones), publicată în 1976, care s-a vândut în peste 35 de milioane de exemplare, Wayne Dyer a fost promotorul mişcării de self-help şi self-empowerment care continuă şi astăzi.
Interesul său sincer față de ceilalți răzbate din toată munca sa și din numeroasele acțiuni filantropice pe care le-a făcut.
Toate învăţăturile lui Wayne Dyer au provenit din experiența sa directă de a-și transforma propria viață într-un succes. Iar în aceste zile, când se împlinesc 4 ani de la plecarea sa dintre noi, cuvintele lui sunt mai actuale ca niciodată…
Iată în continuare 11 lecții din viața și munca lui Wayne Dyer, care te vor ajuta să trăieşti o viaţă de succes:
1. Creează-ți singur oportunitățile.
Wayne Dyer a fost un om incredibil de ambițios şi de muncitor, care a reușit să își transforme prima carte într-un bestseller, vânzând copii ale acesteia singur, din portbagajul maşinii sale.
„Am dat zăpada și am livrat ziarul pentru că vroiam să am bani de cheltuială dar nimeni nu vroia sa îmi dea” spunea acesta. „Mulți oameni au mentalitatea că anumite lucruri li se cuvin, că cineva trebuie să facă lucruri pentru ei.”
De când era copil orfan, aflat în grija asistenților maternali și până când a devenit pionierul mișcării de self-help, Wayne Dyer a arătat lumii că hărnicia și perseverența sunt cheile succesului.
2. Ajutorul dat altora este adevăratul succes.
De-a lungul vieții, Wayne Dyer a donat cu generozitate universității pe care a urmat-o și a ajutat la strângerea a milioane de dolari pentru televiziunea publică, pe lângă faptul că și-a dedicat viața misiunii de a-i ajuta pe ceilalți să își atingă potențialul.
Ajutorul dat altora creează pozitivitate și aduce abundență. Fără acest ajutor dat celorlalți, succesul tău este gol și egoist.
3. Perspectiva ta îți determină întreaga lume în care trăieşti.
Unul dintre citatele mele preferate, ale lui Wayne Dyer, a fost mereu: „Schimbă modul în care te uiți la lucruri, iar lucrurile la care te uiți se vor schimba.”
El spunea că s-a dovedit că la cel mai mic nivel subatomic, simplul act de a observa o particulă o schimbă pe aceasta. Modul în care observăm aceste mici bucăți componente ale vieții este un factor care determină ceea ce vor deveni.
Dacă extindem această metaforă la particule din ce în ce mai mari și începem să ne vedem ca şi componente ale unui corp mai mare numit umanitate sau chiar și mai mare – viața în sine – atunci nu ne mai este atât de greu să ne imaginăm că modul în care observăm lumea în care trăim afectează această lume.
4. Amintește-ți că ai de ales.
„Simte-te groaznic sau simte-te motivat. Orice ai de făcut, alegerea este mereu a ta,” spunea Wayne Dyer.
Deși tindem să facem lucrurile să pară mai complicate decât sunt, ele sunt de fapt foarte simple. Orice experiențe ai, poți alege să le faci să fie diferite – le poți schimba fie în bine, fie în rău.
5. Nu ești ceea ce faci.
În epoca productivității în care trăim, este foarte ușor să te identifici cu succesul de care ai parte.
„Nu pune semnul de egalitate între stima ta de sine și cât de bine faci lucrurile în viață. Nu ești ceea ce faci. Dacă ai fi ceea ce faci, atunci când n-ai mai face, n-ai mai fi”, spunea Wayne Dyer.
Trebuie să fii conștient că ești mult mai mult decât ceea ce faci, așa că atunci când va veni vremea eșecului – și ea va veni cu siguranţă cândva – tu vei fi suficient de puternic pentru a te aduna și a încerca din nou.
6. Nu trebuie să te temi de moarte.
Conform familiei lui Wayne Dyer: „El spunea mereu că abia așteaptă să înceapă următoarea aventură și că nu îi era teamă de moarte.”
Totul ajunge la un sfârșit, fie că este vorba despre un proiect, o relație sau viața în sine. Wayne Dyer ne amintea în ultimele lui zile că dacă ai un simț al curiozității și al aventurii dezvoltat, când vine vremea acestor mici sau mari sfârșituri, îți vei aminti că fiecare moarte, chiar dacă este tristă și dificilă, poate fi și un nou început palpitant.
7. Trebuie să ai curajul să faci ceea ce îți place.
„Nu uita că a face ceea ce îți place stă la baza unei vieți pline de succes. Nu există oportunități limitate de a trăi din ceea ce îți place. Singurul lucru limitat este hotărârea de a realiza asta.”
Pasiunea și dedicarea din munca lui Wayne Dyer erau evidente în fiecare carte pe care o scria, în prelegerile lui, în aparițiile lui și în toată viața lui.
Nu trebuie să te trezești urându-ți ziua de lucru și dorindu-ți să fi făcut altceva. Construindu-ţi o viață pe care o iubești, vei avea parte de mai multă energie, pasiune și fericire – lucruri care reprezintă însuşi succesul – iar apoi va urma și succesul financiar.
8. Renunță la orgoliu.
Wayne Dyer avea convingerea că toți suntem conectați și de aceea modul în care îi tratăm pe ceilalți este echivalent cu modul în care ne tratăm pe noi.
„Orgoliul ne face să ne gândim că suntem separați unul de celălalt și de aceea suntem speciali. Dar nu suntem.
Dacă îți petreci ziua gândindu-te că ești mai bun decât altcineva, că meriți mai mult să atingi succesul, te deconectezi complet de la sursă. Tu concurezi și crezi că ești special, iar asta te împiedică să accesezi chiar darurile tale cele mai frumoase.”
O competiție sănătoasă poate fi motivantă, dar nu uita să sărbătorești realizările tuturor de parcă le-ai celebra pe ale tale.
9. Tu ești succesul.
În loc să te gândești că banii te vor face un om de succes, mai bine este să începi cu o atitudine de succes. Wayne Dyer credea că succesul începe cu cine crezi că ești:
„Oamenii de succes fac bani. Nu este invers, nu oamenii care fac bani devin de succes, ci oamenii de succes atrag banii. Ei aduc succes în lucrurile pe care le fac.”
Când proiectezi o atitudine de succes, atragi oameni, situații, proiecte și oportunități care nu ar apărea în mod normal în viața cuiva care se îndoiește de succesul lui.
10. Ești singurul tău competitor.
„Scopul meu nu este să fiu mai bun decât altcineva, ci să fiu mai bun decât am fost până acum.”
Când îi transformi pe ceilalți în barometrul succesului tău este ușor să uiți că alții au alte scopuri, vise și obstacole. Rămâi conștient de propria ta viață și stabilește țeluri care te satisfac și te împlinesc pe tine personal.
11. Nu mai da vina pe alții pentru greșelile tale.
Nu te ajută să joci rolul victimei. Wayne Dyer spunea următoarele lucruri despre învinuirea circumstanțelor:
„Tot ce faci se bazează pe alegerile pe care le faci. Nu este vina părinților tăi, vechilor relații, locului de muncă, economiei, vremii, unui scandal sau a vârstei pe care o ai. Tu și numai tu ești responsabil pentru fiecare decizie și alegere făcută.”
Asumă-ți responsabilitatea pentru alegerile tale şi dă-ţi seama că TU ești în control pentru viața ta, ceea ce te poate duce doar la succes.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.