Digi Communications, compania-mamă a RCS-RDS, se listează pe bursă, ceea ce mulţi analişti numesc deja “evenimentul anului”.
Mai mult, această listare ne oferă şi posibilitatea de a obţine un profit rapid de 7%.
Teoretic.
Pentru că, la modul practic, lucrurile stau… puţin diferit. 🙂
Dar mai bine să începem cu începutul.
Poate reprezenta DIGI (RCS-RDS) o investitie interesantă la momentul actual?
RCS-RDS este una dintre cele mai puternice companii din domeniul telecom din Romania (grupul DIGI având o prezenţă semnificativă şi în Ungaria, Italia şi Spania).
Din punct de vedere financiar, RCS-RDS arată destul de bine. Este o companie profitabilă, chiar dacă nivelul acestui profit nu atinge valori remarcabile.
Da, RCS-RDS are un grad de îndatorare destul de mare, însă acest lucru este normal pentru companiile din sectorul telecom, căci şi alte companii europene din acest domeniu au datorii asemănătoare, sau chiar mai mari. O analiză foarte interesantă referitoare la datele financiare ale DIGI poţi citi pe site-ul investestelabursa.ro.
Eu cred că datele financiare justifică o investitie pe termen lung în acţiunile RCS-RDS, o companie aflată în plină creştere, care ar putea beneficia în viitor şi de includerea în indicele BET (având capitalizarea mai mare decât Conpet şi Medlife recent incluse în acest indice).
Însă gradul mare de interes pentru acţiunile RCS-RDS este dat de posibilitatea de a realiza un profit rapid:
Partea BUNĂ este că, pe lângă acţiunile care sunt oferite investitorilor institutionali, RCS-RDS oferă o parte de 15% din totalul acţiunilor în exclusivitate investitorilor persoane fizice.
Şi pentru a transforma acest lucru într-o adevărată super-ofertă, persoanele fizice vor avea posibilitatea de a cumpăra respectivele acţiuni la un preţ cu 7% mai mic decât preţul care se va stabili în final.
Cu alte cuvinte, te-ai putea gândi să cumperi acţiuni beneficiind de această super-ofertă şi apoi să le vinzi pe bursă în ziua listării, pentru a face astfel un profit rapid de cca. 7%, minus comisionul brokerului.
Sigur, această operaţiune ar funcţiona doar dacă preţul acţiunilor nu s-ar prăbuşi în prima zi, ceea ce oricum nu s-a mai întâmplat în trecut la celelalte listări care au avut loc la BVB în ultimii ani (lucru care, totuşi, nu reprezintă nicio garanţie pentru acest caz).
Iar pentru a-i motiva şi mai mult pe investitori, RCS-RDS oferă un număr de 267 de acţiuni garantate primelor 2000 de persoane care subscriu acţiuni.
Lucru foarte atractiv, pentru că este de aşteptat ca cererea de acţiuni să fie în final mult mai mare ca oferta, deci cei interesaţi să nu primească decât un număr mai mic de acţiuni decât au dorit iniţial, restul banilor fiindu-le returnaţi.
La listarea companiei Medlife, de exemplu, care a avut loc în luna decembrie 2016, cei care au subscris acţiuni au primit doar 25% din suma subscrisă iniţial. Iar acum este posibil ca acest procent să fie chiar şi mai mic…
Partea PROASTĂ este că interesul investitorilor a fost atât de mare pentru această super-ofertă încât acţiunile garantate de RCS-RDS au fost subscrise în mai puţin de o oră de la deschiderea de vineri dimineaţa.
Astfel încât, la momentul actual, dacă doreşti să subscrii şi tu, vei primi în continuare discount-ul de 7% pentru acţiunile pe care le vei subscrie (până pe data de 5 mai), însă în final vei primi mult mai puţine acţiuni decât ai subscris, deci profitul total pe care îl vei obţine va fi mai mic.
În final, în ceea ce mă priveşte pe mine pot să-ţi spun că această listare mi se pare în continuare o bună oportunitate de a achiziţiona acţiunile unei companii serioase, la un preţ avantajos.
Iar pe termen scurt, deşi a dispărut opţiunea de a primi acţiunile garantate de RCS-RDS, totuşi rămâne în vigoare posibilitatea de a obţine un anumit profit rapid, interesant mai ales în condiţiile dobânzilor extrem de mici aduse de depozitele bancare la momentul actual.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.