Dolarul american se află, încă din vara anului 2014, într-o etapă de apreciere semnificativă. Cursul dolar – leu a atins ieri un nou maxim record, fiind stabilit de către Banca Naţională la 4,02 lei, depăşind astfel pentru prima oară în istorie pragul psihologic de 4 lei.
Acestă creştere nu este doar un fenomen local, căci în această perioadă majoritatea valutelor se depreciază faţă de dolarul american. Şi moneda euro face acelaşi lucru, scade în faţa dolarului, deci este foarte util să urmărim evoluţia cursului valutar euro/dolar.
În anii care au urmat crizei financiare din 2008, fluctuaţiile raportului euro/dolar au fost foarte mari, dar direcţia a fost totuşi clară (în jos) ceea ce a însemnat un euro tot mai slab şi un dolar tot mai puternic. Astfel, după ce cursul euro/dolar a atins în anul 2008 un maxim istoric de 1,60, în anii următori maximele atinse au fost din ce în ce mai mici: 1,51 în 2009, 1,49 în 2011 şi, în cele din urmă, 1,40 în 2014.
După vara lui 2014, de la acea valoare maximă de aproape 1,40, cursul euro/dolar a început să scadă foarte repede, ajungând la momentul redactării acestui material chiar sub 1,10. În condiţiile în care cursul euro/leu a rămas destul de stabil în toată această perioadă, dolarul a crescut faţă de leu în mod constant, de la 3,20 lei în iunie 2014 până la peste 4 lei acum.
Ce se poate întâmpla în continuare? Evident că nimeni nu poate spune cu certitudine care va fi cursul mâine sau săptămâna viitoare, dar la modul general această întărire a dolarului este aşteptată să continue. Până unde? Să ne întoarcem puţin la raportul euro/dolar.
Cursul euro/dolar evoluează de mulţi ani oarecum ciclic, în interiorul unui canal de trend, după cum se poate observa în graficul ataşat aici. Data trecută, după ce a crescut până la linia superioară a canalului, a urmat o scădere până la linia inferioară.
Dacă acest lucru se va întâmpla şi de data aceasta şi cursul va continua direcţia pe care a avut-o în ultimele luni (linia punctată verde), ne aşteptăm ca el să atingă linia inferioară a canalului în zona cercului roşu. Acolo se află valoarea 1, adică 1 euro = 1 dolar. Tot din grafic rezultă că această valoare ar putea fi atinsă în această vară (lunile iunie – iulie). Însă scăderile ar putea continua şi mai mult, dolarul devenind astfel mai puternic decât euro.
Ce ar însemna asta pentru leul nostru? Simplu: dacă presupunem că vom avea şi în continuare un curs euro/leu la fel de stabil ca până acum (cu variaţii mici în intervalul 4,40 – 4,50 lei), atunci atingerea parităţii dolar = euro ar duce şi cursul dolarului tot în zona 4,40 – 4,50 lei. Adică cu peste 10% mai mult decât este acum!
Dar de ce ar scădea atât de mult euro faţă de dolar? În primul rând datorită diferenţei mari dintre economia americană (care merge din ce în ce mai bine, cu creşteri anuale de peste 3%) şi economia europeană (care abia reuşeşte să evite recesiunea, cu un plus de nici măcar 1%).
În al doilea rând datorită politicilor monetare diametral opuse ale celor două bănci centrale: cea europeană care acum începe să „arunce” sume mari de euro pe piaţă (în încercarea de a stimula economia, devalorizând astfel moneda proprie) iar cea americană care s-a oprit deja de o vreme din operaţiunea de tipărire masivă de bani şi acum se pregăteşte să crească rata dobânzii (ducând astfel la aprecierea dolarului).
Cum am putea profita de această conjunctură? Scriam într-un articol în luna decembrie 2014 că am putea să schimbăm o parte din economiile noastre din euro în dolari. Sau din lei în dolari. Dacă am fi cumpărat atunci dolari (cursul fiind cca. 3,60 lei), până acum am fi avut un profit de peste 11%. În doar 3 luni! Dar nici acum nu este timpul pierdut. Căci dacă dolarul va ajunge într-adevăr la paritate cu euro (deci la cca. 4,45 lei cât este euro acum), asta tot ar însemna o creştere de peste 10%. Într-un interval de câteva luni!
Chiar dacă acest profit s-ar realiza într-un an întreg, tot ar fi o investiţie foarte rentabilă, având în vedere că ar fi mai mare decât orice dobândă bancară pe care am putea-o obţine pentru economiile noastre. Plus că la această creştere s-ar adăuga şi respectiva dobândă a bancii… Si asta în condiţiile în care ne-am expune la un risc scăzut, căci în eventualitatea producerii unor evenimente negative, banii noştri vor beneficia de protecţia celei mai importante puteri mondiale: SUA.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.