În ultima perioadă, cursul euro a fost destul de nehotărât. El nu a avut o direcţie clară, oscilând „cuminte” între 4,45 şi 4,39 lei. Dar acum pare să se îndrepte către valori chiar mai scăzute.
După ce a atins un maxim de 4,51 lei în luna ianuarie 2015, euro a scăzut vertiginos. Ultima dată când m-am referit la cursul euro, el tocmai reuşise să „spargă” limita inferioară a canalului de trend crescător în care se aflase din vara lui 2014 (zona cercului roşu în graficul ataşat).
Însă nu a reuşit să coboare şi sub pragul de la 4,38 lei. După cum notam atunci, acest lucru putea fi urmat de o perioadă de mici fluctuaţii într-un interval în care euro s-a simţit foarte confortabil în cea mai mare parte a anului 2014: 4,38 – 4,45 lei.
Într-adevăr, după ce „lupta” pentru apărarea canalului de trend crescător a fost pierdută definitiv, cursul euro nu a făcut altceva decât să oscileze într-un interval chiar mai îngust, între 4,39 şi 4,43 lei.
Acum, însă, pare a face o încercare de a „sparge” suportul de la 4,38 lei. Deşi BNR afişează pentru data de 28.05.2015 un curs de referinţă de 4,4126 lei, la momentul redactării acestui material cursul interbancar al euro este chiar mai mic de 4,38 lei.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Dacă cursul euro va reuşi să coboare şi să se menţină sub acest suport, atunci el s-ar putea îndrepta către următorul nivel important, cel de la 4,30 lei (minimul atins în luna mai 2013).
Dar dacă suportul de la 4,38 lei va rezista (cu sau fără susţinere din partea BNR), atunci probabil că – în absenţa unui şoc geopolitic major – va reveni la acelaşi tip de mici fluctuaţii ca şi până acum.
Indiferent de care anume din aceste două variante se va dovedi cea preferată, până la urmă, eu cred că un curs al euro de aproximativ 4,38 lei este unul avantajos şi am hotărât să folosesc această oportunitate pentru a cumpăra euro.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.