Starea de „adormire” în care spunea guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, că se află leul, pare să se apropie de sfârşit. Încet-încet leul se trezeşte, dar nu pentru a deveni vioi şi vesel, ci slab şi trist…
BNR a stabilit ieri (11 decembrie 2014) un curs de referinţă de 4,4546 lei pentru un euro, depăşind astfel pragul de 4,45 lei. Acest lucru este remarcabil, deoarece nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul lunii aprilie, deci de aproape 8 luni!
În tot acest timp cursul valutar a fost foarte stabil, oscilând „liniştit” într-un interval îngust între 4,38 şi 4,45. Dar în ultimele luni aceste oscilaţii au început să capete o traiectorie ascendentă, căci cursul s-a încadrat într-un canal de trend crescător, după cum se poate vedea în graficul ataşat.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Dacă cursul euro nu va reuşi să se stabilizeze deasupra nivelului de 4,45 (sau dacă leul va primi o „mână de ajutor” din partea BNR), atunci el se va întoarce la partea de jos a canalului. Dar să nu uităm că acest canal este unul ascendent, deci atât timp cât cursul nu va reuşi să „spargă” limita lui inferioară, direcţia va fi tot către în sus.
Iar dacă euro depăşeşte în mod hotărât pragul de la 4,45 – lucru destul de probabil, căci la ora redactării acestui material el ajunsese deja la 4,46 – atunci drumul în sus poate continua şi mai departe. Până unde? Următorul nivel important se găseşte în zona 4,54 – 4,55, care reprezintă maximele atinse în luna ianuarie 2014. Mai departe se află doar recordul absolut de 4,64 atins în vara lui 2012, dar pentru binele tuturor celor cu rate în euro, preferăm să nu ne gândim prea curând la aşa ceva…
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.