Ultima săptămână a fost benefică pentru leul nostru, care s-a apreciat atât faţă de euro cât şi faţă de dolar. Chiar şi francul elveţian a ajuns la valori puţin mai „rezonabile”, deşi continuă să rămână un subiect sensibil pentru mulţi dintre noi.
În lunile din urmă, cursul euro manifestase o tendinţă de creştere destul de clară, care chiar se accelerase în luna decembrie. Atunci, euro depăşise pragul de 4,45 lei şi părea că se îndreaptă către zona 4,54 – 4,55 lei (maximele atinse în luna ianuarie 2014).
Nu a putut, însă, să ajungă decât până la 4,51 lei, după care a scăzut vertiginos. A reuşit chiar să „spargă” limita inferioară a canalului de trend crescător în care se încadrase din vara lui 2014, după cum se poate vedea în graficul ataşat. Iar acum se află foarte aproape de pragul de la 4,38 lei.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Dacă cursul euro va reuşi să coboare şi sub acest prag, atunci s-ar putea îndrepta către următorul nivel important, cel de la 4,30 lei (minimul atins în luna mai 2013). Acest lucru nu ne-ar mira foarte mult, având în vedere tendinţa generală de scădere a euro, datorată atât injecţiilor masive de capital ale BCE cât şi incertitudinilor privind viitorul Greciei.
Dar dacă euro nu va reuşi să coboare şi să se menţină sub 4,38 lei, atunci probabil că – în absenţa unui şoc geopolitic major – îşi va relua micile oscilaţii în zona 4,38 – 4,45 lei, unde s-a simţit atât de confortabil cea mai mare parte a anului 2014. Încurajat fiind şi de faptul că Banca Naţională are tot interesul de a reduce cât mai mult fluctuaţiile cursului valutar, pentru „liniştea” noastră… 🙂
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.