Independenta din punct de vedere financiar poate părea – la prima vedere – doar un vis frumos.
Şi totuşi nu este aşa. În realitate, oricine poate porni pe acest drum şi poate ajunge, la un moment dat, la independenta financiara.
Trebuie doar să ştii ce ai de făcut şi să ai motivaţia şi perseverenţa de a acţiona în mod corespunzător.
Kim Kiyosaki (soţia celebrului Robert Kiyosaki) este autoarea cărţii „Femeie Bogată„, fiind totodată cunoscută ca speaker, trainer, investitor şi om de afaceri de succes.
Dintr-o perspectivă personală, ea scrie un articol foarte interesant despre independenta financiara şi oferă 5 sfaturi pentru a o obţine:
„5 paşi pe calea educaţiei financiare: șansa pentru independenta financiara îţi bate la uşă
Femeile au multe oportunități în ziua de astăzi, dar frica le stă deseori în cale. Iată 5 sfaturi de urmat dacă vrei să îți schimbi viața în bine și să îți începi călătoria către independenta financiara:
1. Hotărăşte-te ce este important pentru tine
Dacă ești dependentă de soțul tău, de un membru al familiei sau de stat, înseamnă că nu deții controlul viitorului tău financiar și al bunăstării tale. Primul pas este să te decizi dacă vrei să fii dependentă sau independenta.
Dacă alegi să fii dependentă, atunci trebuie să speri şi să te rogi să se găsească ceva pentru tine şi în viitor. Dacă alegi să îți pui viața financiara și viitorul în mâinile altcuiva, atunci s-ar putea spune că eşti cu adevărat o adeptă a jocurilor de noroc.
Dar dacă te hotărăşti că vrei să fii independenta din punct de vedere financiar, atunci gândim la fel și te încurajez și te susțin să îţi urmezi acest scop.
2. Învață despre bani și despre investitii
Cum poţi dobândi această educație financiara? Încă nu am găsit o școală în adevăratul sens al cuvântului care să te învețe abilități financiare aplicabile în viața reală. Sunt multe cărți, seminarii și resurse online care îți oferă o sumedenie de informaţii despre bani și investiții.
Am scris cartea „Femeie Bogată” pentru că am vrut să împărtășesc cu celelalte femei ceea ce am făcut eu pentru a deveni dintr-o femeie falită una independenta din punct de vedere financiar. Am folosit o descriere pas cu pas, pentru a putea arăta femeilor calea pe care își doresc să o urmeze.
Eu și soțul meu Robert am fondat Rich Dad Company pentru că ne place să vedem oameni liberi, și nu doar liberi din punct de vedere financiar, ci liberi să facă ce își doresc cu adevărat. Rich Dad Company precum şi instrumentele și programele educaționale pe care le oferă sunt doar câteva dintre multele resurse care îți stau la dispoziție.
Pe cine urmărești când vine vorba de educația ta financiara?
Regula mea în această privință este următoarea: vreau să învăț doar de la oameni care fac în mod activ ceea ce vreau și eu să fac. În ceea ce privește imobiliarele, afacerile, petrolul, aurul și argintul – investițiile mele principale – lucrez doar cu oameni care se află pe baricade în fiecare zi în domeniul respectiv.
Prea multe femei își lasă banii orbește pe mâinile unor consilieri financiari, așteptându-se ca aceștia să facă o treabă mai bună cu banii decât ar fi putut să facă ele.
Un mic avertisment: foarte mulți dintre consilierii financiari nu sunt interesaţi să te educe. Ei sunt oameni de vânzări, care au produse și servicii de vândut. Când vorbești cu un “expert financiar”, întreabă-te mereu: “Vorbesc cu cineva care mă poate educa sau cu un om de vânzări?”
3. Fă-ți un plan
Întreabă-te: Unde vrei să ajungi din punct de vedere financiar? Planul meu a fost întotdeauna foarte simplu. În primul rând, planul meu financiar include fluxul de numerar (cashflow).
Ca investitor, sunt două lucruri în care poți investi: fluxul de numerar și câștigurile de capital. Care este diferența?
Câștiguri de capital
Cumperi acțiuni cu 20 de dolari. Apoi le vinzi cu 30 de dolari. Profitul pe care îl faci se numeşte câștig de capital. Cumperi o proprietate cu 50.000 de dolari. După 5 ani vinzi proprietatea cu 75.000 de dolari. Profitul de 25.000 de dolari este un câștig de capital.
Flux de numerar
Cumperi acțiuni care îți plătesc dividende. Păstrezi acțiunile și în fiecare an încasezi acele dividende, care constituie un flux de numerar. Sau cumperi o proprietate şi o închiriezi. În fiecare lună primești chiria, plătești rata la împrumut şi celelalte cheltuieli și – dacă îți gestionezi proprietatea cum trebuie – faci și profit în fiecare lună. Acest profit reprezintă un flux de numerar.
Planul meu inițial era lung de doar două propoziții. Aveam de gând să cumpăr două apartamente de închiriat pe an, timp de zece ani. La sfârșitul celor zece ani aș fi avut 20 de apartamente de închiriat și un flux de numerar sănătos.
Frumusețea de a-ţi stabili anumite scopuri și de a porni pe calea aceasta este că, odată ce te pui în mișcare, drumul devine mult mai ușor. Am cumpărat primul apartament, apoi al doilea, apoi al treilea.
În curând mi-am dat seama că nu este atât de greu să investești precum credeam. Și în loc să am nevoie de 10 ani ca să îmi ating scopul, am cumpărat cele 20 de apartamente de închiriat în 18 luni.
Aşadar, fă-ți un plan și nu complica lucrurile.
4. Începe cu ceva mic
Ca în aproape toate cazurile în viață, există o evoluție a învățării. Trebuie să știi că vei face şi greșeli pe acest drum, deci este bine să începi cu pași mici.
Prima mea investiție imobiliară a fost o mică locuință cu două dormitoare și o baie. Am învățat lecțiile fundamentale de administrare a unei proprietăți pe acel apartament. Și am făcut și greșeli. Dacă aș fi început cu un bloc de 50 de apartamente, greșelile mele m-ar fi costat mult mai mult.
Primul lucru pe care îl poți face chiar astăzi este să mergi la un magazin specializat şi să cumperi o monedă de argint masiv. Astăzi ea te va costa cam 30 de dolari. Frumusețea acestei mici investitii este că acum poți intra pe internet în fiecare zi pentru a verifica dacă prețul argintului crește sau scade.
Vei începe să citeşti articole și știri despre argint. Pentru că acum deții argint, interesul și educația ta se vor îmbunătăți drastic.
Și asta mă aduce la punctul 5.
5. Pune niște bani la bătaie
La un moment dat tot trebuie să faci pasul. Poți să citești câte cărți vrei, să participi la seminarii toată ziua, să cercetezi oportunități în stânga și-n dreapta, dar dacă nu pui niște bani la bătaie și nu intri în joc, nu vei vedea niciodată schimbarea din viața ta financiara.
Un lucru simplu pe care îl poți face este să studiezi acţiunile companiilor de care ești interesat și să cumperi două sau trei acțiuni ale unei companii. Cunoștințele tale despre bursele de acțiuni vor crește imediat dacă vei fi atent la ce se întâmplă cu acțiunile tale în fiecare zi.
Schimbă-ți modul de gândire!
Sunt mulți factori peste care trebuie să treci pentru a prelua controlul bunăstării tale financiare și pentru a-ți schimba viața în bine. Frica, oamenii negativi, lipsa de încredere și multe altele pot să îți saboteze eforturile de a merge înainte.
Dar trebuie să știi că nu ești singură. Multe femei (inclusiv eu) au ajuns de la a fi fără un ban în buzunar la a fi independente din punct de vedere financiar.
Cheia este să începi. Urmează cei 5 pași de mai sus și vei fi uimită de cât de repede ți se va îmbunătăți educația financiara şi de cât de repede se va transforma viața ta financiara. Și odată ce intri în joc, succesul tău va aduce cu el și mai multe succese.
Aşadar, ce vei face astăzi pentru a-ți începe călătoria către independenta financiara?”
Sursa: richdad.com
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.