Trecerea dintre ani probabil că este una din cele mai bune ocazii pentru un mic exerciţiu de introspecţie.
Pentru a vedea ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat cu adevărat în 2017.
Şi, mai ales, pentru a ne propune ţeluri şi obiective pentru anul 2018.
Venirea Noului An ne dă această ocazie minunată de a începe fresh, de la „zero”, şi de a ne construi astfel cea mai bună versiune a viitorului nostru.
Daniel Zărnescu, celebrul specialist în dezvoltare personală, autor, speaker şi coach, fondatorul site-ului ConstruimImperii.ro, vine în sprijinul nostru cu un excelent articol despre acest subiect.
Eu vă doresc din toată inima un An Nou plin de bucurii şi de împliniri în toate domeniile precum şi realizarea celor mai înalte planuri pe care aţi avut îndrăzneala să le stabiliţi! La mulţi ani!
“Cum arata un plan strategic pentru 2018?
Se spune ca oamenii puternici sunt cei care vad in viitor, cei care reusesc sa il contureze.
Cu cat vezi mai departe, cu atat esti mai puternic – pentru ca inseamna ca ai o viziune.
Exista o sansa sa nu poti vedea mai mult de cateva luni in avans. Este un inceput bun!
Exista o sansa buna sa nu se intample ceea ce scrii acum. NU ARE IMPORTANTA. Important este sa fii pe directie, sa fii curajos si sa exersezi continuu. Sa transpui “ce vezi” in realitate.
Vreau sa iti iei cateva ore macar (daca nu zile) si sa reflectezi la cine esti tu, la ce s-a intamplat in 2017 si ce speri sa se intample in 2018.
Scrie pe o hartie, cu stiloul, sau pe un calculator intr-un document word pe care sa il printezi mai apoi.
Sapte puncte pe care sa le respecti, ca si capitole si ghidaj (pur orientativ):
1. Ce s-a intamplat in 2017 pentru tine?
Ce actiuni ai intreprins? Ce rezultate ai avut? Ce esecuri?
Scrie cateva paragrafe cel putin despre parerea ta despre anul care a trecut. Poti scrie „la liber”, intr-un stil care sa aduca a insemnare de jurnal, sau schematic, daca simti ca te ajuta mai mult, cu liniute. Important este sa iti dai voie sa fii sincer cu tine si sa povestest putin despre 2017-le tau.
Daca simti ca nu stii de unde sa o apuci, scrie „cronologic”, din ce iti aduci aminte, incepand cu ianuarie 2017, trecand prin fiecare trimestru, pana ajungi in decembrie 2017. E mai putin important cum o faci, mai important este sa o faci.
De obicei dupa un prim paragraf tremurand si nesigur, o sa poti intra in stare de flux. Iar energia care vine din acest exercitiu de introspectie este eliberatoare.
2. Ce lectii ai invatat din 2017 care sa te poata ajuta pe mai departe?
Ce poti face diferit in continuare, ca sa fii o varianta imbunatatita a ta?
Poate ca ai invatat Lectia Esecului si numai aceasta constientizare si poate transforma un an 2017 aparent greu intr-unul valoros. Poate ca ai invatat Lectia Iubirii, si atunci o poti lua cu tine mai departe, in noul an.
Sau poate lectia ta este despre cariera si modul in care functionezi, caz in care ai nevoie de cateva puncte la care sa te imbunatatesti.
Pur si simplu citeste ce ai scris la punctul 1, de mai sus, si la punctul 2 – revino si scrie ce ai invatat – ca sa poti lua mai dparte intr-un 2018 extraordinar.
3. Cine ai fost in 2017?
Ce roluri ai jucat? – antreprenor, angajat (ce angajat), sot, tata, prieten etc.
Schematic, daca se poate. Si daca ai chef, scrie si 2-3 propozitii la fiecare rol jucat, cu impresiile tale sau ce a insemnat fiecare rol in parte. Dar nu uita ca nu exista un „stil” anume in care sa scrii, este mai important sa o faci in felul tau.
4. Cine decizi sa fii?
Gandeste-te la propria persoana de peste ani si ani, cand se apropie finalul vietii. Ce ai lasat in urma? Cine esti? Cum te percep cei din jurul tau?
Cine decizi sa fii in 2018 – ca sa ajute aceasta viziune?
Ce rol dintre toate este „liderul”, cel pe care ti-l doresti cel mai mult, la care vrei sa te antrenezi, care vrei sa te reprezinte?
Care sunt celelalte roluri?
La ce roluri vrei sa renunti (din cele de la punctul 3)?
5. Ce iti propui sa obtii in 2018?
Nu pune obiective abstracte, raporteaza-te la ce doresti cu adevarat din punct profesional, personal si spiritual. Cauta sa definesti obiectivele in termeni de actiuni pe care sa le faci, mai degraba decat “varfuri” pe care sa le atingi.
In loc de „salariu mai mare”, scrie mai degraba actiunile care duc acolo:
– imi caut un nou loc de munca mai bine platit, cu minim xxxx pe luna
Nu uita ca mai sus am dat doar un exemplu. Daca nu iti vine ce sa scrii, ia o foaie alba si noteaza la liber tot ce ti-ai putea propune intr-un an ideal. Dupa care alege dintre ele ce vrei sa se intample in 2018, pe „curat” (sfatul asta este pentru perfectionistii care prefera sa nu scrie decat sa raspunda „imperfect” la o intrebare).
Treaba ta este doar una singura, in continuare: SA RASPUNZI. Indiferent cum, in stilul tau, cu obiectivele si visurile tale. Da-ti voie sa crezi si sa notezi ce „vezi”.
6. Sparge tot ce ti-ai propus pe 2018 in patru parti egale (pe trimestre)!
Ai patru trimestre la dispozitie ca sa “imprastii” aceste actiuni, obiective si dorinte. Scopul este sa devina “comestibil” planul. Aici este partea ceva mai „procedurala”, dar care iti aduce claritatea dupa care tanjesti atat de mult.
Ai trimestrul 1 din an – Ianuarie – Martie (pe care probabil o sa il vezi cel mai clar)
Ai trimestrul 2 – Aprilie – Iunie
Ai trimestrul 3 – Iulie – Septembrie
Ai trimestrul 4 – Octombrie – Decembrie
Cauta sa nu aglomerezi primul trimestru (exista o sansa mare sa se intample asta). Scopul este sa iti alegi “campurile” de batalie pe care vei merge si daca iti propui prea multe pentru viitorul apropiat, vei deveni extenuat si dezamagit. Gandeste strategic!
7. Semneaza-te la final!
Daca ai scris pe calculator, printeaza documentul si semneaza-l de mana, cu un stilou!
Observatii:
– Nu iti propune MULTE lucruri si din multe arii – ci bazeaza-te pe acele actiuni, obiective si dorinte care sunt cu adevarat importante pentru tine.
– Cu cat iti propui obiective din mai multe arii/domenii – cu atat creste sansa sa nu se intample. Cauta sa fii consecvent pe o idee principala.
– Nimeni nu atinge TOT ce isi propune (nici macar nu este asta scopul – ci acela de a capata claritate)
– Daca simti frustrare cand iti scrii aceste actiuni,obiective si dorinte – inseamna ca te simti coplesit de imaginea lor si ca ai exagerat raportat la abilitatile si resursele pe care le ai. Asa ca propune-ti sa le obtii pe ele mai degraba (abilitatile si resursele care iti lipsesc).
Nu uita ca ianuarie este momentul cand iti vei sufleca manecile si vei incepe “lucrarea” in planul fizic in care traim. Ce scrii pe foaie iti aduce doar claritate si este un proces pe care il poti repeta de oricate ori ai nevoie.
Insa, in final, diferenta o face – actiunea.
Cat timp ramane totul doar la nivel de vis – te transforma intr-un nebun.
Daca le si pui in practica, macar partial, esti un nebun frumos. 🙂
Este un legamant fata de tine si fata de un viitor mai bun. La anul, cand iti vei face noul “legamant” o sa fii surprins sa vezi gandurile tale si cum ai evoluat pe parcursul celor 12 luni din an.
Cu mult drag,
Daniel.”
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.