Dacă te-ai întrebat vreodată pe ce cheltui banii lună de lună, acum poți afla raspunsul fără să trebuiască să îți notezi fiecare leu pe care îl cheltui.
Știu, sună prea frumos să fie adevarat și într-adevar, există cateva condiții.
Aplicația se adresează utilizatorilor Android care vor să-și facă ordine în finanțele personale și care primesc alerte SMS de la bancă atunci când folosesc cardul la bancomat, comercianți și pe internet. Băncile recunoscute momentan sunt Banca Transilvania, ING, BCR, CEC și Banca Românească.
Mony îți arată cheltuielile grupate automat pe categorii și filtrate după ultimele 30 de zile, luna precedentă sau un interval la alegere. Astfel poți să vezi pe ce cheltui și să faci comparații cu lunile anterioare.
Mai mult, de fiecare dată când intri în aplicație, poți să vezi o lista cu tranzacțiile noi și să le revizuiești.
“Nu înteleg pe ce se duc atâția bani”
Mulți prieteni cu care stau de vorbă se plâng că nu știu pe ce cheltuie atât de mulți bani lună de lună și că le este foarte greu să țină finanțele personale sub control. Problema este accentuată și de faptul că în ziua de azi aproape totul e digital; practic nu apuci să ții în mână, la propriu, banii pe care îi cheltui.
Peter Drucker, fondatorul managementului modern, spunea că “dacă nu poți să masori, nu poți să îmbunătățești”. E o idee care a influențat masiv felul în care sunt conduse afacerile și care se aplică foarte bine când vine vorba și de finanțe personale.
E destul de greu să economisești dacă nu știi cât platești pe mâncare lună de lună, cât te costă facturile, sănatatea, hainele, cadourile sau vacanțele.
Aplicațiile existente sunt prea stresante
Sunt o sumedenie de aplicații care încearca să rezolve această problemă. Majoritatea sunt prietenoase, îți arată grafice colorate și îți trimit notificări zilnice, ca să nu uiți să notezi sumele cheltuite.
Am mai primit recomandări și pentru folosirea unui simplu spreadsheet pe care să-l partajez cu soția și pe care să-l accesăm de pe telefonul mobil. Le-am încercat pe toate, dar nu am reușit să fiu disciplinat mai mult de câteva saptămani, în cel mai bun caz.
Gândul constant că trebuie să scot repede telefonul să-mi notez cheltuielile, până nu uit, a devenit inconfortabil. Au fost situații în care nu am putut face asta, fie că eram cu mâinile ocupate cu plase de cumpărături sau că eram deja la volanul mașinii.
Notificările zilnice au devenit repede enervante și am ajuns să le ignor. Cel mai rău dintre toate a fost însă sentimentul de vinovăție că nu reușesc să fiu suficient de disciplinat, mai ales că eu sunt cel mai dur critic al meu.
Problema cea mai mare a acestor aplicații este nevoia de introducerea manuală a sumelor cheltuite. Tocmai din acest motiv, un grup de programatori din Cluj au dezvoltat o soluție care necesită foarte putină muncă și atenție din partea utilizatorilor, care să funcționeze ca prin magie.
Planuri de viitor
Mony este la început de drum și în funcție de cum este primită de public, poate să ajungă departe. Pe lista de îmbunătățiri se află posibilitatea de a introduce manual cheltuieli, vizualizări de trenduri pe categorii, de la lună la lună și poate cel mai important, conectarea directă la bancă.
Asta ar permite citirea tranzacțiilor în absenta SMS-urilor și automat, un numar mult mai mare de utilizatori ar putea beneficia de serviciu, inclusiv deținătorii de iPhone.
Asa că instalează aplicatia și profită de ea, pentru că este gratuită. Daca nu ești abonat la SMS alert, poate merită să o faci. Majoritatea băncilor percep o taxă de 4 RON pe lună, bani care te pot ajuta să vezi fără efort pe ce cheltui și să începi să iei decizii mai informate.
Eu am reușit să-mi dau seama că banii pe care îi dau la Uber în trei luni de zile sunt mai bine cheltuiți pe o bicicletă second hand. Sunt nedespărțit de ea de atunci.
Articol redactat de CraftingSoftware.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.