De-a lungul celei mai mari părți a istoriei omenirii, aurul a fost monedă de schimb.
Acest lucru nu este întâmplător.
Metalul galben are toate caracteristicile necesare banilor: divizibilitate, durabilitate, portabilitate, raritate, valoare intrinsecă.
Dar cel mai important este că își menține și chiar își crește valoarea pe termen lung. Acest lucru este valabil și în istoria economică modernă.
Aurul ne protejează puterea de cumpărare în fața crizelor sau diverselor șocuri, în timpul cărora a avut, în mod tradițional, o performanță mai bună decât alte active.
Însă nu tot aurul se califică drept aur de investiții.
Vorbim de „cerințe” pentru că acestea sunt impuse prin lege, nu sunt produsul imaginației unor instituții din lumea aurului. Criteriile stabilite la nivel global asigură un standard industrial, prin care produsele de aur de investiții sunt diferențiate de diverse mase de aur.
Aurul de investiții – definiție și tipuri
După cum știm, metalul galben este folosit pentru a realiza numeroase produse: de la bijuterii, monede și lingouri, până la produse industriale.
Cei mai mulți dintre noi purtăm aur în fiecare zi. Spre exemplu, un smartphone comun, până în 2020, conținea 30 de miligrame de aur. Diferitele produse urmează logica mai multor piețe și au propria cerere, ofertă și preț, dar sunt tratate diferit de lege, lucru de o mare importanță după cum vom discuta în continuare.
Pentru a fi clasificat ca aur de investiții, un produs trebuie să îndeplinească anumite criterii.
În primul rând, trebuie să fie sub forma unei monede de aur, a unui lingou de aur sau a unei plăci de aur. Să luăm cerințele fiecărui caz în parte.
Monedele de aur de investiții
Pentru a fi considerată drept aur de investiții, o monedă de aur trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
– Să fi fost produsă după anul 1800;
– Să fie sau să fi fost mijloc legal de plată în țara de origine;
– Să aibă o puritate de cel puțin 90% (21,6 carate);
– Să fie vândută la un preț care nu depășește cu mai mult de 80% prețul spot al aurului conținut în monedă.
Monedele care datează de dinainte de 1800 sunt considerate obiecte istorice și bunuri culturale. Ele pot fi tranzacționate ca aur numismatic dacă au documentele necesare înregistrate în fiecare țară în parte. În acest caz, prețul poate fi semnificativ mai mare decât valoarea actuală a aurului conținut, ceea ce nu mai încadrează moneda ca fiind produs de investiție.
Având în vedere criteriile de mai sus, înseamnă că o persoană poate folosi o monedă de aur de investiții cu o valoare nominală de 100 de euro, așa cum este cazul Filarmonicii din Viena, pentru a cumpăra bunuri din magazin sau pentru a-și plăti taxele?
Conform legii, da, deși valoarea Filarmonicii din Viena, ca aur de investiții, este incomparabil mai mare decât cea ca mijloc legal de plată. La momentul redactării acestui articol, prețul monedei este de 9.750 lei. Dacă ar fi folosită ca instrument de plată la valoarea sa nominală, atunci ar valora doar 100 de euro.
Lingouri sau plăci de aur de investiții
În măsura în care un lingou de aur reprezintă o cantitate de aur turnat sau tăiat prin presare, nu vorbim de atât de multe cerințe.
Cu toate acestea, puritatea sa trebuie să fie de cel puțin 99,5% (23,88 carate). Pe lingou sunt indicate greutatea, puritatea, producătorul și numărul de serie.
Aceleași caracteristici apar și pe ambalajul lingourilor cu o greutate de până la 100 de grame, lingourile mai mari nefiind sigilate în ambalaje.
Greutatea lingourilor de aur pentru investiții poate varia foarte mult, de la 1 gram până la 12,5 kilograme (400 de uncii troy). Acestea din urmă reprezintă un standard în plățile interbancare,
fiind lingourile prezentate de obicei în filme.
Aurul de investiții și taxa pe valoarea adăugată (TVA)
Țările Uniunii Europene (UE) nu percep taxă pe valoarea adăugată (TVA) pentru aurul de investiții.
Conform legislației europene, acesta este scutit de TVA în următoarele situații:
– Când este clasificat ca aur de investiții;
– Când este achiziționat în interiorul blocului comunitar;
– Când este importat ca aur de investiții.
Lista monedelor de aur de investiții din Uniunea Europeană scutite de TVA este publicată anual în Monitorul Oficial. Este important de menționat că produsele de investiții din alte metale (argint, platină etc.) pot fi supuse TVA-ului.
De asemenea, multe țări din afara UE nu percep TVA pe aurul de investiții. Printre acestea se numără și Serbia, care a renunțat la taxare în 2018. De atunci și până astăzi, rezervele de aur ale Băncii Centrale Sârbe au fost dublate.
Indiferent de tratamentul fiscal, produsele care se califică drept aur de investiții sunt recunoscute la nivel global, ceea ce înseamnă că, în general, pot fi cumpărate și vândute la un preț prestabilit.
Acest lucru este valabil, mai ales, în cazul comercianților recunoscuți.
Aurul de investiții șI păstrarea puterii de cumpărare
Pentru că este scutit de TVA, aurul de investiții este instrumentul care este tranzacționat foarte aproape de prețul spot al aurului. Este, de asemenea, activul care, în ultimele 50 ani, potrivit datelor, a păstrat cu succes puterea de cumpărare în timp.
În tot acest timp, a dat dovadă de o performanță mai bună chiar și decât indicii bursieri S&P 500 sau Dow Jones Industrial Average.
Cerea pentru aurul de investiții e diversă. Metalul este folosit ca rezervă de băncile comerciale și centrale și ca protecție împotriva crizelor și inflației de către persoanele fizice și companii.
Alte produse de aur nu sunt legate de prețul spot al metalului, chiar dacă au forma unor monede și lingouri.
Iată două exemple:
– Monede și lingouri de colecție.
Acestea pot avea marje de profit foarte mari și, în unele cazuri, sunt supuse TVA-ului atunci când marja comerciantului depășește 80% din valoarea metalului din ele.
În afara cercurilor de colecționari, produsele sunt, în general, vândute ca resturi de aur. Acest lucru le face să fie o investiție insuficient de lichidă și de sigură, întrucât revânzarea lor la un preț egal sau chiar mai mare decât cel de cumpărare poate fi destul de dificilă.
– Bijuteriile.
Nu sunt o investiție, deoarece conțin în prețul lor final prețul pentru manoperă, care este aproximativ egal cu valoarea metalului prețios, dar și rata de taxare. De asemenea, bijuteriile au în prețul final și costurile pentru diverse pietre prețioase sau alte elemente decorative.
Ca și în cazul monedelor de colecție, bijuteriile sunt vândute ca resturi de material de aur.
Ce se întâmplă cu aurul de investiții dacă vânzătorul dă faliment?
Produsele care se încadrează în definiția aurului de investiții sunt, în general, recunoscute la nivel mondial.
Astfel, chiar și în cazul falimentului comerciantului de la care este cumpărat, proprietarul îl poate
vinde în întreaga lume. Comercianții de aur de renume au cursuri de „cumpărare” și de „vânzare” disponibile public și actualizate în mod constant.
În cazul companiei Tavex, acestea se schimbă la fiecare 10-15 minute pentru a reflecta modificările prețului spot al aurului la nivel mondial. Acest lucru oferă investitorului claritate cu privire la suma pe care o poate primi pentru moneda sau lingoul din aur.
Cum se formează prețul aurului fizic de investiții?
Cumpărarea și deținerea aurului de investiții pot fi foarte accesibile, contrar credinței populare conform căreia metalul prețios este doar pentru cei foarte bogați.
Cel mai mic lingou de aur de investiții cântărește 1 gram și costă 340 de lei la momentul redactării acestui articol.
Dar cum i se determină prețul?
În primul rând, prețul final este direct legat de prețul de piață al aurului la nivel internațional. Peste acesta se adaugă două prime de preț, care sunt:
– cea naturală – presupune marja care acoperă costurile de extracție, rafinare și prelucrare a aurului;
– cea de piață, care este cea a comerciantului, prin care se acoperă costurile de ambalare, transport, gestionare, dar și marja de profit a comerciantului.
Există două situații în funcție de dimensiunile produsului de aur de investiții.
Cu cât un produs este mai mare, cu atât prețul final de achiziție este mai aproape de prețul
internațional al aurului. Cu alte cuvinte, un produs mai mare are o marjă mai mică. Acest lucru se datorează faptului că procentele care se adaugă peste prețul internațional al aurului pot fi mai mici, întrucât sumele finale compensează pentru marjele scăzute.
Diferența de preț reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și de cumpărare al produselor.
Această diferență, la fel ca în cazul marjei de piață, este determinată de cererea pentru un anumit produs.
Cum păstăm produsele de aur de investiții?
Pentru a asigura primirea unui preț cât mai mare pentru produsele de aur de investiții, acestea trebuie păstrate cu cât mai multă grijă. Aurul este un metal foarte maleabil, astfel că orice impact poate afecta aspectul, și astfel valoarea produselor.
În cazul lingourilor cu o greutate de până în 100 grame, ambalajul de plastic în care sunt etanșate lingourile reprezintă certificatul de autenticitate al lingoului. Monedele vin în capsule de plastic, pentru a asigura că nu sunt deteriorate.
În cazul în care produsele sunt deteriorate, acestea la revânzare nu se mai califică drept produse de investiție, ci sunt considerate ca material de aur pur, iar prețul de vânzare este mult sub cel al produselor de investiții.
Ceea ce am descris până acum este valabil pentru produsele de aur de investiții recunoscute la nivel mondial – lingourile PAMP, Valcambi și Argor-Heraeus, și monedele Filarmonica din Viena, Cangurul Australian, Krugerrandul Sud African, ducatul, monedele de 20 de franci și alte produse oferite de Tavex.
Acesta este un guest post scris de Tavex, cel mai important dealer de metale prețioase și forex din Nordul Europei, cu mai mult de 2 milioane de clienți pe an. Compania e prezentă în 12 ţări şi vinde anual peste 6,1 tone de aur. Tavex este partener oficial al celor mai mari rafinării din lume, precum Valcambi şi PAMP (Elveţia) şi Münze österreich (Austria). De asemenea, este partener oficial al celor mai importante monetării din lume, incluzând Monetăria West Point (Monetăria SUA), Monetăria Perth din Australia şi Austrian Mint (Monetăria Austriei).
Tavex oferă servicii pentru:
– Vanzare si achizitionare de aur de investiții;
– Vanzare si achizitionare argint de investiții;
– Schimb valutar.
Codul promotional IDEI1 iti ofera un discount de 100 RON/produs, la prima achizitie a oricarui produs de aur de 1oz, 50g sau 100g. Intra AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.