Acest început de an a fost caracterizat de apariţia în lumea financiară a unor evenimente neobişnuite, rare, impredictibile, aşa-numitele „lebede negre”. Prin amploarea efectelor pe care le produc, aceste evenimente au capacitatea de a ne influenţa viaţa de zi cu zi la modul cel mai direct. Ne-am referit la consecinţele lor în articolele noastre despre evoluţia preţului petrolului şi a francului elveţian.
Cunoscutul analist Claudiu Cazacu (analist şef în cadrul companiei X-Trade Brokers România) scrie un excelent material despre acest subiect, pe care vi-l prezentăm în continuare:
„Câte lebede negre pot apărea într-o lună? Trei?
Linişte. Înainte de ora preferată pentru acțiune în Elveția: 10.30, ora 11.30 a României. După mai mulți ani, SNB lovește piețele cu o forță năucitoare, de data aceasta împotriva EURCHF: renunță la pragul de 1,20 apărat din 2011. Surpriza e atât de mare încât adâncirea dobânzii de referință la -0,75% (minus 0,75, e bine scris) nu poate stăvili viitura.
O lebădă neagră e prin definiție un eveniment foarte rar cu impact ieșit din normal. Prin definiție probabilitatea sa de apariție e foarte mică. Dar în ultima lună am putea vorbi de trei astfel de evenimente: pe 15 decembrie 2014 rubla fluctua cu peste 30% în 24 de ore, petrolul a ajuns în această săptămână la minime sub 45 de USD (WTI), total neanticipate acum doar câteva luni, iar Elveția cedează înainte ca BCE să ia în considerare programul QE. E o victorie sau o înfrângere? E un semn al forței dezechilibrelor de piață ce nu pot fi corectate cu tehnici artificiale, și un motiv de îngrijorare vis-a-vis de valoarea Euro: teama că nu mai pot fi stăpânite palierele actuale fără costuri prea mari implică așteptări de pornire a tiparniței și poate chiar de valuri mai largi referitoare la unitatea zonei Euro.
SNB își păstrează abilitatea de a interveni în piață, și probabil o va folosi pentru a apăra paritatea Euro – franc. Dar dincolo de o revenire limitată, vulnerabilitatea Euro se poate vedea pe termen mediu într-o gamă largă de piețe, de la dolar la yen și la francul elvețian.
Poate însă că lecția importantă e că numărul de ”lebede negre” pe unitatea de timp nu poate fi anticipat, și surprizele sunt departe de domeniul imposibilului chiar luna aceasta. Gândirea limpede și disciplinată poate transforma însă variațiile prea largi ale sentimentului de piață în bune, deși pasagere, șanse de trading mulțumitor.”
Sursa:www.xtb.ro
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.