Oportunităţile perioadei pe care o traversăm nu sunt puţine. Am mai scris, de exemplu, despre piaţa de capital americană, despre cea din România şi despre dolarul american.
Dar încă o oportunitate – şi chiar una foarte interesantă – se conturează din ce în ce mai bine. Este vorba despre bursa de acţiuni din Marea Britanie şi lira sterlina.
Într-un inspirat articol, cunoscutul analist Mihai Nichişoiu (analist global macro în cadrul companiei S.S.I.F. Tradeville) realizează o atentă analiză a elementelor care fac din piaţa de capital britanică (în general) şi lira sterlina (în particular) posibile investitii extrem de atractive.
„Încă o pledoarie pentru lira sterlina
Au trecut deja cateva luni bune de cand scriu despre atractivitatea economiei britanice si a lirei sterline. Consensul, insa, ramane destul de sumbru in ambele privinte. Dar tocmai asta ma intriga si ma face interesat de subiect. Convingerea mea este ca perceptia generala despre economia britanica si lira sterlina este eronata.
Ceea ce vad eu este ca economia britanica este tot mai vibranta. Pentru al doilea an consecutiv, economia britanica ar putea inregistra cea mai buna performanta la nivelul G7. Iar din perspectiva variatiilor trimestriale, avem deja cel mai lung avans economic dupa 1955.
Avem o piata a muncii mai rigida decat cea din SUA, cu o rata a somajului cel putin rezonabila de 5.6% (notati ca minimul record nu este la mare distanta, 3.4% atins in toamna 1973). Salariile cresc in medie cu 3% anualizat la o inflatie in ansamblu aproape nula. Avem, de asemenea, excese evidente in sectorul imobiliar din ariile metropolitane importante. Ce anume mai asteapta Banca Angliei pentru a majora dobanda cheie?
Am amintit recent despre factori macro teoretic defavorabili, ca de pilda existenta unui deficit de cont curent imens si probabil structural – considerandu-le ca fiind importante, dar nu esentiale. Deficitele sunt suportabile cata vreme pot fi finantate – si aceasta cred ca va fi postura Marii Britanii in urmatorii cativa ani.
Capitalurile globale vor avea toata motivatia din lume de a se indrepta catre Marea Britanie: o economie tot mai vibranta, un mediu tot mai propice speculatiilor in sistemul financiar, perspectiva unor dobanzi tot mai mari. Altfel, unde sa mearga banii? In China, cumva? In Asia de Sud-Est? Sau poate in America Latina?
Dintre oprelisti, de departe cea mai mediatizata priveste reglementarile extrem de dure care au lovit sectorul financiar/bancar local post-2008. Am scris si despre acest subiect, convingerea mea fiind ca reglementarile vor fi diluate cu timpul. Iar semnalele care sustin aceasta idee apar chiar mai repede decat ma asteptam.
Cred ca momentul de turnura a venit in urma cu aproape doi ani, atunci cand, la o aniversare a publicatiei Financial Times, guvernatorul Bancii Angliei a vorbit in termeni extrem de generosi despre bancile locale. Banca Angliei este deschisa bancilor – a proclamat atunci in public Mark Carney. Atat de imperativ a fost apelul, incat pana si FT i-a recomandat guvernatorului Carney sa-si tina in frau entuziasmul!
Dar declaratiile facute recent sunt chiar mai surprinzatoare. La doar o luna dupa ce conservatorii au castigat alegerile generale din 7 mai, ministrul de finante George Osborne ne-a spus ca sectorul financiar trebuie sa fie „o parte a solutiei, nu a problemei ca pana acum”. Este momentul pentru „o noua relatie” cu sistemul financiar, iar Marea Britanie ar trebui sa aiba „cele mai competitive servicii financiare din lume” – a mai spus Osborne. Asta in timp ce unul dintre vice-guvernatorii Bancii Angliei, Jon Cunliffe, a admis recent ca reglementarile sub incidenta carora a stat sistemul financiar/bancar britanic post-criza din 2008 au mers prea departe.
Sistemul bancar britanic s-a consolidat formidabil in anii post-criza. De asemenea, bancile britanice s-au retras treptat de la interese globale la afaceri exclusiv locale – dar asta este bine, intrucat Marea Britanie este si va ramane una din putinele economii despre care se poate vorbi in termeni laudativi. Nu mi-ar placea sa vad ca bancile britanice au acumulat expuneri gigantice in America Latina sau Asia de Sud-Est.
Schimbarea de ton a autoritatilor de la Londra in privinta sistemului financiar/bancar suna bine. Bancile sunt esentiale pentru initierea unui ciclu economic virtuos in Marea Britanie.
Am cel putin la fel de multa incredere in Marea Britanie precum am in America. Cele doua economii seamana mult – nu de ieri, de azi. As spune ca, dintre cele doua economii, Marea Britanie are un potential mai mare de a dezvolta excese speculative. Este ceea ce Marea Britanie stie sa faca pentru a-si reveni din crize ocazionale.
Care este concluzia? Ma uit atent si de ceva timp la Marea Britanie si nu as putea concepe sa nu pariez in favoarea lirei sterline.”
Sursa: www.tradeville.eu
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.