Faptul că trăim într-o lume plină de incertitudini este acum mai evident ca niciodată. În acest context, este normal să căutăm siguranţă şi stabilitate, inclusiv în ceea ce priveşte sursele noastre de venit.
Acest lucru nu este uşor de realizat. Totuşi, există o categorie de venituri care ne pot ajuta să câştigăm un anumit plus de stabilitate. Este vorba despre venitul pasiv.
Cristina Stoica, antreprenor, expert în marketingul online, trainer şi blogger, scrie un excelent articol despre sursele de venit pasiv şi modul în care le poţi pune în aplicare.
Pe site-ul Cristinne.ro, prin intermediul articolelor şi podcasturilor sale, Cristina ghidează paşii persoanelor interesate să înceapă şi să-şi dezvolte afacerea pe internet.
„Vrei o viata fara griji? Sursele de venit pasiv sunt solutia
Haide mai intai sa lamurim un lucru important: Ce inseamna venit pasiv?
Inseamna ca tu primesti bani fara a fi nevoit sa depui un efort suplimentar pentru obtinerea lor.
Exemple de surse de venit pasiv
Iata un exemplu: pui banii la banca si luna de luna primesti o dobanda. Tu nu faci nimic in plus pentru a primi acea dobanda. Tot ceea ce ai de facut este sa pui banii la banca, si apoi sa te bucuri de dobanda lunara pe care banca ti-o vireaza in cont.
Suna bine? Este doar inceputul. Daca banca iti ofera doar un castig procentual mic pentru banii pe care tu ii depui, in cazul afacerilor pe internet, sursele de venit pasiv construite iti pot aduce un castig de zeci de ori mai mare.
Iata un alt exemplu. Daca scrii o carte, pentru fiecare exemplar vandut din acea carte tu vei primi un anumit procent. Si atata timp cat cartea respectiva va avea cumparatori, tu vei primi bani.
Eu am testat aceasta varianta. In ultimele luni am lansat 2 infoproduse care s-au bucurat de mare succes si care mi-au adus bani atat in perioada lansarii cat si dupa. Asa ca, daca esti dornic sa impartasesti altora din informatiile si experienta ta, produsele informationale vor constitui o sursa de venit pasiv importanta, pentru tine.
Acum, nu este cazul sa ne facem toti scriitori. Exista o gramada de metode prin care poti obtine venituri pasive. Ceea ce trebuie tu sa intelegi este ca veniturile pasive sunt cheia pentru un stil de viata fara griji, cheia sigurantei tale financiare.
Acum…nu o sa te mint. Sa iti creezi o sursa de venit pasiv nu este usor. Insa odata creata, ea va produce bani pentru tine, fara ca tu sa mai fii nevoit sa investesti din timpul tau.
Blogul = o sursa de venituri active si pasive
Si acum sa trecem la una dintre cele mai dezbatute surse de venit si de care cel mai probabil ai auzit si tu, si anume: Blogul.
Un blog iti poate aduce atat venit activ cat si pasiv. Lasa-ma sa iti explic mai bine ce vreau sa zic cu aceasta afirmatie.
Atunci cand zic venit activ ma refer la faptul ca blogul pe care il ai iti poate aduce si surse de venit care sunt direct proportionale cu timpul pe care tu il dedici blogului tau. Adica oferi timp pentru bani.
Iata un exemplu: te poti oferi sa scrii un advertorial pe blogul tau, despre produsele unei anumite firme. Tu primesti bani pentru ca scrii acel articol in care faci reclama acelei firme.
Si majoritatea bloggerilor sunt direct interesati de obtinerea acestor venituri active. Pentru ca, sa fim seriosi, tuturor ne surade mirajul banilor castigati rapid.
O alta varianta este folosirea blogului pentru oferirea de consultanta in domeniul in care ai experienta. Astfel, prin intermediul blogului, mai bine spus al articolelor pe care le scrii pe blog demonstrezi ca stii meserie, ca te pricepi la ceea ce faci si ca nu esti doar un amator si sper ca astfel sa captezi atentia a cat mai multi potentiali clienti.
Gata cu sursele de venit activ. Sa trecem la ce este mai important: sursele de venit pasiv. Iti voi da exemplu de o sursa de venit pasiv pe care mi-am construit-o eu pe internet.
Am incheiat un contract de colaborare cu o firma, si pentru fiecare client pe care eu il trimit la acea firma, castig un anumit procent de fiecare data cand acel client da o comanda.
Cu alte cuvinte, daca in decursul anilor persoana respectiva plaseaza o suta de comenzi, eu voi primi un anumit procent de pe urma tuturor celor 100 de comenzi pe care acel client le plaseaza.
Si tot ceea ce am facut a fost sa il indrum spre acea firma, la momentul potrivit. Atat. Nu trebuie sa preiau eu comenzile, sa am de-a face cu clienti nepoliticosi, sa platesc angajati si spatii de depozitare, cheltuieli generate de expirarea produselor sau sa ma confrunt cu diverse alte probleme.
(Si stiu lucrurile astea prea bine, de vreme ce, de aproape 6 ani detin un magazin online.)
Eu doar recomand clienti magazinului respectiv si el imi este vesnic recunoscator pentru asta si ma rasplateste de fiecare data cand acel client cumpara produse.
Adevarul doare… dar ramane adevar
Iata un alt neadevar cu care ne confruntam zi de zi. Eu am 10 ani de experienta in MLM si tin minte ca, atunci cand dadeam telefoane si le expuneam diverselor persoane oportunitatea in care eu eram implicata, ele ma refuzau pe motiv ca, vor o sursa de venit stabila, sigura.
Daca si tu gandesti asta… ei bine am o noutate pentru tine: patronul te poate da chiar azi afara. Nu ma crezi? Nu trebuie sa ma crezi, insa in momentul in care vei trece prin aceasta experienta iti va parea rau ca nu m-ai ascultat atunci cand ti-am spus asta. Eu am trecut prin aceasta situatie si crede-ma, nu este deloc placuta.
Un job nu inseamna un venit sigur. Nu iti ofera siguranta. Veniturile pasive sunt cele care iti ofera adevarata siguranta dupa care tanjesti atat de mult. Ele sunt cele la care tot incercam sa ajungem.
Sursa de venit pasiv este cea pe care incercam sa ne-o cream pe tot parcursul vietii active, muncind ca angajati model si platind cota parte din castigul nostru la stat, in speranta ca, din suma oferita statului, in momentul in care iesim la pensie ni se va intoarce si noua o mica particica, pe care o vom putea primi luna de luna pentru a putea supravietui.
Iti suna cunoscut ceea ce tocmai ti-am zis, nu-i asa? Si totusi, am o intrebare pentru tine: exista o regula care te impiedica sa te bucuri de veniturile pasive inainte de a iesi la pensie? Daca da, te rog frumos, spune-mi-o si mie, pentru ca eu una, nu am descoperit unde este scrisa si drept urmare mi-am creat propriile surse de venit pasiv inca de la douazeci si ceva de ani.”
Sursa: Cristinne.ro
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.