În urmă cu două săptămâni am scris un articol despre o importantă oportunitate ce există în această perioadă. Mă refeream la situaţia din Grecia.
După alegerile parlamentare din luna ianuarie, Grecia a trecut printr-o perioadă foarte tulbure. Alegerile au fost câştigate de partidul SYRIZA, care şi-a propus abandonarea regimului de austeritate şi renegocierea datoriilor imense ale ţării cu partenerii europeni. Temerile că eşecul acestor negocieri ar duce Grecia în incapacitate de plată şi chiar la ieşirea ei din zona euro au produs scăderi mari pe bursele de acţiuni de la Atena.
M-am referit în mod particular la evoluţia indicelui Greece 20 (reprezentat prin ETF-ul GREK), care se găsea la valori foarte apropiate de minimele atinse în anul 2012 (în timpul crizei zonei euro). Într-o situaţie asemănătoare, dar mult amplificată, se găseau şi băncile greceşti, ale căror acţiuni se tranzacţionau la valori foarte scăzute, cu mult sub minimele din perioada 2011-2012.
Cu toate acestea, în condiţiile în care situaţia Greciei s-a îmbunătăţit simţitor în ultimii ani, era puţin probabil ca noul guvern de la Atena să aleagă până la urmă un scenariu catastrofal, din care nimeni n-ar fi avut nimic de câştigat.
Într-adevăr, vinerea trecută (20 februarie) guvernul grec a semnat cu partenerii europeni o prelungire a sprijinului financiar internaţional pentru 4 luni. Condiţia era ca autorităţile să vină cu un plan de măsuri concrete de relansare economică. Acest plan a fost aprobat de către miniştrii de finanţe europeni în cursul zilei de marţi, deci putem spune că măcar pentru perioada imediat următoare Grecia se află pe drumul cel „bun”.
Pieţele financiare au reacţionat pozitiv la aceste ştiri. Bursa de la Atena s-a apreciat semnificativ iar cele din SUA şi Germania au atins noi maxime istorice (care sunt oricum cu cca. 30-40% peste valorile cele mai mari atinse înainte de criza financiară).
Sigur că este posibil să dureze destul de mult până când situaţia Greciei se va stabiliza cu adevărat şi creşterea economică se va consolida. Iar drumul până acolo poate să nu fie mereu lin. Însă evenimentele din ultimele zile ar putea constitui un bun start în această direcţie.
Acestea sunt motivele pentru care am decis să cumpăr acţiuni la fondul GREK precum şi la băncile National Bank of Greece şi Alpha Bank.
O eventuală revenire a bursei de la Atena la ultimele valori maxime (atinse în cursul anului 2014) ar aduce un câştig de cca. 100%. Cât despre cele două bănci, chiar dacă am lua în calcul o revenire numai până la valorile maxime din 2013 (care au fost atinse după soluţionarea crizei trecute), tot am putea obţine câştiguri de ordinul 200-600%. Prudenţa, însă, rămâne un element foarte important care trebuie luat în calcul, dată fiind natura riscantă a acestor investiţii.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.