Sigur că deciziile altor investitori din pieţele de capital nu trebuie să fie principalul argument de la baza propriilor tale decizii de a investi.
Însă a cunoaşte felul în care gândesc la ora actuală cei mai mari investitori din lume este un lucru foarte important.
Pentru că, pe lângă o mai bună înţelegere a pieţelor financiare, investitiile lor specifice ne pot ajuta să identificăm eventuale oportunităţi pe care să le punem în aplicare noi înşine.
Iată în ce investesc acum 3 dintre cei mai celebri investitori din lume: Warren Buffett, George Soros şi Stanley Druckenmiller:
1. Warren Buffett: „Iată cele mai bune tranzacții ale mele din acest an”
Warren Buffet este unul dintre cei mai de succes investitori din lume pe bursele de acțiuni. Chiar dacă bursele de acțiuni nu au performat prea bine în 2016, per ansamblu, el a reușit totuşi să aleagă câteva acțiuni câștigătoare.
În mod particular, 3 dintre tranzacțiile lui Warren Buffet i-au adus randamente din două cifre în prima parte a anului:
Kinder Morgan +22%
Gigantul din energie reprezintă una dintre ultimele achiziții din portofoliul lui Buffett, datorită raportărilor pe ultimul trimestru din 2015. Compania deține o rețea de neegalat de conducte și terminale de petrol și gaze naturale, precum și posibilitatea de a transporta și stoca dioxidul de carbon, oferindu-i avantaje competitive față de rivalii săi.
Cu toate acestea, acțiunile Kinder Morgan au scăzut drept răspuns la ieftinierea prețului energiei, chiar dacă cashflow-ul a rămas constant. Pentru investitori, compania combină valoarea cu oportunitățile de venituri, oferind un dividend atractiv de 3%.
Kraft Heinz +19%
Gigantul din industria alimentară este o companie nou formată și poziția lui Buffett vine din deținerea de la Heinz. Creșterea recentă se datorează fuziunii de mare succes dintre Kraft și Heinz. După cum a descris însuși Buffett, costul acțiunilor sale la Kraft Heinz a fost mai mic de jumătate din valoarea lor în momentul fuziunii.
WalMart +17%
În contrast cu primele două, acesta este un pariu pe termen lung al lui Warren Buffett. A reprezentat chiar și o sursă de finanțare, acesta vânzând recent o parte din acțiuni pentru alte achiziții considerate o mai bună oportunitate.
Avansul din 2016 vine pe fondul performanțelor bune din primul trimestru, când profiturile au depășit așteptările multor investitori.
2. George Soros: „M-am întors în piață și sunt bearish„
George Soros, multimiliardarul de 85 de ani care a devenit faimos după ce a “învins” Banca Angliei, a devenit mai implicat în tranzacționarea de zi cu zi şi acum este bearish, mizând pe scăderea pieţelor de acţiuni.
Anticipând slăbiciuni în diferite piețe, Soros Fund Management și-a redus expunerea pe acțiunile americane cu 37% în primul trimestru din 2016, investind în acțiunile companiilor miniere și în ETF-uri ce urmăresc prețul aurului.
Dealtfel Barrick Gold Corp., unde deţine una dintre cele mai ample poziții ale sale, i-a adus deja un profit de peste 50%.
Iată câteva dintre sfaturile lui Soros pentru investitori și câteva tranzacții realizate din biroul familiei sale în ultimii ani:
Incertitudinea China
George Soros a fost sceptic în privința Chinei încă din 2013, exprimându-și îngrijoarea că liderii politici nu vor putea gestiona încetinirea economiei.
La începutul anului 2016 a comparat economia chineză cu cea americană din 2007-2008, arătând spre o creștere alimentată de datorii, ce produce incertitudine și instabilitate în sistemul bancar. Majoritatea banilor împrumutați de bănci sunt necesari pentru a menține în viață datoriile neperformante și companiile care înregistrează pierderi, a spus Soros pe 20 aprilie, iar piaţa obligațiunilor corporative ar putea înregistra incapacități de plată.
Prăbușirea yenului japonez
George Soros a câștigat 1 miliard de dolari din noiembrie 2012 până în februarie 2013, tranzacționând deprecierea yenului japonez odată cu numirea primului ministru Shinzo Abe, care a presat Banca Japoniei să introducă măsuri adiționale de relaxare monetară.
Câteva luni mai târziu, Soros a avertizat că extinderea politicii de stimulare va produce o avalanșă pe perechile valutare ale yenului, pe fondul ieșirilor de capital din țară susținute în special de cetățeni (pentru protecție și din interes speculativ), având în vedere că foarte mulţi investitori japonezi tranzacţionează acum pe piața valutară Forex.
3. Stanley Druckenmiller: „Ieșiți din piețele de acțiuni, cumpărați aur”
Unul dintre cei mai celebri investitori, Stanley Druckenmiller, pledează pentru vânzarea deținerilor la companii (adică acțiuni), deoarece „perspectivele nu sunt deloc clare”. „Aurul rămâne cea mai importantă alocare a noastră”, spune acesta.
Stanley Druckenmiller și-a exprimat scepticismul în legătură cu actualul climat investițional datorită politicii Rezervei Federale (Fed) și a încetinirii economiei Chinei.
„Fed a împrumutat de la consumul viitor mai mult ca oricând. Este cel mai puțin dependent de date Fed din istorie. Este cea mai semnificativă abatere de la normele istorice în termeni de politică de relaxare monetară pe care am văzut-o în întreaga carieră. Acest tip de miopie cauzează un comportament imprudent.”
În opinia sa, corporațiile americane nu au utilizat împrumuturile pentru investitii în productivitate, ci în inginerii financiare, cu peste 2 trilioane de dolari în cumpărări și răscumpărări de acțiuni în 2015.
Stanley Druckenmiller este negativ și în ceea ce privește China, considerând că mai multă stimulare monetară în Asia nu va funcționa și va agrava supra-capacitatea din economie.
„Acțiunile sunt supraevaluate… trendurile sunt epuizate”, concluzionează acesta.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.