Deutsche Bank a avut în ultima vreme o evoluţie foarte interesantă. Încă din luna ianuarie 2015 remarcam faptul că băncile europene se aflau într-o situaţie specială.
Pe de o parte, trecuseră printr-un important proces de consolidare şi obţinuseră rezultate pozitive la testele de stres realizate de Banca Centrală Europeană (BCE) în 2014. Pe de altă parte, acţiunile lor erau cotate la valori foarte scăzute, destul de apropiate de minimele atinse în toiul crizei europene din perioada 2011-2012.
Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană şi una din cele mai importante instituţii financiare din lume, se afla exact în această situaţie. Atunci am decis să cumpăr acţiuni Deutsche Bank, având în vedere o investiţie pe termen lung.
În încercarea de a stimula economia statelor UE, BCE a început un amplu program de injectare a unor importante sume în sistemul financiar, asemănător operaţiunilor „Quantitative Easing” din SUA. Ca urmare, acţiunile băncilor europene, inclusiv Deutsche Bank, au început să crească într-un mod foarte hotărât.
Astfel încât la începutul lunii aprilie 2015, după mai puţin de 3 luni, acţiunile Deutsche Bank aduceau deja un profit de cca. 28%. Atunci m-am hotărât să vând o parte din ele, pentru a conserva acest profit obţinut într-un interval foarte scurt. Iar după câteva zile le-am vândut şi pe restul, căci preţul părea să fi atins un maxim local iar raportul risk/reward devenea nefavorabil (riscul unei corecţii negative era mai mare decât şansa ca aprecierile să continue).
Ce a urmat apoi? Acţiunile Deutsche Bank au avut o cădere destul de abruptă, în contextul în care întreaga bursă germană a cunoscut o corecţie negativă. Ele s-au corectat cu aproape 15%, până în apropierea suportului de la 28 euro, nivel important care a reprezentat în trecut rezistenţă (după cum se poate observa în graficul ataşat).
Consider această scădere o bună oportunitate de a dobândi acţiunile unei companii serioase la un preţ avantajos, motiv pentru care am decis că cumpăr din nou acţiuni Deutsche Bank. Cu atât mai mult cu cât şi principalii indicatori tehnici (MACD şi RSI) vin din zona de supra-vânzare şi au început deja să semnalizeze o posibilă creştere.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Dacă situaţia actuală din Europa se stabilizează, prin semnarea unui nou acord între Grecia şi creditorii europeni, bursele de acţiuni şi în particular acţiunile Deutsche Bank vor avea de câştigat. Mai ales în condiţiile în care BCE continuă să cumpere titluri de stat iar banca germană este unul din principalii astfel de deţinători din Europa.
Însă dacă suportul de la 28 euro este „spart”, este posibil ca scăderile să continue până la vechiul suport din zona 24 euro. Dar în lipsa unui eveniment geopolitic negativ, cred că o asemenea scădere ar reprezenta mai degrabă o nouă oportunitate de cumpărare. Prudenţa, însă, rămâne un element foarte important, dată fiind natura riscantă a acestor investiţii.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.