Am vorbit data trecuta de investitii cu risc mic dar si cu randamente mai mici.
Astăzi vom vorbi despre investitii cu randamente mari dar care aduc si riscuri asociate mai mari.
Investițiile cu randamente mari sunt importante in atingerea independentei financiare si nu ar trebui sa lipsească din portofoliul niciunui investitor care isi propune acest tel.
Ele au asociate riscuri medii sau mari. Bineînțeles, cu cat riscul este mai mare, cu atât randamentul potențial este mai mare.
Clase de active care pot aduce randamente mari:
1. Imobiliarele – risc mediu;
2. Acțiunile – risc mediu/mare (depinde mult de tipul actiunilor respective);
3. Afacerile – risc mare;
4. Instrumente alternative: Peer to peer lending, criptovalute si alte instrumente intrate recent pe piața – riscurile variază intre mediu si mare in funcție de instrument si de reglementările specifice;
5. Instrumente derivate: CFD-uri, forex etc. – risc mare.
Riscuri
În investiții, întotdeauna vorbim prima data despre RISCURI, nu despre RANDAMENTE.
Cea mai mare greșeala in investiții este sa te concentrezi prea mult pe randament. Aceasta abordare a facut posibila declansarea catastrofelor de genul Caritas, FNI, criza din 2008 etc.
Nu degeaba regula numărul 1 a lui Warren Buffett este „niciodată sa nu pierzi bani”.
In primul rând, este important sa menționam faptul ca riscurile se clasifica in doua mari categorii:
1. Riscurile sistemice – sunt acele riscuri care țin de economie in general: geo-politică, recesiune, inflație, specifice anumitor industrii etc.
2. Riscurile individuale ale instrumentului – sunt acele riscuri care țin efectiv de activul specific in care investești.
Riscurile sistemice nu pot fi niciodata contracarate total, însă pot fi diminuate prin diversificare si prin alocarea inteligenta a activelor.
Riscurile individuale, adică riscul ca activul in care investim sa devina neprofitabil sau chiar sa producă pierderea definitiva a sumei investite se contracarează prin diversificare.
Mai exact, in loc sa investim doar in acțiunea X, investim într-un instrument (ETF – Exchange Traded Fund) care cuprinde o colecție de mai multe acțiuni.
De exemplu, un ETF pe indicele american S&P 500 cuprinde 500 din cele mai mari companii listate pe bursa din SUA. O astfel de investitie nu va fi afectata prea mult de falimentul unei singure companii dintre cele 500.
Un alt risc important in investiții este cel al fraudelor. Din acest motiv trebuie sa fim foarte atenți către ce entități virăm banii, cine verifica aceste entități, reglementările si legislația de protecția a investitorilor, modalitățile de control si posibilităţile de retragere a investiției.
Dar peste toate acestea, intervine si riscul cel mai mare, care este chiar INVESTITORUL însuși. Sau, cum bine spune Warren Buffett, riscul „să nu ştii ce faci”.
Randamente
Investițiile pasive in actiuni, in mod particular în indici bursieri, au adus in ultimii 100 de ani randamente de cca. 10% anual.
Raportat la inflație, ele au adus un plus mediu anual de cca. 6% peste inflație, dupa cum se poate observa si in tabelul de mai jos:
In imobiliare se obţin randamente mai puțin uniforme, fiind mult mai specifice locației si tipului imobilului decât clasei de active, însă in general sunt similare sau putin mai mici decât cele aduse de acțiuni.
Referitor la investițiile in afaceri sau in inițiative antreprenoriale, avem de-a face cu foarte multe variabile si nu se poate determina un randament mediu.
Același lucru este valabil si in investițiile in instrumente derivate sau in instrumente alternative. Consider ca aici gradul de specializare si implicare trebuie sa fie mult mai mare decât in investițiile in acțiuni si imobiliare, pentru ca riscul de a pierde tot este foarte real.
Concluzii
Investițiile cu randament mare sunt esențiale in atingerea independenței financiare.
Din punctul meu de vedere, combinația ideala este între antreprenoriat (unde se pot obtine randamente foarte mari, dar cu eforturi si riscuri pe măsura) şi investiții pasive (unde pui doar banii sa lucreze pentru tine si aloci foarte puțin timp si efort).
In acest fel, iți investești timpul, efortul si banii cel mai eficient. Lucrezi si tu, lucrează si banii tai.
Daca vrei sa înveți mai multe despre antreprenoriat, sunt sigur ca poți găsi antreprenori foarte experimentați de la care sa înveți. Noi, însă, ne ocupam in principal de investiții si in acest domeniu te putem ajuta.
Împreună, Valentin şi cu mine avem aproximativ 33 de ani de experiența in investii, pe care îi vom împărtăși cu voi in cadrul Programului de training de 12 săptămâni “Succesul în finanțe personale şi investiții pasive”.
Programul este axat pe investiții pasive, pentru care nu vei avea nevoie sa aloci mai mult de câteva ore pe luna.
Randamentele pe care le avem în vedere, în mod rezonabil, sunt între 6-10% pe an, în funcţie de profilul de risc al fiecăruia.
Poti vedea aici programul complet pe care l-am pregătit pentru tine, cat si testimonialele absolvenților din grupele precedente.
În plus, până pe data de 5 februarie poţi beneficia şi de oferta promoţională care îţi aduce reduceri de până la 47%.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.