Se spune, şi pe bună dreptate, că aproape în permanenţă există anumite oportunităţi profitabile de investiţii. Însă mult mai rar, poate o dată la câţiva ani, se întâmplă să apară o oportunitate chiar importantă, care, în caz că se confirmă, poate produce rezultate deosebit de profitabile. Oportunitatea acestei perioade se numeşte Grecia.
Grecia a trecut prin vremuri grele în ultimii ani. Pe fondul unor datorii imense, în perioada 2011-2012 (în timpul crizei zonei euro) ea s-a aflat foarte aproape de a intra în incapacitate de plată. A fost salvată de FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), însă costurile pentru poporul grec au fost foarte mari (creşteri de taxe, reduceri salariale, şomaj etc.).
Măsurile luate de austeritate bugetară şi restructurările făcute au început, însă, să dea rezultate, economia să-şi revină iar Grecia a terminat anul 2014 pe „plus”, înregistrând o creştere a PIB-ului pentru prima oară după 2007.
În acest context favorabil au intervenit alegerile parlamentare din luna ianuarie, care au fost câştigate de partidul SYRIZA, ce îşi propune abandonarea austerităţii şi renegocierea datoriilor cu partenerii europeni. Există mari temeri că eşecul acestor negocieri ar putea duce Grecia în incapacitate de plată şi chiar la ieşirea ei din zona euro, cu consecinţe extrem de negative.
Aceste etape prin care a trecut Grecia în ultimii ani se reflectă şi în evoluţia bursei de la Atena. Indicele Greece 20 (reprezentat prin ETF-ul GREK) a atins în 2012 un minim de cca. 9 euro, după care a început să crească până la maximul de aproape 25 euro atins în 2014, aşa cum se poate vedea în graficul ataşat. Apoi s-a prăbuşit, ajungând la momentul redactării acestui material la aproximativ 12 euro.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Dacă temerile referitoare la încheierea unui acord se materializează, atunci scăderile ar putea continua. Iar eventualitatea unui „default” urmat de ieşirea Greciei din structurile europene ar duce probabil la pierderi totale, motiv pentru care orice astfel de investiţie trebuie să fie dimensionată cu prudenţă. Marile oportunităţi sunt întotdeauna riscante.
Pe de altă parte, în condiţiile în care „greul” deja a trecut şi situaţia Greciei s-a îmbunătăţit simţitor, este puţin probabil ca noul guvern de la Atena să aleagă până la urmă un scenariu catastrofal, din care nimeni n-ar avea de câştigat nimic. Sigur că este posibil să dureze destul de mult până când situaţia Greciei se va stabiliza. Dar odată realizat acest lucru, este de aşteptat ca şi indicele bursei de la Atena (GREK) să evolueze pozitiv, probabil prin revenirea cel puţin la maximele anterioare de 25 euro (urmată poate de creşteri şi mai mari). Aceasta s-ar traduce într-un profit de peste 100% (faţă de valorile actuale).
Într-o situaţie asemănătoare, dar mult amplificată, se află şi băncile greceşti. Deşi au obţinut rezultate pozitive la testele de stres realizate de BCE în 2014 pentru a evalua capacitatea lor de a rezista la o eventuală prăbuşire conjuncturală, acţiunile băncilor greceşti se află la valori mai scăzute chiar decât în „toiul” crizei din 2011-2012, fiind cotate aproape de nivelul falimentului.
Odată cu redresarea economică a Greciei, băncile s-ar număra printre principalii beneficiari, mai ales în condiţiile în care BCE s-a angajat să injecteze sume importante în întregul sistem financiar european. Ca urmare, pe termen lung acţiunile acestor bănci, şi în particular ne referim la National Bank of Greece şi Alpha Bank, ar putea aduce profituri de ordinul 400-700%, chiar dacă luăm în calcul o revenire numai până la valorile maxime din 2013 (care au fost atinse după soluţionarea crizei trecute).
Acestea sunt motivele pentru care urmărim cu atenţie evoluţia situaţiei din Grecia, pentru a identifica un moment prielnic de a cumpăra acţiuni GREK, National Bank of Greece şi Alpha Bank. Aceste instrumente financiare pot fi tranzacţionate cu uşurinţă deoarece sunt oferite şi de către companii de brokeraj prezente în România. Prudenţa, însă, rămâne un element foarte important, dată fiind natura riscantă a acestor investiţii.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.