Daca urmaresti siteul IdeiSiBani de o vreme, sau canalul meu de Youtube, atunci stii cu siguranta ca sunt adeptul notiunii de „investitii clasice„.
Adica tot ce este legat de investitii in imobiliare, titluri de stat, obligatiuni, burse de actiuni, metale pretioase…
Sunt absolut convins ca un portofoliu diversificat de investitii clasice, realizat in conformitate cu profilul tau de risc, iti va aduce pe termen lung si foarte lung rezultate foarte bune.
DAR asta nu inseamna ca nu urmaresc cu atentie si „celelalte” tipuri de investitii.
Adica investitiile alternative.
Ce inseamna investitii alternative?
Foarte pe scurt, investitiile alternative sunt domenii si modalitati noi de a investi, care au aparut si s-au dezvoltat mai ales in ultimii ani, in special datorita internetului.
Aceste tipuri de investitii vin de obicei cu un nivel foarte ridicat atat al riscului cat si al profitului:
Riscul: exista posibilitatea reala a unor scaderi imense (ce pot ajunge la 80-90%) sau chiar a pierderii totale a sumelor investite.
Profitul: exista posibilitatea reala de a se obtine profituri cu MULT peste nivelul profiturilor aduse de investitiile clasice, in mod traditional.
Care este „reteta” pe care o aplic pentru investitii alternative?
Domeniul investitiilor alternative este unul foarte sensibil, pentru ca aici se strecoara uneori si adevarate pacaleli, scheme piramidale sau de-a dreptul fraude.
Asa ca, in ceea ce ma priveste, sunt intotdeauna circumspect si imi place sa ma documentez foarte bine inainte de a lua in considerare o astfel de investitie.
Chiar si asa, sunt cateva elemente in plus, pe care le am in vedere intotdeauna cand vine vorba de investitii alternative:
1. Momentul – nu fac parte niciodata din primul val al entuziastilor, asa-numitii early-adopters, ci prefer sa las proba timpului (macar cativa ani) sa-si spuna cuvantul.
2. Raportul risk/reward – daca tot exista posibilitatea ca investitia sa ajunga la zero, prefer sa aleg acele investitii care au si potentialul de a-si creste valoarea foarte mult (de tipul 2x, 5x sau 10x, intr-un anumit interval de timp).
3. Suma investita – datorita profilului meu de risc (echilibrat-conservator) niciodata nu investesc in astfel de instrumente mai mult de cateva procente (in general cam 2-3%) din valoarea intregului portofoliu de investitii.
Da, aceste cerinte restrictive m-au facut sa resping numeroase variante de investitii alternative.
Dar tot ele m-au determinat sa devin un fan adevarat al uneia, in particular: Bitcoin!
De ce Bitcoin?
Din foarte multe motive. 🙂
In primul rand pentru ca satisface cu brio toate cele 3 cerinte minimale de mai sus.
Desi nu ma pot numi „expert” in Bitcoin, pot spune ca-l urmaresc cu atentie din perioada ultimei cresteri explozive pe care a avut-o in anul 2017.
Am asteptat cu mare interes spargerea respectivei bule speculative (care a avut loc in ianuarie 2018) si corectia ce a urmat.
Astfel ca atunci, in urma consultarii cu experti din acest domeniu, in special cu prietenul meu Luca Dezmir (caruia ii multumesc inca o data pe acesta cale), am luat decizia de a incepe sa investesc in Bitcoin, in mod pasiv, regulat, pe termen lung.
A urmat o lunga perioada de consolidare a pretului, cu suisuri si coborasuri, care a fost pentru mine o buna oportunitate de a acumula, pe strategia dollar cost averaging (dupa cum aratam si in acest video, din aprilie 2019, cand Bitcoin era doar 5000 dolari).
Iar ultimele saptamani au fost de-a dreptul senzationale pentru Bitcoin (care s-a apropiat de 42.000 dolari) confirmand astfel interesul in crestere al investitorilor pentru acesta clasa de active.
Cum poti investi in Bitcoin, la modul cel mai practic?
Dupa cum spuneam, investitiile alternative sunt mai aparte si trebuie tratate cu mare atentie.
Daca esti interesat de investitia in criptomonede, Luca Dezmir vine acum si in sprijinul tau, la modul cel mai direct, prin Workshop-ul practic de criptomonede.
Va avea loc online, prin Zoom, in 30-31 ianuarie 2021, si va fi 100% practic.
In acest workshop:
– vei afla informațiile de bază de care ai nevoie ca să înțelegi lumea criptomonedelor;
– vei realiza un portofel rece pentru Bitcoin și Ether;
– vei instala o aplicație de gestionat criptomonede;
– vei deschide un cont la Binance și Bitcoin Romania;
– vei putea cumpăra Bitcoin și/sau Ether;
– vei putea realiza o tranzacție cu Bitcoin și/sau Ether;
– vei vedea live cum funcționează un Hardware Wallet;
– vei primi o mulțime de resurse suplimentare.
Mai multe detalii gasesti AICI.
In plus, acum poti primi o reducere de 25%, daca folosesti la inscriere codul de reducere „DAN„.
Insa trebuie sa te grabesti, caci participarea este limitata la doar 20 persoane!
INSCRIE-TE AICI!
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.