Medlife este cea mai mare companie privată de servicii medicale din România.
Chiar înaintea Sărbătorilor, a fost oferit spre vânzare un pachet de 44% din totalul acţiunilor Medlife.
Din acestea, 15% au fost destinate în exclusivitate micilor investitori persoane fizice, care aveau în plus şi posibilitatea de a obţine un mic “cadou” din partea companiei.
Iată cum am obţinut un profit de 7% cu ocazia listării Medlife la bursă:
Punctul de plecare în această investitie a fost exact acel “cadou” pe care acţionarii Medlife l-au oferit investitorilor persoane fizice care au subscris acţiuni în primele 4 zile: un discount de 5% din preţul final al acţiunilor.
Acest tip de “ofertă specială” nu este o noutate în ceea ce priveşte marile privatizări şi vânzări de acţiuni pe bursă din ultimii ani.
Recunosc că am mai beneficiat şi în trecut de astfel de oportunităţi, de exemplu la privatizarea companiilor Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica şi, mai recent, la vânzarea unui pachet de acţiuni la Petrom, despre care am scris aici.
Din această cauză am toate motivele să cred că astfel de ocazii vor mai exista şi în viitor, mai ales că pentru anul 2017 guvernul are în vedere privatizarea altor mari companii de stat.
După o analiză atentă a companiei Medlife, cu plusurile şi cu minusurile ei, am decis că este oportun să investesc în aceste acţiuni, în primul rând pentru a beneficia de discountul de 5% oferit.
Cum am beneficiat de oferta Medlife, la modul cel mai practic:
Ca să încep cu începutul, subscrierea acţiunilor Medlife s-a făcut la nivelul generic de 35 de lei/acţiune.
Cu toate acestea, preţul final de vânzare pentru acţiuni urma să fie stabilit de marii investitori instituţionali şi erau mari şanse ca el să fie semnificativ mai mic decât cei 35 de lei la care s-a făcut subscrierea.
Aşa că a trebuit să calculez cu atenţie care era suma maximă pe care puteam să o blochez în această investitie, mai ales că nu exista din start nicio garanţie că voi putea vinde rapid aceste acţiuni pentru a realiza un profit.
Am transferat suma respectivă în contul brokerului, şi anume Tradeville, prin care investesc în acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi am pus respectivul ordin de cumpărare de acţiuni.
După finalizarea procesului de subscriere, pe data de 16 decembrie a fost stabilit preţul final al acţiunilor: 26 de lei, într-adevăr mult mai mic decât cei 35 de lei la care s-a făcut subscrierea.
Partea cea mai bună a fost că, având în vedere discountul de 5% oferit persoanelor fizice care au subscris acţiuni în primele 4 zile, preţul la care am cumpărat acţiunile Medlife a fost, în final, de doar 24,7 lei/acţiune.
Apoi, pe data de 21 decembrie a avut loc listarea acestor acţiuni la BVB. Preţul de pornire în acea zi a fost în jur de 26 de lei/acţiune, iar apoi a început să crească uşor.
Văzând acest lucru, am început să vând din acţiunile pe care le aveam, astfel încât la sfârşitul zilei de tranzacţionare reuşisem să le vând pe toate şi să obţin un preţ mediu de 26,50 lei/acţiune.
În felul acesta am putut să obţin un profit de puţin peste 7% pentru investitia mea, într-un interval de doar 2 săptămâni.
Deşi investitiile pe termen scurt nu sunt modul meu preferat de a investi, rămân în continuare interesat de astfel de oportunităţi, care pot îmbunătăţi în mod semnificativ randamentul mediu al investitiilor pe termen lung, în condiţii rezonabile de risc.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.