Cei care sunt interesaţi de investitii ştiu că tipuri diferite de instrumente au asociate – în mod tradiţional – niveluri de profituri foarte diferite.
De asemenea, ei ştiu că pe termen lung pieţele de capital pot aduce profituri mult mai mari decât investitiile în fonduri de obligaţiuni sau în titluri de stat.
Însă a găsi o metodă eficientă de a investi pe termen lung în bursele de acţiuni nu este deloc un lucru simplu.
De multe ori este dificil să poţi identifica acţiuni ale unor companii serioase, care să fie cotate la preţuri avantajoase şi care să aibă totodată şanse mari de a aduce profituri consistente în viitor.
De aceea, metoda de a investi propusă de Warren Buffett este extrem de binevenită.
Care este metoda propusă de Warren Buffett pentru a obţine profituri consistente?
Celebrul Warren Buffett, al treilea în topul celor mai bogați oameni din lume şi, probabil, cel mai mare investitor din toate timpurile, propune o metodă foarte simplă, uşor de pus în aplicare şi eficientă:
„Investitorii şi-ar putea asigura profituri pe termen lung prin intermediul unui fond de investitii care urmăreşte un indice bursier şi are comisioane mici. De-a lungul anilor, un astfel de fond ar aduce dividende tot mai mari iar valoarea lui ar creşte de asemenea (sigur, cu multe suişuri şi coborâşuri).”
Iar pe acţionarii companiei Berkshire Hathaway, pe care o conduce, Warren Buffett îi sfătuieşte: „să pună 10% din bani în titluri de stat şi 90% într-un fond de investitii care urmăreşte indicele bursier S&P500.”
Iată ce profituri am obţinut prin această metodă
În luna octombrie 2015 scriam un articol în care descriam această metodă a lui Warren Buffett precum şi, în detaliu, modul în care ea putea fi pusă în aplicare.
Acel moment reprezenta o bună oportunitate de a investi în indicele S&P500, care se afla atunci în apropierea valorii de 1940, după cum arătam în articol, astfel încât am decis să cumpăr.
Într-adevăr, indicele şi-a continuat în mod susţinut creşterea pe care o începuse, ajungând chiar să depăşească puţin valoarea de 2100.
Personal, am preferat să ies din această tranzacţie puţin mai devreme, la 2090, pentru a nu risca o eventuală scădere bruscă datorată marcărilor de profit ce s-ar fi realizat dincolo de 2100, atât de aproape de zona maximelor istorice de la 2135.
Am obţinut astfel profituri de puţin peste 7,5%, în numai câteva săptămâni.
Dar asta nu este tot.
După câteva luni de evoluţie laterală, indicele S&P500 s-a hotărât să spargă suportul din zona 1995-2000 şi să scadă (vezi graficul de mai jos). Am aşteptat ceea ce părea a fi o revenire şi am cumpărat din nou, tot în jurul valorii de 1940, încurajat fiind şi de succesul obţinut data trecută.
Însă de această dată nu a mai fost deloc uşor.
Scăderile au continuat până pe la 1812, deci chiar şi sub minimele anterioare de la 1834, lucru care era foarte îngrijorător. Pe lângă pierderea potenţială de 7% pe care mi-o aducea această tranzacţie, pe fondul veştilor negative ce continuau să vină din China, o eventuală cedare a suportului din zona 1830 ar fi deschis calea unor noi (şi semnificative) scăderi.
Şi ca să facă lucrurile şi mai neplăcute, mica revenire ce a urmat a fost de scurtă durată, căci indicele S&P500 s-a reîntors în zona minimelor de la 1812 şi chiar puţin sub ele.
Da, acela ar fi fost un moment grozav pentru punerea în aplicare a unui alt sfat dat de Warren Buffett, care ne spune care este cel mai bun moment pentru a intra şi pentru a ieşi dintr-o investitie: „Fii temător când ceilalţi sunt lacomi şi fii lacom când ceilalţi sunt temători”.
Aş vrea să pot spune că am cumpărat din nou la acele valori extrem de scăzute, când toate pieţele financiare erau pline de îngrijorări şi părea că ziua de mâine nu va veni niciodată, dar nu am făcut-o.
De teama unor noi scăderi de 100-150 de puncte, am preferat să aştept o mică consolidare la minime înainte de a cumpăra din nou, lucru care nu s-a întâmplat.
Indicele S&P500 şi-a revenit puternic şi în câteva zile a ajuns înapoi în zona 1940 unde deja cumpărasem, deci nu mai aveam de făcut altceva decât să aştept.
Într-adevăr, revenirea a continuat şi după încă câteva săptămâni indicele s-a reîntors în zona valorilor ridicate. De data aceasta, pe fondul nesiguranţei din pieţele de capital, am preferat să ies din tranzacţie puţin mai devreme, la 2070, mulţumindu-mă cu profituri de 6,5%.
În felul acesta am reuşit ca prin metoda lui Warren Buffett să obţin profituri de 14% într-un interval de 6 luni. Adică un randament anualizat de 28%, într-o perioadă în care bursele au avut doar o mişcare laterală.
Cum s-ar putea face profituri în continuare?
Deocamdată, trebuie să recunosc faptul că la aceste valori ridicate la care se află acum indicele S&P500 eu nu sunt interesat să cumpăr.
Dar dacă creşterile vor continua şi se vor depăşi maximele anterioare în mod clar, pe fondul unor ştiri pozitive privind economia americană (şi în absenţa unora negative din China), aş putea redeveni interesat să intru la cumpărare.
Pe de altă parte, însă, acum aş fi mult mai tentat de o poziţie short (de vânzare în lipsă), prin care aş putea obţine profituri în cazul unei scăderi a indicelui. Să nu uităm că urmează o perioadă destul de complicată, iar o nouă creştere a dobânzii de referinţă în SUA ar putea să producă episoade de volatilitate crescută în pieţele de capital.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.