Traversăm o perioadă în care dobânzile sunt extrem de mici, deci obţinerea unui randament atractiv pentru investitiile noastre nu este un lucru simplu.
Cel puţin la prima vedere.
Dar dacă analizăm cu atenţie oportunităţile de investitii disponibile la momentul actual, vom vedea că există unele variante destul de interesante.
Iată cum am putea obţine în 2017 un randament anual chiar de peste 10% pentru banii noştri:
Într-adevăr, dobânzile la depozitele bancare s-au prăbuşit la un nivel pe care nici nu ni-l puteam imagina în urmă cu câţiva ani. Site-ul conso.ro calculează rata medie pentru dobanda anuală la depozite şi afişează o valoare de numai 1,50% pentru cele în lei, pe 1 an.
Pe de altă parte, dividendele oferite de câteva din companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pot aduce un randament mult mai mare.
Multe din aceste companii au avut o evoluţie pozitivă în ultimii ani, în contextul stabilizării economiei româneşti şi a creşterii continue a PIB-ului (care în anul 2016 a avut cea mai mare creştere din UE).
În mod particular, companiile din domeniul utilităţilor (gaze, electricitate) precum şi societăţile de investiţii financiare (SIF-urile şi Fondul Proprietatea) au avut în ultimii ani profituri atractive.
Acţionarii lor au primit mare parte din aceste profituri sub formă de dividende, beneficiind şi de faptul că aceste companii (cele la care statul deţine un pachet de acţiuni majoritar) sunt obligate prin lege să distribuie ca dividende cel puţin 50% din profit. Acest lucru a produs un randament atractiv pentru acţionarii lor.
Iar profiturile obţinute în anul 2016 (cel puţin în primele 9 luni ale acestui an) nu sunt deloc mici, astfel încât şi dividendele ce se vor distribui în anul 2017 vor fi foarte interesante.
În tabelul de mai jos se găseşte o listă cu companii importante listate la BVB şi cu randamentul pe care l-ar aduce dividendul estimat, raportat la preţul acţiunilor respective la data de 8.12.2016.
După cum se poate observa, acest randament poate ajunge la peste 12%, adică de 8 (!) ori mai mare decât rata medie pentru dobânda anuală la depozitele bancare.
Sigur, acesta nu este un argument pentru a face o investitie masivă în astfel de actiuni, cu atât mai mult cu cât preţul lor poate înregistra fluctuaţii mari pe termen scurt şi nu există nicio garanţie că aceste dividende estimate vor fi acordate efectiv de respectivele companii.
Însă, pentru cei care sunt interesaţi de a investi în pieţele bursiere, aceasta ar putea fi o şansă bună de a achiziţiona la un preţ bun active ce aduc un randament avantajos. Mai ales în condiţiile în care consumul de gaze şi de electricitate ar trebui să crească odată cu creşterea economiei, deci preţul acţiunilor companiilor din domeniu ar putea avea de câştigat.
Acestea sunt motivele pentru care eu am decis să aloc o porţiune a portofoliului meu investiţiei în acţiuni româneşti care probabil că vor acorda în 2017 dividende cu un randament anual de ordinul 10%.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.