Cei care doresc să aibă castiguri consistente pe termen lung ştiu că o anumită parte din investitiile lor trebuie direcţionată către pieţele de capital.
Însă a găsi o metoda eficientă de a investi în bursele de acţiuni nu este un lucru simplu.
De multe ori este dificil să poţi selecta acţiuni individuale ale unor companii serioase, care sunt profitabile şi în plus sunt cotate la preţuri avantajoase.
Şi chiar dacă reuşeşti acest lucru, surprize nedorite pot să apară oricând (cum este cazul, în această perioadă, cu grupul german Volkswagen).
De aceea, o idee bună ar fi să încerci metoda de a investi propusă de Warren Buffett.
Care este metoda pe care o propune Warren Buffett?
Celebrul Warren Buffett, al treilea în topul celor mai bogați oameni din lume şi, probabil, cel mai mare investitor din toate timpurile, propune o metoda care este extrem de simplă, uşor de pus în aplicare şi totodată eficientă:
„Investitorii şi-ar putea asigura un venit bun pe termen lung prin intermediul unui fond de investitii care urmăreşte un indice bursier şi are comisioane mici. De-a lungul anilor, un astfel de fond ar aduce dividende tot mai mari iar valoarea lui ar creşte de asemenea (sigur, cu multe suişuri şi coborâşuri).”
Iar pe acţionarii companiei Berkshire Hathaway, pe care o conduce, Warren Buffett îi sfătuieşte să: „pună 10% din bani în titluri de stat şi 90% într-un fond de investitii care urmăreşte indicele bursier S&P 500.”
Mai mult, Warren Buffett a fost atât de convins că metoda lui este cea mai bună, încât a fost dispus să parieze pe acest lucru proprii săi bani (1 milion de dolari). În anul 2007 el a pariat că un fond de investitii care urmăreşte indicele S&P 500 va fi, în următorii 10 ani, mai profitabil decât 10 fonduri administrate activ, atent selectate. Ce crezi că s-a întâmplat?
Warren Buffett a avut dreptate: până la începutul anului 2015, fondul care urmăreşte indicele S&P 500 a crescut cu 63% iar selecţia de fonduri administrate activ doar cu 19%! Diferenţa este deja atât de mare încât este greu de crezut că va putea fi recuperată până la sfârşitul anului 2017…
Cum ai putea aplica şi tu metoda lui Warren Buffett?
Foarte simplu: tot ce ai de făcut este să-ţi deschizi un cont de investiţii la un broker care oferă posibilitatea tranzacţionării indicilor bursieri. Şi sunt destul de mulţi astfel de brokeri, atât în România cât şi în străinătate. Apoi transferi în cont suma pe care o ai disponibilă şi eşti gata de a deveni investitor.
Un mare avantaj pe care îl au indicii bursieri este faptul că ei se tranzacţionează în marjă, cu efect de levier. Ce înseamnă acest lucru?
De exemplu, să zicem că indicele S&P 500 este 1940 (la momentul redactării acestui material). Asta înseamnă că el valorează 1940 de dolari. Însă datorită efectului de levier, dacă tu decizi să-l cumperi, nu trebuie să plăteşti decât o sumă mult mai mică, de ordinul a 1%, adică 19,40 dolari. Ceea ce înseamnă că poţi începe să investeşti cu sume destul de mici (lucru chiar recomandat, dealtfel).
Trebuie, însă, să fii atent ce plan îţi faci, căci orice creştere sau scădere a indicelui cu 1 punct se va traduce în contul tău într-un plus sau un minus de 1 dolar. Iar dacă se întămplă să urmeze o perioadă de turbulenţe, indicele poate să scadă rapid chiar cu 10-15%, lucru care ar însemna pentru contul tău un minus de aproape 300 de dolari. Ca urmare, trebuie să fii prudent, să nu te expui prea mult şi să ai suficienţi bani în cont pentru a putea trece prin momentele (inevitabile) cu volatilitate crescută.
Un „bonus” la metoda lui Warren Buffett
Sigur că poţi să aplici oricând această metoda, căci odată ce ai investit într-un indice bursier important, pe termen lung ai mari şanse de a obţine castiguri semnificative. Dar este foarte important şi momentul în care te decizi să investesti.
Tot Warren Buffett este cel care ne spune şi care este cel mai bun moment pentru a investi: „Fii temător când ceilalţi sunt lacomi şi fii lacom când ceilalţi sunt temători”. Cu alte cuvinte, cel mai eficient este să cumperi când preţurile sunt „jos” şi sa vinzi când preţurile sunt „sus”.
Iar această perioadă reprezintă o bună oportunitate de a cumpăra după această metoda.
După cum se poate observa în graficul de mai sus, indicele S&P 500 tocmai a trecut printr-o corecţie importantă. A atins nivelul de suport de la 1854, la fel ca în octombrie 2014 (zonele încercuite), dar nu a reuşit să scadă sub el. A urmat o scurtă perioadă de consolidare şi acum se depărtează, din nou, de zona de valori scăzute.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Ar fi posibil ca indicele să se reîntoarcă în zona de minime de la 1854 sau chiar sub acest nivel. Dar dacă acest lucru s-ar petrece în lipsa unui eveniment geopolitic negativ, cred că o asemenea scădere ar reprezenta mai degrabă o oportunitate şi aş fi tentat de a cumpăra din nou.
Pe de altă parte, dacă creşterile continuă şi mai departe, pe termen mediu este posibil ca indicele S&P 500 să se întoarcă la valorile maxime atinse anterior (în zona 2131), lucru care ar fi echivalent cu un profit de 10% (fără a lua în calcul efectul de levier).
Iar pe termen lung, după ce aceste maxime vor fi depăşite, ne putem aştepta la creşteri anuale cel puţin de ordinul 9%, care a fost rata medie de creştere a indicelui bursier american din anii ’80 până acum. Prudenţa, însă, rămâne un element foarte important, mai ales în ceea ce priveşte metoda tranzacţiilor în marjă, cu efect de levier.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.