Ultima emisiune de titluri de stat FIDELIS, cea din vara anului 2016, a fost un succes IMENS.
Cel puțin dacă o comparăm cu cea din 2015.
În 2015 statul a oferit titluri de stat în valoare de 100 de milioane lei, din care s-au subscris doar 65 de milioane lei.
Dar în 2016, deşi au fost oferite tot 100 de milioane lei, au fost subscrise titluri de stat în sumă totală de peste 735 de milioane lei!
Cum s-ar putea explica acest interes mare de care s-a bucurat ultima emisiune de titluri de stat FIDELIS?
În primul rând, în 2016 statul a oferit câteva bonusuri, despre care am mai scris în trecut.
Pe scurt, este vorba despre dobânda de 2,15%, aceeaşi ca în 2015, dar care a fost percepută ca fiind mai atractivă, în contextul scăderii masive a dobânzilor la depozitele bancare.
Apoi, valoarea de numai 100 lei pentru un titlu de stat, faţă de 1000 lei în 2015, precum şi loteria numită “bonus de dobanda”, care a dat posibilitatea unui număr de 100 de români de a câştiga la data scadentă un cadou de 1000 lei.
Dar emisiunea de titluri de stat FIDELIS din 2016 a adus şi alte lucruri interesante pe care le-am aflat cu această ocazie:
1. Educaţia financiară a românilor se îmbunătăţeşte în mod clar.
Acest lucru este extrem de pozitiv şi, totodată, promiţător. Dacă în 2015 doar 1236 români cumpărau titluri de stat, în 2016 numărul investitorilor a crescut de peste 16 ori, ajungând la 20185.
Sigur, acest număr este în continuare foarte mic în raport cu populaţia activă a ţării, dar arată totuşi că gradul de informare în domeniul finanţelor personale este în creştere.
În plus, 13% dintre subscrieri provin din mediul rural, mai mult ca în 2015, lucru care vine să confirme acest trend.
2. Din titluri de stat FIDELIS se poate obţine un profit de 1,5% în numai cateva zile.
La numai câteva zile după ce titlurile de stat au început să fie tranzacţionate pe BVB, preţul lor a și crescut, aducând un profit de aproape 1,5%.
La prima vedere, acest profit poate părea foarte mic, însă trebuie să avem în vedere că alte instrumente garantate de către stat – depozitele bancare – reuşesc să aducă un astfel de profit doar după un an întreg, după cum rezultă din rata medie a dobânzii la depozite din anul 2016 calculată de siteul conso.ro.
3. Tot mai mulţi români bogaţi ies din anonimitate.
Faptul că în România sunt mulţi oameni bogaţi, deja nu mai este un secret pentru nimeni. Interesant este, însă, că ei încep să-şi administreze în mod activ banii şi să renunţe la a mai păstra sume mari doar în depozitele bancare.
Astfel, cei mai mulţi investitori în această emisiune de titluri de stat, şi anume 13796 de persoane, au făcut plasamente mari, între 10.000 lei şi 100.000 lei. Iar suma maximă permisă de regulament, adică 100.000 lei, a fost subscrisă de un număr record de 3098 de persoane!
4. Pensionarii sunt foarte interesaţi de titluri de stat. La prima vedere…
Peste 40% dintre investitori sunt pensionari şi nu mai puţin de 3827 dintre aceştia au vârsta peste 71 de ani.
Ce este mai interesant, însă, este faptul că deşi 23 dintre aceştia au depăşit vârsta de 90 de ani, au preferat totuşi să-şi blocheze economiile pe o perioadă de 2 ani în aceste titluri de stat…
Sigur, pe de o parte, tare nu aş vrea să subestimez gradul de informare şi de disponibilitate pentru plasamente mai puţin uzuale pe care îl pot avea persoanele în vârstă din România.
Pe de altă parte, însă, îmi este greu să nu mă gândesc la posibilitatea ca unele din aceste subscrieri să reprezinte, de fapt, o încercare de a ascunde adevăratul beneficiar al fondurilor respective, fenomen cunoscut deja sub numele generic de “mătuşa Tamara”…
5. Loteria rămâne un mare punct de atracţie.
Altfel cum s-ar putea explica prezenţa celor 141 de persoane care au dorit să subscrie un singur titlu de stat, în valoare de 100 lei???
Să fi fost ei interesaţi în primul rând de siguranţa pe care cei 100 de lei o căpătau în acest fel? Sau poate de cei 4,30 lei pe care urmează să îi obţină ca dobanda, după 2 ani de deţinere a titlului de stat?
Personal, eu cred că şansa de a primi acel “bonus de dobanda” de 1000 lei pe care statul îl va oferi prin tragere la sorţi, la data scadentă, a fost elementul cel mai important.
Şi pe bună dreptate. Dacă ne gândim că şansele de a câştiga acest bonus sunt de 1:200, adică deloc rele, cel puţin în comparaţie cu cele întâlnite în mod uzual în cazul Loteriei, atunci rezultă că a încerca să câştigi 1000 lei cu o investitie de numai 100 lei nu este deloc o idee proastă.
Mai ales în condiţiile în care nu ai absolut nimic de pierdut în această operaţiune…
Iar daca doresti sa afli mai multe despre titlurile de stat disponibile la momentul actual, te invit la webinarul gratuit de luni 20 iulie 2020, ora 19.00 – 20.30:
“Titlurile de stat in lei si euro: de la A la Z”.
Vom vorbi despre:
– ce sunt si cum functioneaza mai exact titlurile de stat;
– detaliile programelor TEZAUR si FIDELIS;
– principalii factori de risc pentru investitia in titluri de stat;
– avantajele si dezavantajele listarii la bursa a titlurilor de stat;
– comparatie cu titlurile de stat din alte tari si cu ETF-urile pe titluri de stat.
Bineinteles, vom raspunde si la intrebarile participantilor.
Webinarul este gratuit, inscrie-te aici:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUsc-uhqTMsHtd3fx1F2Kh45TRLI7RVr_QH
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.