Convingerile oamenilor despre aur, părerile lor şi, de multe ori, poveştile despre aur reprezintă un subiect fascinant.
Dar, din păcate, de multe ori ele sunt departe de adevăr…
De multe mii de ani aurul este considerat un bun de valoare, chiar cu mult înaintea apariţiei primelor scrieri din istorie. Şi în ziua de astăzi, deşi atât de multe s-au schimbat în societatea modernă, un loc aparte este ocupat de subiectul „aur”.
El este văzut ca fiind cel mai bun mod de a stoca valoarea, căci din producţia anuală de aur 50% se foloseşte pentru confecţionarea bijuteriilor, 40% pentru investitii şi numai 10% se foloseşte în industrie.
Mulţi oameni au convingerea că preţul aurului are în permanenţă o tendinţă de creştere şi din acest motiv investitia în aur este cea mai sigură investitie posibilă. Este, oare, acest lucru adevărat?
Evoluţia preţului plătit pentru uncia de aur
În mod tradiţional, preţul aurului este exprimat în dolari americani şi reprezintă preţul la care se tranzacţionează o uncie de aur (mai exact o uncie „troy„, care este egală cu 31,1 grame) de puritate 99,99%, deci de 24 carate.
Din punct de vedere istoric, preţul aurului a avut o evoluţie extrem de neuniformă, cunoscând lungi perioade de stabilitate ce au fost urmate de etape de creşteri abrupte.
De exemplu, între 1833 şi 1932 – deci pe parcursul a 100 de ani – preţul a fost practic neschimbat, şi anume cca. 20,70 dolari uncia, după cum informează site-ul Kitco. Apoi preţul pentru aur a avut un salt, căci în următorii 2 ani a crescut cu 70% şi a ajuns la aproape 35 de dolari în 1934, rămânând practic neschimbat în următorii 37 ani, până în 1971.
Atunci s-a petrecut o mare schimbare în politica monetară americană pentru că a fost abandonată legătura fixă dintre dolar şi aur. Acest lucru a deschis calea tipăririi masive de monedă care nu mai avea astfel corespondenţă în aur.
Ca urmare, preţul aurului practic a explodat, căci în următorii 9 ani a crescut cu cca. 1600% (deci de 17 ori!), ajungând în 1980 la 675 de dolari. Acesta a fost începutul unor mari fluctuaţii, iar în următorii 24 de ani uncia de aur a oscilat între 300 şi 500 de dolari.
De-abia în 2006 a reuşit să depăşească acest interval şi să atingă un nou maxim istoric de 725 de dolari. În anii care au urmat, preţul a cunoscut o nouă creştere explozivă, după cum se poate vedea şi în graficul de mai jos.
Maximul absolut a fost atins în anul 2011, cu o valoare puţin peste 1900 de dolari, deci de aproape 3 ori mai mare decât maximul din anul 1980. Apoi preţul a scăzut cu până la puţin sub 1050 dolari, în luna decembrie 2015.
Cât de sigură este investitia în aur?
În primul rând se poate spune că, într-adevăr, începând cu anul 1971, aurul are o tendinţă clară de creştere, însă numai dacă privim pe termen lung. Pe termen scurt şi mediu variaţiile de preţ pot fi foarte mari, atât în sens ascendent cât şi în sens descendent.
Aşadar, investitia în aur reprezintă o bună metodă de a păstra o parte din active şi de a le proteja de efectele inflaţiei şi de incertitudinile viitorului, însă DOAR dacă avem în vedere un termen lung.
Căci altfel această investitie nu este deloc „sigură”, în sensul strict al cuvântului, pentru că pe termen scurt şi mediu poate suferi pierderi semnificative (chiar şi de 50%), la fel ca multe alte instrumente financiare.
Din acest punct de vedere, esenţial este momentul la care se realizează investitia, căci cu cât preţul de cumpărare este mai mic, cu atât mai mică este probabilitatea să urmeze o nouă scădere importantă.
Ar putea fi profitabilă o astfel de investitie în aur?
După cum se poate observa în graficul de mai sus, din anul 2013 preţul aurului a evoluat în interiorul unui canal descendent.
Cu toate acestea, sunt şanse mari ca minimele din zona 1050 dolari pe uncie să reprezinte un suport important, aşa cum au reprezentat şi în anul 2010, când preţul a crescut semnificativ de la aceste valori.
Sigur că nimeni nu poate să ştie cum va evolua aurul în perioada următoare. Dacă va reuşi să iasă din acest canal descendent prin partea superioară, este posibil ca preţul să ajungă destul de repede în zona 1400 – 1500 dolari.
Dar dacă preţul pentru uncia de aur se va întoarce în zona valorilor de 1100 dolari, deci aproape de minimele ultimilor 6 ani, cred că o investitie în aur ar fi cu atât mai interesantă.
În acest caz am avea un raport risk/reward extrem de favorabil unei investitii în aur pe termen lung, fie şi numai prin prisma unei diferenţe de 800 dolari faţă de maximul absolut atins în anul 2011, deci un potenţial profit de 70% în eventualitatea unei reveniri a preţului la acele valori maxime.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.