Poate că sfârşitul anului este cel mai bun moment să analizezi ce a mers bine şi ce nu în anul ce a trecut şi să-ţi faci planuri pentru anul ce vine.
La fel se întâmplă şi în cazul investitiilor.
Doar că, deşi toată lumea ştie diferenţa dintre o investitie bună şi una proastă, este mai greu să faci un clasament al investitiilor bune. Pentru că trebuie să ai în vedere şi gradul de risc asumat de respectivele investitii.
Acesta este motivul pentru care am decis să stabilesc care a fost cea mai bună investitie din anul 2015 separat, pentru fiecare categorie de risc în parte.
Iată care au fost cele mai bune investitii pe care le-am făcut în anul 2015:
1. Investitii garantate de stat.
Nu, în această categorie câştigătorul nu este vreun depozit bancar – deşi există şi bănci care încă acordă dobanzi rezonabile la depozitele bancare, cel puţin pentru perioada de dobanzi extrem de scăzute în care ne găsim.
Cea mai bună investitie garantată de stat pe care am făcut-o în anul 2015 a fost contractul de economisire-creditare prin care statul oferă o primă egală cu 25% din valoarea economiilor realizate în anul respectiv.
Am scris de mai multe ori despre acest tip de contract, care aduce un randament mediu de cca. 12% anual (după calculele băncii respective), deci MULT mai mare decât orice depozit bancar.
2. Investitii cu risc mic.
Fondurile de investitii cu risc mic pot reprezenta o alternativă interesantă la depozitele bancare, mai ales dacă ele investesc în obligaţiuni (care sunt garantate de emitentul respectiv).
Cea mai bună investitie pe care am făcut-o în anul 2015 într-un asemenea fond a fost cea în Euro Fond, de la BRD, care a avut un randament de peste 7%, cu atât mai remarcabil cu cât fondul este denominat în euro.
Pe locul al doilea se găseşte fondul Leader de la Certinvest, care a avut un randament de aproape 6%, fiind denominat în lei.
3. Investitii cu risc mediu.
Deşi este discutabil ce înseamnă în mod precis „risc mediu”, voi include în această categorie cea mai simplă investitie pe care am făcut-o în anul 2015, şi totodată una din cele mai profitabile: dolarul american.
După cum scriam într-un articol recent, în anul 2015 dolarul american a crescut cu cca. 19% faţă de leul nostru (şi cu cca. 13% faţă de euro). Deşi reprezintă profituri consistente, poate că la prima vedere aceste procente de creştere nominală nu par impresionante.
Dar dacă avem în vedere faptul că tranzacţionarea perechilor valutare se poate face şi în piaţa Forex, prin intermediul unui efect de levier (leverage), atunci aceste creşteri pot aduce profituri MULT mai mari, de zeci sau sute de ori mai mari, în funcţie de mărimea leverage-ului folosit.
4. Investitii cu risc mare.
Această categorie este destinată prin excelenţă investitiilor în bursele de acţiuni şi în alte instrumente ale pieţelor de capital.
Cea mai bună investitie pe care am făcut-o în anul 2015 în pieţele de capital a fost în bursa chineză, reprezentată prin ETF-ul ASHR, care a adus un profit de 28% într-un interval de timp mai mic de 2 luni (ceea ce este echivalent cu un randament anualizat de peste 168%).
Pe locul al doilea se găseşte investitia în indicele S&P500 al bursei americane, care a avut o creştere nominală de 9% în numai 1 lună. Având în vedere, însă, că şi acest indice bursier se poate tranzacţiona cu efect de levier (leverage), atunci această creştere poate aduce profituri mult mai mari, în funcţie de leverage-ul folosit.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.