Indiferent dacă ne referim la investitiile imobiliare sau la alte tipuri de investitii, unul din cele mai importante aspecte ale lor este gradul de risc.
Din acest punct de vedere investitiile se clasifică în două categorii: cele garantate (la care există cineva care îţi garantează că îţi vei primi banii înapoi, plus un anumit profit, indiferent dacă acest „cineva” este statul, o anumită companie sau o altă instituţie) şi cele care nu sunt garantate.
La modul cel mai general, investitiile garantate aduc profituri mai mici decât cele negarantate, deşi există uneori şi excepţii de la această „regulă”…
Investitiile imobiliare intră, evident, în categoria celor care nu sunt garantate. Cu toate acestea, ele sunt de multe ori considerate ca având riscuri mici, sau ca fiind chiar „sigure”.
Şi, la prima vedere, ar părea că pe bună dreptate. Dar… acest lucru nu este chiar adevărat și depinde foarte mult de caracteristicile particulare ale fiecăreia în parte.
Pe scurt, investitii imobiliare înseamnă un apartament, o casă sau un teren pe care îl avem în proprietate şi din care obţinem anumite venituri, sau pe care intenţionăm să-l vindem ulterior cu un preţ mai mare decât l-am cumpărat.
Care sunt riscurile la care sunt supuse proprietăţile imobiliare?
Aceste proprietăţi sunt supuse la un număr relativ limitat de riscuri, principalele fiind cele care ar putea duce la distrugerea lor: cutremur, incendiu, inundaţie, alunecări de teren etc.
Marele avantaj este că aceste evenimente sunt foarte rare, dar mai ales faptul că ne putem asigura pentru ele. Iar aceste asigurări sunt foarte uzuale, uşor de contractat şi au costuri destul de avantajoase.
De multe ori gradul de risc al unei anumite investitii care nu este garantată este comparat cu riscul de a investi în acţiuni.
Acesta deoarece bursele de acţiuni sunt considerate a fi printre cele mai riscante (dar şi profitabile) tipuri de investitii, din două motive: pe de o parte bursele de acţiuni pot avea fluctuaţii foarte mari (care pot să ducă în anumite perioade la scăderi substanţiale), pe de altă parte companiile respective sunt în permanenţă supuse la multe riscuri, inclusiv cel al falimentului.
Ei bine, acesta este chiar motivul pentru care mulţi cred că investitiile imobiliare sunt „sigure”, datorită comparaţiei cu bursele de acţiuni.
Dincolo de riscurile catastrofale, care ar duce la distrugerea lor, respectivele proprietăţi imobiliare vor continua să aibă o anumită valoare intrinsecă indiferent de condiţiile economice particulare, deci nu vor ajunge niciodată chiar la ZERO, adică în „faliment” (atâta vreme cât oamenii vor avea nevoie de locuinţe).
Ceea ce nu înseamnă, însă, că nu pot fi şi ele afectate de aceste cicluri economice. Din contră. În ultimii ani, preţurile imobiliarelor ne-au arătat că sunt chiar foarte mult influenţate de aceşti factori.
Cât de „sigure” sunt investitiile în imobiliare?
Pentru a ne face o părere despre evoluţia preţurilor proprietăţilor imobiliare am putea folosi informaţiile oferite de două mari site-uri specializate în acest domeniu: imobiliare.ro şi anuntul.ro.
Ambele site-uri ne îndreaptă către aceleaşi concluzii:
1. După maximele atinse în anii 2007-2008, odată cu venirea crizei financiare preţurile imobiliarelor au scăzut în medie cu cca. 55-60% (ne referim în principal la preţurile locuinţelor, căci cele ale terenurilor s-au prăbuşit şi mai mult);
2. Preţurile s-au stabilizat deja de câțiva ani și chiar au început din nou să crească, dar, la modul general, revenirea lor este încă destul de slabă (după cum indică și indicele imobiliare.ro din imaginea de mai jos).
Sigur, cu excepția câtorva orașe (precum Cluj), unde prețurile au ajuns deja la valorile din anii 2007-2008.
Iată, aşadar, că şi aceste proprietăţi imobiliare, oricât de „sigure” ar părea ele la prima vedere, sunt supuse unor scăderi mari, care persistă în mare parte şi după trecerea a aproape 10 ani de la ultima criză financiară.
Pentru a vedea care a fost evoluţia acţiunilor, putem lua în considerare principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, indicele BET.
Astfel observăm că:
1. După maximul atins înainte de criză, indicele BET a scăzut cu cca. 80%, deci în mod clar mai mult decât scăderea pentru imobiliare.
2. Odată ce aceste scăderi s-au oprit (în 2009), indicele a avut o revenire considerabilă (căci în 2010 era cu doar 40% mai jos faţă de maximul din 2007).
A urmat apoi o perioadă cu fluctuaţii mari (în timpul crizei zonei euro), și din anul 2013 indicele BET şi-a reluat creşterea.
Iar în ultimul an, indicele BET a atins noi maxime ale perioadei de după criză, care sunt cu doar 18% mai jos faţă de maximul din 2007.
Interesant este faptul că şi indicii bursieri din alte ţări au avut evoluţii relativ asemănătoare, însă cei din ţările cele mai dezvoltate (SUA, Germania) au avut în 2008-2009 scăderi mai mici (de cca. 50%) iar apoi revenirea a fost mult mai puternică, căci acum au depăşit deja cu MULT maximele atinse înaintea crizei financiare.
În concluzie, prin natura riscurilor la care sunt supuse, investitiile imobiliare par a fi mai sigure decât alte tipuri de investiţii, cel puțin față de investitiile în acțiuni.
Însă în condiţii de criză şi ele sunt foarte mult afectate, chiar dacă mai puţin decât bursele de acţiuni.
Cu toate acestea, preţurile acţiunilor îşi revin mai repede şi mai mult decât cele ale imobiliarelor, cel puțin dacă ne referim la situația din România.
Rezultă că un aspect foarte important al unei investitii (imobiliare sau de alt tip) este momentul în care se realizează, dincolo de categoria ei de risc.
Iar acum poți afla mai multe informații detaliate și extrem de practice exact despre aceste tipuri de investitii – și despre MULTE alte tipuri de investitii – care te vor ajuta să ai o privire de ansamblu asupra celor mai interesante oportunități disponibile la momentul actual.
Mai multe detalii găsești aici: Drumul către succes în finantele personale şi investitii.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.