În ziua de astăzi, tot mai mulți oameni sunt interesaţi să poată identifica o investitie bună.
Cu atât mai mult cu cât inflația de cca. 4% pe an „mușcă” tot mai adânc din economiile noastre.
Iar depozitele bancare, cu dobânzi medii de 2.6% pe an, de mult nu mai sunt o metodă eficientă de a păstra banii pe termen lung.
Așadar, dorința multora de a găsi o investitie bună, sau poate chiar pe „cea mai bună” este tot mai legitimă.
Atâta tot că, în ceea ce priveşte investitiile, noţiunea de „cea mai buna investitie”, la modul general, pur şi simplu nu există!
Pentru că în acest domeniu totul este relativ şi depinde în primul rând de preferinţele şi particularităţile fiecăruia dintre noi în parte.
Nimeni nu poate să-ţi spună din start care este „cea mai bună investitie” pentru simplul motiv că ea depinde doar de TINE!
Cu toate acestea, există câteva criterii în funcţie de care poţi stabili dacă o anumită investitie este sau nu potrivită pentru tine.
Iată 5 criterii în funcţie de care poţi determina care este cea mai bună investitie pentru TINE:
1. Gradul de risc al investitiei.
Primul lucru la care ne gândim referitor la o anumită investitie este gradul ei de risc.
Prin urmare, pentru a şti spre ce tip de investitie să ne îndreptăm (și de ce tip de investitie să ne ferim) este foarte util să ne cunoaştem propriul profil de risc (un test simplu pentru determinarea profilului de risc poți găsi aici).
De exemplu, dacă respingem din start ideea de risc, cel mai bine este să ne orientăm către investitiile garantate, cum sunt titlurile de stat.
Pe de altă parte, dacă putem accepta fluctuaţiile pieţelor de capital în speranţa obţinerii unor profituri mai mari pe termen lung, putem opta pentru investitii în bursele de acţiuni sau în diferite tipuri de mărfuri.
2. Nivelul de profit al investitiei.
Întotdeauna trebuie să avem în vedere care este nivelul rezonabil de profit pe care ni-l poate aduce în mod realist un anumit tip de investitie, pentru a-l putea corela cu gradul de risc al respectivei investitii.
Numai în acest fel putem determina raportul risk/reward pentru o anumită investitie si astfel putem să comparăm între ele diferite tipuri de investitii.
3. Durata investitiei.
Este foarte important să stabilim încă de la început care este intervalul de timp minim cât suntem dispuşi să rămânem cu suma respectivă într-o anumită investitie.
Astfel putem corela durata unei investitii cu gradul ei de risc, pentru a nu ajunge în situația în care suntem nevoiți să retragem banii respectivi într-un moment nefavorabil.
De exemplu, pentru un termen scurt sau mediu, în mod obișnuit cele mai utile instrumente financiare sunt cele garantate sau cu risc mic.
Căci particularităţile pieţelor de capital sau ale imobiliarelor sunt mult mai ușor de acceptat DOAR dacă avem în vedere un termen lung sau foarte lung.
4. Suma investită.
Oricât de atractiv ar putea fi la un moment dat să investim – să zicem – în construirea unui bloc de locuinţe sau a unui mall, probabil că acest lucru ar depăşi cu mult disponibilităţile financiare ale noastre.
Așadar, a găsi o investitie care să se potrivească atât ca dimensiune cât şi ca flexibilitate cu bugetul nostru este mai important decât a lua în considerare numai profitul, sau raportul risk/reward, pe care ni-l aduce.
5. Locaţia investitiei.
Pot exista destule tipuri de investitii care să ni se pară interesante, cel puțin la prima vedere, dar unele pot să nu fie prea ușor accesibile.
De exemplu, dacă am fi interesaţi – să zicem – să investim în titluri de stat emise de India (având un randament anual de 6.5%), am constata că este destul de greu să găsim un broker care să le aibă disponibile în oferta sa, cel puţin în România.
Deci locaţia fizică pentru o anumită investitie precum şi disponibilitatea ei reprezintă elemente importante de luat în considerare atunci când încercăm să găsim cea mai buna investitie pentru noi.
În concluzie, acestea sunt câteva elemente de luat în calcul atunci când cauți o investitie bună.
Dar cea mai bună idee este să-ți diversifici investitiile cât mai bine, adică „să nu-ți pui toate ouălele în același coș”.
Dacă vrei să afli mai multe despre cele mai interesante tipuri de investitii disponibile, plusurile si minusurile lor, precum și modul cel mai simplu în care le poți pune în practică tu însuți, te invit să participi la Programul de Training de 12 Săptămâni „Succesul în finante personale si investitii pasive”.
Aflat deja la cea de-a șasea ediție, acest Program de Training unic în România este acum disponibil la un preț promoțional, pentru o perioadă limitată.
Mai multe detalii găsești aici.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.