Venitul activ și venitul pasiv sunt două din subiectele cele mai interesante ale momentului actual.
Atât în sine, dar mai ales prin posibilitatea de a te ajuta să atingi independenta financiară.
Totodată, aceste subiecte nasc deseori vii controverse.
De exemplu, mulţi oameni cred că venitul pasiv înseamnă să primeşti bani fără să faci absolut nimic.
Alţii sunt de părere că aşa ceva nu există şi că venitul pasiv este doar un vis al celor leneşi, care nu vor să muncească…
În realitate, venitul pasiv chiar există şi funcţionează de MULTĂ vreme, dar trebuie definit şi înţeles corect, mai ales prin comparaţie cu venitul activ.
Iată cum le putem defini:
– Venitul activ este câştigul pe care îl primeşti în urma activităţii pe care o desfăşori în mod constant, zi de zi. Dacă întrerupi această activitate şi câştigul tău va dispărea.
– Venitul pasiv este câştigul pe care îl primeşti chiar dacă nu ai o activitate pe care să o desfăşori în mod constant, zi de zi. Dacă o anumită perioadă întrerupi orice activitate, câştigul tău va rămâne practic constant.
Adevărul despre venitul activ şi venitul pasiv
Este clar că cel mai simplu exemplu de venit activ este salariul pe care îl primeşti în fiecare lună, căci dacă nu mai mergi la serviciu, nu vei mai primi niciun salariu.
Pe de altă parte, lucrurile sunt mai complicate în ceea ce priveşte venitul pasiv. Este greșit să crezi că nu trebuie să faci ABSOLUT NIMIC pentru a obţine venit pasiv! Dealtfel, singurul caz în care ai un venit chiar fără să faci ABSOLUT NIMIC este pensia – trebuie doar să trăieşti… 🙂
În rest, tot este nevoie de un anumit efort, mai mare sau mai mic… Mai mult chiar, pentru a realiza o anumită sursă pentru venitul pasiv trebuie, de obicei, ca iniţial să depui un efort destul de consistent.
Un bun exemplu pentru venitul pasiv este chiria. Trebuie să munceşti destul de mult pentru a obţine o proprietate imobiliară, dar odată ce o închiriezi, primeşti un venit fără mari eforturi.
Chiar dacă, în medie, munca depusă este destul de mică în fiecare lună, vor exista şi momente când va trebui să faci reparaţii şi renovări costisitoare, deci efortul tău nu va fi niciodată zero.
Aşadar, pe scurt:
Venitul activ – munceşti pentru el în fiecare zi.
Venitul pasiv – munceşti mai mult la început şi apoi culegi roadele o perioadă lungă de timp, când vei avea mai puţine lucruri de făcut.
Iată cele mai cunoscute exemple pentru venitul activ:
– salariul pe care îl primeşti de la serviciu;
– venituri din profesie liberală sau ca proprietar de afacere (ce se implică în mod activ);
– venituri din activităţi online, dacă este necesar să munceşti în fiecare zi pentru ele;
– orice altă activitate în care trebuie să te implici în mod constant pentru a obţine un venit.
Iată cele mai cunoscute exemple pentru venitul pasiv:
– venituri din dobânzi (depozite bancare etc.);
– venituri din chirii;
– venituri din arendă;
– venituri din investiţii financiare (dobânzi, dividende, câştiguri de capital etc.)
– venituri din afaceri (în care nu eşti implicat în mod activ);
– venituri din drepturi de autor;
– venituri din activităţi online, dacă nu este necesar să munceşti în fiecare zi pentru ele;
– orice altă activitate în care nu trebuie să te implici în mod constant pentru a obţine un anumit venit.
În final, cred că te-ai lămurit de diferențele dintre venitul activ și cel pasiv.
Acum vreau să te întreb: câți oameni cunoști care au cel puțin o sursă de venituri active? Dar care au cel puțin o sursă de venituri pasive?
Vezi, asta este problema… Cei mai mulți oameni își folosesc veniturile active DOAR pentru a le cheltui.
Ei nu ajung niciodată să-și construiască surse de venit pasiv. Din păcate.
Pentru a-ți construi surse de venit pasiv ai nevoie de 2 lucruri:
1. Să faci economii,
2. Să faci investiții.
Exact despre aceste subiecte vom vorbi în următoarele articole.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.