Este cunoscut faptul că în ultimii ani creditele s-au ieftinit mult şi dobânzile au scăzut, deci, cel puţin teoretic, a face acum un credit este mai avantajos ca oricând.
Însă există mai multe tipuri de credit, începând cu programul „Prima casă”, pentru achiziţia unei locuinţe, de nevoi personale cu garanţie ipotecară şi ajungând la creditele de consum.
Astfel încât atunci când doreşti să faci un credit, trebuie să te gândeşti bine care dintre ele se potriveşte cel mai bine nevoilor tale particulare. Iar apoi trebuie să compari diferitele oferte existente pe piaţă, pentru a găsi care este pentru tine cel mai avantajos credit.
În acest scop sunt foarte utile informaţiile prezentate de site-urile de specialitate finzoom.ro, conso.ro şi efin.ro, pe care le-am folosit pentru a identifica cele mai interesante oferte de credit la momentul actual (cu observaţia că dinamica ofertelor pe aceste site-uri este destul de mare, deci pot oricând apărea unele mai avantajoase sau se pot modifica cele existente).
Iată cele mai bune oferte de credit la momentul actual:
1. Programul „Prima Casă”.
Programul „Prima Casă” are în mod clar cea mai scăzută dobândă anuală efectivă (DAE), ce poate să ajungă la puţin peste 3%, în cazul unei proprietăţi de 265.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) pentru o perioadă de 30 ani şi o rată lunară de cca. 1100 lei, avansul necesar fiind de doar 5%.
Acest program vine însă şi cu anumite limitări, pe care trebuie să le cunoşti înainte de a opta pentru această variantă de credit.
2. Credit pentru achiziţia unei locuinţe.
Chiar şi în afara programului „Prima Casă”, creditele pentru achiziţia unei locuinţe, exprimate în lei, sunt aproape la fel de avantajoase, având DAE puţin sub 4%, în condiţii asemănătoare cu cele de mai sus (avansul fiind însă de 15%).
În mod surprinzător, un credit în euro pentru acelaşi tip de imobil de 60.000 de euro are o DAE puţin mai mare, de cca. 4,4%, în aceleaşi condiţii ca mai sus, avansul necesar fiind în acest caz de 25%.
3. Credit de nevoi personale cu garanţie ipotecară.
Refinanţarea creditelor de nevoi personale cu garanţie ipotecară este mai scumpă, cu DAE de cca. 5,7%, corespunzător unei sume de 265.000 de lei pentru o perioadă de 30 de ani şi o rată lunară de 1500 lei.
4. Credit de consum.
Creditele de nevoi personale fără garanţie – cunoscute şi sub numele de credite de consum – sunt cele mai scumpe, cu DAE de cca. 8%, corespunzător unei sume acordate de 100.000 de lei pentru o perioadă de 5 ani şi o rată lunară de 2000 lei.
În concluzie, este clar că dobânzile creditelor au scăzut foarte mult, atingând un nivel de neimaginat acum câţiva ani. Interesant este şi faptul că creditele în lei au devenit mai avantajoase decât cele în euro.
Cu toate acestea, soluţia contractării unui credit trebuie luată în consideraţie cu maximă responsabilitate, căci pe termen lung costurile ajung să fie mari şi pot să reprezinte riscuri semnificative la care se expune beneficiarul.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.