A şti să investesti în active, şi nu în pasive, este adevărata fundaţie pe care se construieşte prosperitatea financiară.
Dar pentru a putea face acest lucru, trebuie să-ţi fie FOARTE clară diferenţa dintre active şi pasive.
De aceea, mai curând decât definiţia lor strict ştiinţifică, eu o prefer pe cea propusă de celebrul autor Robert Kiyosaki.
Pe scurt:
– activele sunt cele care îţi „bagă” bani în buzunar;
– pasivele sunt cele care îţi „scot” bani din buzunar.
Acesta este şi motivul pentru care, la modul cel mai practic, putem spune că active = investitii şi pasive = cheltuieli.
Cu cât ai mai multe active, ele îţi vor aduce profituri mai mari şi aceste surse de venit pasiv te vor ajuta să ai o viaţă mai prosperă.
Şi poate chiar să ajungi la independenţa financiară, la un moment dat.
Pe de altă parte, cu cât te înconjori cu mai multe pasive, cu atât mai mult vor creşte cheltuielile tale lunare.
Iar, cu timpul, aceste pasive îşi vor pierde valoarea şi va trebui să le înlocuieşti cu altele noi.
Acest cerc vicios va continua şi pe termen lung va fi o frână puternică în calea prosperităţii tale.
Dar care sunt aceste active? Şi, mai mult, cum putem investi în ele?
Iată principalele 4 clase de active în care poţi să investesti, pe scurt CAMI:
1. C – Cash.
Aceasta este în mod evident cea mai cunoscută clasă de active. Şi nu mă refer strict la banii din “buzunar”, ci şi la cei din conturile sau din depozitele bancare.
Într-adevăr, pe timp de criză sau în perioadele de recesiune, rezervele de cash sunt extrem de importante.
Dar trebuie să avem grijă să nu neglijăm celelalte clase de active, mai ales în perioade de creştere a inflaţiei (cum este cea pe care o traversăm acum în România), căci banii cash aduc profituri foarte mici, cu mult sub nivelul inflaţiei, deci pe termen lung se pot eroda semnificativ.
2. A – Afaceri.
Investitia într-o afacere profitabilă reprezintă probabil modul cel mai rapid de atingere a prosperităţii.
Dar, şi acesta este un mare DAR, nu este deloc uşor să construieşti o afacere foarte profitabilă. Este nevoie de timp, de informaţii, de pricepere, de pasiune şi de foarte multă muncă.
Chiar şi după ce ai pus pe picioare o astfel de afacere, să o dezvolţi suficient pentru a o transforma într-o sursă de venit pasiv este un pas important, care de multe ori nu este deloc uşor de făcut.
3. M – Valori Mobiliare.
Ce sunt valorile mobiliare? La modul cel mai simplist, sunt acele active care nu sunt imobiliare. 🙂
Fie că ne referim la titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni, fonduri de investitii, ETF-uri, certificate sau alte instrumente derivate, toate acestea sunt exemple de valori mobiliare.
Pentru cele care sunt listate pe bursă, singurul mod de a investi în ele este prin intermediul unui broker.
Din fericire, la momentul actual există în România brokeri serioşi, specializaţi atât în diferitele instrumente listate pe Bursa de Valori Bucureşti cât şi în instrumente listate pe bursele din strainatate.
În ceea ce priveşte valorile mobiliare care nu sunt listate la bursă – şi mă refer în special la numeroasele fonduri de investitii (fonduri mutuale) – se poate investi în ele foarte uşor atât prin intermediul băncilor (de fapt prin Societăţile de Administrare a Investitiilor – SAI – deţinute de bănci) cât şi prin intermediul altor SAI.
4. I – Imobiliare.
La modul cel mai general, în categoria imobiliarelor intră terenurile (intravilane, extravilane, agricole) şi construcţiile aflate pe acestea (case, apartamente, spaţii comerciale etc.).
Investitiile în imobiliare au devenit în ultimii ani tot mai uşor de realizat, odată cu apariţia şi dezvoltarea site-urilor specializate, care prezintă informaţii foarte detaliate şi fac astfel ca serviciile furnizate de agenţiile imobiliare să fie tot mai rar folosite.
Evident, acestea nu sunt singurele active în care poţi să investesti, căci mai există şi alte tipuri de investitii – investitiile alternative – precum cele în obiecte de artă, criptomonede, peer-to-peer lending etc.
Dar dincolo de disponibilitatea acestor clase de active, cel mai important este să analizezi cu mare atenţie CARE din ele se potrivesc cel mai bine cu stilul tău personal, cu profilul tău de risc şi cu obiectivele tale pe termen scurt, mediu şi lung.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.