Iti propun cel de-al doilea video din mini-seria „Cum sa eviti cele mai mari greseli in investitii„.
In primul video am vorbit despre ce este dobanda compusa si cum functioneaza ea.
Iar acum am vorbit despre o alta greseala in investitii pe care am intalnit-o de multe ori, legata de modul incorect de a calcula profitul:
Trebuie sa ai in vedere faptul ca exista 2 elemente principale care contribuie la profitul din investitii:
1. Cresterea de capital – adica diferenta dintre pretul cu care ai cumparat respectivul instrument si pretul cu care l-ai vandut;
2. Venitul obtinut din acea investitie – care poate fi sub forma de chirie, dobanda sau dividende.
In acest video am analizat principalele clase de active si modul corect de a calcula profitul adus de ele.
Iar in final, am aratat cum se calculeaza profitul mediu anual, care in engleza se numeste CAGR (compound annual growth rate), si are o evolutie exponentiala, exact ca si dobanda compusa.
De exemplu, daca o investitie iti aduce un profit de 20% in 2 ani, asta inseamna ca ea are un profit mediu anual de cca. 10% (mai exact 9,5%).
DAR daca o investitie iti aduce un profit de 100% dupa 10 ani, asta nu inseamna ca ea iti aduce cca. 10% pe an, ci doar 7,2% pe an.
Gasesti acest video AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.