Sunt mulți ani de când sunt interesat de a găsi moduri cât mai avantajoase de a cumpăra valuta, în special euro și dolari.
Cu atât mai mult in această perioadă când cursul euro/leu își reia creșterea și atinge noi maxime istorice.
Problema este că varianta cea mai simplă și mai logică pentru a face acest lucru – și anume prin bancă – este destul de păguboasă pentru client.
De obicei, pentru a cumpăra valuta de la o bancă, trebuie să fii pregătit să plăteşti cu 5-6 bani sau chiar mai mult pentru un euro decât cursul afişat de BNR pentru ziua respectivă.
La fel, când vrei să vinzi euro, vei primi cu 5-6 bani mai puţin decât cursul BNR.
Probabil că băncile s-au gândit că mulţi dintre cei care au de plătit rate vor prefera să facă schimbul de valuta direct din cont, fără a fi atenţi la cursul oferit, şi că asta ar fi o bună ocazie să obţină nişte venituri fără niciun efort…
La prima vedere, s-ar putea ca aceşti 5-6 bani pe care îi pierzi la fiecare euro să nu ţi se pară o sumă mare, dar dacă faci acest schimb valutar mai des, vei vedea că pierderile se tot adună.
O variantă mult mai avantajoasă de a schimba valuta este prin intermediul unui card Revolut.
Folosesc și eu un astfel de card de câțiva ani și am verificat acest lucru de multe ori.
Pentru sume care nu sunt mari, cursul pe care îl obții atât la cumpărare cât și la vânzare este ok, fiind foarte apropiat de cursul BNR.
Dar am aflat că se poate cumpăra valuta (euro) la un curs chiar mai mic decât cel al BNR
Știam de multă vreme că se poate obţine un curs destul de avantajos la casele de schimb valutar din centrul Bucureştiului.
Am avut unele reţineri într-o primă fază, însă mi-am dat repede seama că trecuseră de mult vremurile când înşelătoriile cu valuta erau la ordinea zilei.
Multe din aceste firme care se ocupă cu schimbul valutar funcţionează de mulţi ani şi, chiar dacă au dimensiuni mici, oferă un nivel civilizat de siguranţă şi încredere.
Ştiam că aceste exchange-uri oferă un curs de schimb valutar foarte apropiat de cursul BNR, mai ales dacă dorești să cumperi euro.
Acesta este şi motivul pentru care ele au devenit foarte populare în ultimii ani şi foarte mulţi oameni apelează la ele în mod regulat, practic în fiecare lună.
Astfel încât atunci când am avut nevoie de euro, automat m-am gândit la cele 2 locații pe care le cunoșteam de mult:
– zona Calea Moşilor, foarte aproape de magazinul Bucur Obor, unde se află vreo 10-15 exchange-uri pe o distanţă de câteva sute de metri;
– zona Piața Unirii, pe Bd. Corneliu Coposu, unde sunt vreo 5-6 exchange-uri aproape lipite unele de altele.
Pentru ziua de 17 mai 2023 BNR stabilise pentru euro un curs de 4,9610 lei.
După câteva minute de informare despre cursurile oferite, am găsit un curs puțin mai avantajos decât cel al BNR, şi anume 4,94 lei, pe care l-am declarat “câştigator” şi l-am folosit pentru a cumpăra 500 euro.
Iată și chitanţa pe care am primit-o:
Ca dovadă că nu eram singurul interesat de un curs valutar bun, până s-a finalizat operaţiunea mea se formase deja o coadă de 2-3 persoane… 🙂
Evident că nu am nicio certitudine că am obţinut cel mai bun curs din Bucureşti, şi nici că data viitoare voi mai găsi acolo un curs mai mic decât cel al BNR, însă faptul că acest lucru este totuși posibil mi s-a părut interesant, mai ales prin comparație cu practicile băncilor din România.
Daca vrei sa afli MULT mai multe informatii despre cum poti sa-ti optimizezi finantele personale si investitiile, te invit sa participi la Money Days 2023 – Conferinta nationala de finante personale si investitii.
Aici vei putea invata direct de la cei mai buni educatori financiar din Romania, in cadrul celor 18 prezentari din cele 3 zile de conferinta online.
In plus, cuponul de reducere „DAN” iti ofera un discount de 100 lei la oricare din pachetele disponibile.
Dar trebuie sa te grabesti, pentru ca aceasta reducere va expira miercuri 24 mai.
Inscrie-te la Money Days 2023 AICI!
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.