Recunosc faptul că ideea de investitii profitabile – la modul cel mai general – mi se pare foarte interesantă.
Dar recent am primit un email din partea unui cititor, care mă ruga să-i recomand în mod specific cele mai bune investitii ale acestei perioade. Mai mult, acesta menţiona faptul că ar fi avut în vedere investirea unei sume de 100.000 de euro.
Mi-ar fi fost foarte uşor să-i dau cel mai bun şi mai simplu răspuns: „Nu ştiu…” Pentru simplul motiv că în domeniul investitiilor TOTUL este relativ şi ţine în primul rând de persoana care realizează şi administrează respectivele investitii.
Căci oamenii sunt foarte diferiţi şi au abilităţi şi preferinţe diferite. De aceea se spune că, de fapt, nu există investitii „bune” sau „proaste”, ci doar investitori pricepuţi sau nepricepuţi în domeniul respectiv.
Şi cum eu nu aveam de unde să ştiu care sunt punctele tari ale celui care mi-a adresat întrebarea, nici nu aveam cum să-i dau un sfat care să-l ajute cu adevărat…
Aşa că mi s-a părut mai util să dau un răspuns doar din punctul meu de vedere, în funcţie de domeniile mele preferate de investitii. În felul acesta, respectivele exemple ar putea fi folosite doar cu titlu informativ sau ar putea fi puse chiar în aplicare, în funcţie de decizia fiecărei persoane în parte.
Iată care cred eu că sunt cele mai atractive tipuri de investitii ale acestui început de an:
1. Imobiliare.
Imobiliarele au fost extrem de afectate de criza financiară, preţurile scăzând aproximativ la jumătate în cazul apartamentelor şi chiar mai mult în cazul terenurilor. Dar la momentul actual preţurile au început să îşi mai revină, cel puţin pe anumite segmente ale pieţei imobiliare.
Astfel încât cele mai uzuale investitii imobiliare la momentul actual nu sunt foarte interesante: dacă cumperi un apartament cu cca. 55.000 de euro şi îl închiriezi cu cca. 300 de euro lunar, obţii un randament de ordinul 5% anual. Nu este rău, dar nici foarte bine.
Din acest motiv aş fi mai interesat să caut oportunităţi mai deosebite. De exemplu un teren pe care să pot construi o casă, astfel încât valoarea nou creată să fie mai mare. Sau să cumpăr un spaţiu comercial, a cărui închiriere să aducă un randament mai mare (de ordinul 10% anual). Sau să amenajez un apartament pentru a fi închiriat în regim hotelier.
Există cu siguranţă destule oportunităţi de investitii imobiliare care pot să aducă un profit mai bun, dar ele trebuiesc căutate cu multă atenţie şi perseverenţă.
2. Piaţa de capital.
Deşi bursele de acţiuni au crescut destul de mult în ultimii ani, ele au avut în 2016 un început de an foarte prost, înregistrând scăderi semnificative. Cu toate acestea, situaţia generală rămâne una destul de bună, cel puţin comparativ cu cea din anii crizei financiare, având în vedere creşterile principalelor economii ale lumii (în special SUA).
Prin urmare, sunt interesat de evoluţia burselor de acţiuni (în special de cele din SUA, Germania şi România), căci momentul când recentele scăderi se vor stabiliza va reprezenta o bună oportunitate de cumpărare.
Sigur că nimeni nu poate să prevadă cu exactitate ce va urma, însă dacă am avea în vedere o revenire a burselor la nivelul maximelor atinse în anul 2015, atunci acest lucru ar aduce creşteri de 15 – 25% faţă de preţurile de la momentul actual.
3. Fonduri de investitii cu risc mic.
În mod tradiţional, o anumită parte din suma disponibilă pentru investitii este păstrată în cash, de obicei în depozite bancare.
Cum la momentul actual depozitele bancare aduc dobânzi tot mai mici, ce abia dacă reuşesc să depăşească nivelul de 1%, eu aş opta pentru păstrarea unei anumite sume în fonduri de investitii cu risc mic.
În particular, mă refer la fondurile de investitii oferite de BRD, care au avut în trecut randamente bune: 5,50 – 6,50% pentru fondurile în lei şi 7% pentru fondul în euro. Aceste fonduri de investitii aduc profituri mai bune decât depozitele bancare, având totodată risc mic şi oferind lichiditate imediată.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.