După ce ne-am convins ca independenta financiara este o realitate potențială pentru noi şi mai mult decât atât, este chiar o necesitate, este timpul să ne optimizam finantele personale în vederea pregătirii pentru faza de investitii.
Fără o optimizare a finanțelor personale care să ne fi intrat deja in automatism, nici nu are rost trecerea mai departe la investiții.
Practic, optimizarea finanțelor personale reprezintă fundația întregii construcții.
Putem împărți partea de optimizare a finanțelor personale in 4 mari categorii:
– Setare mentală;
– Creșterea veniturilor;
– Gestionarea eficientă a cheltuielilor;
– Acumularea si gestionarea rezervelor.
Am scris multe articole despre fiecare dintre cele 4 categorii, așa că voi puncta mai jos doar esențialul, cât se poate de aplicabil în practică.
Drumul spre independenta financiara: Pasul 3 – Cum să-ţi creşti veniturile
Setarea mentală
Este nevoie să ne schimbam 3 mari tipare mentale pentru a putea construi pe fundații solide:
1. Să devenim autonomi din toate punctele de vedere.
Să ne setam mental că prosperitatea noastră ţine 100% de noi. Nu mai depindem nici de un angajator, nici de clienți, nici de stat, de nimic.
Bineînțeles ca toți acești factori externi vor continua sa ne influențeze, însă setarea noastră mentala va fi întotdeauna: Daca actiunile lui X ma afecteaza, ce pot face eu pentru a îmbunătăți situația?
2. Mindset de producător, nu de consumator.
Ar trebui să ne sclipească ochii mai tare la o investiție bună, la o afacere bună, la o oportunitate de a produce ceva, decât la o excursie frumoasă, o masă la restaurant sau un smartphone nou.
3. Mindset de acumulare – nu de îndatorare, nu de dat lovitura peste noapte, ci de ACUMULARE.
Crește-ți veniturile și câştigă mai mulţi bani
Există multe principii şi tehnici care te pot ajuta sa iți crești veniturile. Le poți aplica foarte uşor pentru că au fost testate de multe ori şi funcționează.
Dacă ai adoptat deja cele 3 setări mentale de mai sus, probabil că deja ţi-ai crescut veniturile substanțial şi vei continua sa ţi le crești în mod constant.
Nu revin asupra tuturor tehnicilor şi principiilor de creștere a veniturilor, ci voi detalia cel mai puternic instrument care m-a ajutat pe mine până în moment: Setarea mentală a nivelului de venit.
Bun!
Să zicem că ai un venit de 1000 EUR pe luna şi vrei să îl crești.
Primul şi cel mai important pas este acela de a seta noul nivel de venit pe care ti-l dorești, să zicem 1500 de EUR, cât şi termenul până la care vrei sa ajungi la acest nivel de venit, să zicem până la finalul anului 2019.
Cum facem astfel încât acest nou nivel de venit să devina realitate?
1. Când ne setăm noul nivel de venit, îl setam la un nivel la care NOI să ne simțim inconfortabili, dar în același timp nici să nu credem despre noi că delirăm.
De exemplu, daca de la 1000 EUR ne setam 1100 EUR, este prea ușor de atins, nu ieșim din zona de confort. De asemenea, daca ne setam 10.000 EUR, s-ar putea ca mintea noastră sa ne spună ca deliram si sa refuze sa lucreze cu aceasta suma.
O creștere de 50% ar putea fi suficient de provocatoare pentru noi si in același timp, suficient de credibila pentru ca mintea noastră să îl accepte si sa înceapă să lucreze la acest obiectiv. Sigur, 50% este doar un exemplu, poţi alege tu un nivel potrivit pentru tine.
2. Fixăm acest nou nivel de venit în mintea noastră.
Lipim o coala de hârtie pe care sa scrie noul nivel de venit pe perete, unde îl putem vedea, îl repetam in minte (eu câștig X euro pe luna), ne gândim la el in momentele de relaxare etc. Important este ca aceasta suma sa ne ruleze in minte pana când ajungem sa credem ca este într-adevăr ceea ce meritam sa câștigam.
3. Pe măsura ce ajungem să credem în această sumă, mintea noastră va începe să observe oportunitățile de pe piața care ne pot satisface acest nou nivel.
Vom deschide ochii la noi joburi, la oportunități de a ne crea o noua sursă de venit, la utilizarea in scop de a obține profit a mijloacelor pe care le avem la dispoziție. Vom deveni un radar al oportunităților potrivite noului nostru nivel de venit.
4. Vom începe să acționam înspre fructificarea noilor oportunități observate.
Pentru ca in mintea noastră vechiul nivel de venit va deveni o „ciudățenie”, ceva ce nu mai face parte din identitatea noastră. Cumva, prin acțiunile noastre vom ajunge sa trăim realitatea pe care o percepem ca fiind corecta, adică noul nivel de venit setat mental.
Tot procesul de trecere de la un nivel de venit, la un alt nivel de venit durează in general intre 6 luni si 1 an de efort conștient. Dar poate fi un proces şi mai rapid, căci perseverenta este cea mai importanta.
Concluzie
Având un mindset orientat spre autonomie, producție şi creştere, ai toate șansele să înaintezi puternic pe drumul spre independenta financiara.
Următorul pas, o dată ce ai învățat sa joci bine în ofensivă (să câștigi mai mulți bani), va fi să joci bine şi în defensivă, la gestionarea cheltuielilor şi acumularea rezervelor.
Ne reîntâlnim zilele următoare, când vom continua seria Drumul spre independenta financiara cu metode practice de a-ţi optimiza gestionarea cheltuielilor si a rezervelor.
Între timp, am identificat o serie de pericole si soluțiile aferente pentru finanțele tale personale în anul 2019.
Vrem să le împărtășim cu voi, marțea viitoare, 22 ianuarie, de la ora 20.00, în cadrul webinarului Pericole şi soluții pentru finanțele tale personale în 2019.
Pentru a participa la webinar, te rugăm să te înscrii aici.
Pe curând!
Valentin si Dan
PS. Scrie-ne într-un email cu cât îţi propui să îti creşti nivelul actual al veniturilor, în următoarele 12 luni, şi ce îţi propui să faci la modul practic pentru a creşte aceste venituri.
PPS. Dacă ţi-a plăcut articolul şi îl gaseşti util, te rugăm să îl distribui şi prietenilor tăi.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.