Petrolul tocmai a coborât la valori pe care nu le-a mai atins din anul 2003, ajungând la mai puţin de 33 de dolari pentru un baril.
Şi asta după ce în urmă cu numai un an şi jumătate – în luna iunie 2014 – petrolul atingea o valoare maximă de 107 dolari. Adică a avut o scădere de 70%!
Cu siguranţă că o asemenea prăbuşire pe care a avut-o petrolul într-un timp relativ scurt ne poate afecta viaţa de zi cu zi într-un mod semnificativ.
Iată câteva avantaje şi dezavantaje aduse de recordul de preţ pe care l-a atins petrolul:
Avantaje.
1. Preţul carburanţilor.
Sigur că primul lucru la care ne gândim este preţul carburanţilor. Într-adevăr, prăbuşirea pe care a avut-o petrolul a dus la astfel de scăderi, însă într-o măsură MULT mai mică decât ne-am fi aşteptat (chiar dacă nu ne gândim neapărat la acel 70%…).
Dealtfel, ar fi chiar inutil să sperăm ca într-o economie de piaţă „originală” ca a noastră, în care orice creşteri ale preţului petrolului apar instantaneu (şi de multe ori chiar amplificate) în costul carburanţilor, s-ar putea întâmpla la fel şi în cazul scăderilor…
2. Preţul energiei.
Petrolul influenţează nu numai carburanţii, dar şi preţul energiei, la modul cel mai general. Astfel, preţurile la energia electrică, încălzirea prin termoficare sau la gazele naturale ar avea motive să nu mai crească, ba chiar să scadă – aşa cum s-a întâmplat recent cu preţul la electricitate.
Sigur, calendarul liberalizării preţurilor ar putea fi o piedică în calea acestei tendinţe naturale, mai ales că în acest domeniu preţurile nu sunt lăsate să fluctueze liber ci sunt stabilite de autorităţile statului.
3. Toate celelalte preţuri.
Este greu să ne imaginăm un domeniu care să NU fie afectat, direct sau indirect, de preţurile carburanţilor şi ale energiei…
Ca urmare, petrolul ar trebui să aducă preţuri mai mici cam la toate produsele, inclusiv cele alimentare şi de larg consum, căci toate aceste produse au înglobată o cantitate semnificativă de energie, deci în final cheltuielile noastre ar trebui să scadă (cel puţin teoretic…).
4. Posibile oportunităţi de tranzacţionare.
Nu în ultimul rând, pentru cei care tranzacţionează mărfuri, aceasta ar putea fi o bună ocazie de a intra la cumpărare. Sigur că este posibil ca petrolul să mai continue un timp traiectoria descendentă, dar aceasta ar reprezenta o oportunitate şi mai bună de acumulare pentru cei care au în vedere un orizont de timp mai lung. Pentru că, în fond, nimeni nu se aşteaptă ca la un moment dat petrolul să ajungă chiar gratis…
Dezavantaje.
1. Cursul dolarului.
După cum bine este cunoscut, petrolul este exprimat în dolari americani. Exact asta este problema, datorită faptului că dolarul se află într-un ciclu de apreciere, inclusiv faţă de leul nostru.
Iar cursul dolar – leu, ce se găseşte în aceste zile în jurul valorii de 4,20 lei, îşi menţine şansele de creştere, cel puţin pe termen mediu şi lung, fiind astfel în măsură să compenseze valorile scăzute pe care le-ar putea avea petrolul şi în continuare.
2. Probleme economice şi sociale.
Să nu uităm faptul că în România există numeroase companii implicate în domeniul energetic (unele fiind şi cotate la bursa de valori). Prăbuşirea pe care a avut-o petrolul a dus la scăderea semnificativă a veniturilor (şi a preţului acţiunilor) acestor companii.
Din această cauză, pentru a-şi menţine profitabilitatea, conducerile companiilor respective sunt nevoite să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, având consecinţe economice negative. Mai mult, este posibil ca prin aceste reduceri companiile să renunţe şi la o parte din angajaţi, lucru care ar afecta familiile respective extrem de negativ.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.