Noi românii avem o bogată experienţă când vine vorba de creşteri de preturi.
Începând cu anul 1991 am avut de-a face, pentru câţiva ani, cu creşteri imense de preturi, care au produs rate ale inflaţiei de ordinul 150-250% anual.
Dar spre sfârşitul anilor ’90 situaţia s-a mai liniştit, căci inflaţia a început să scadă în mod susţinut, astfel încât în anul 2005 a coborât pentru prima dată sub 10%.
Apoi scăderile inflaţiei au tot continuat, astfel încât pentru anii 2015 şi 2016 s-au înregistrat primele valori negative (ce au indicat astfel deflaţie). Un tabel interesant ce conţine aceste date pentru perioada 1971-2015 poţi găsi aici.
Însă această situaţie cu inflaţie practic zero nu o să dureze pentru totdeauna. Din contră, există motive serioase pentru a crede că vor reveni în curând creşterile de preturi.
În ţările occidentale, se pare că preţurile au atins deja valorile minime şi acum sunt pe cale să-şi reverseze trendul pe care l-au avut în ultimii ani şi să înceapă să crească din nou.
Iată mai jos un grafic ce arată indicele preţurilor la nivelul consumatorilor din SUA pentru ultimii 17 ani.
După cum se poate observa, acest indice are o evoluţie ciclică: la fiecare cca. 4 ani are loc o scădere, care este de fiecare dată urmată de o revenire şi deci de o creştere a preţurilor. Iar în această perioadă pare-se că ne aflăm chiar în momentul în care se produce această revenire.
Exact acelaşi început de trend crescător poate fi văzut şi în graficul pe care l-am prezentat aici, ce arată primele semne ale revenirii inflaţiei.
Şi alte cifre vin să confirme acelaşi lucru: în ianuarie preţurile la nivelul consumatorilor au crescut în Germania cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar în zona euro au crescut cu 1,8% şi în SUA cu 1,6%.
În ceea ce priveşte România, recentele creşteri salariale cred că vor avea o contribuţie importantă la evoluţia inflaţiei în perioada următoare. Astfel încât problema nu este DACĂ vom mai avea inflaţie ci, mai curând, CÂND va veni ea şi CÂT de mare va fi.
Aşadar, poate că acum ar fi un bun moment să te gândeşti dacă eşti pregătit pentru o viitoare revenire a creşterilor de preturi şi sa-ţi pui câteva întrebări.
De exemplu, îţi stăpâneşti finanţele personale, veniturile şi cheltuielile, reuşeşti să nu consumi mai mult decât câştigi şi astfel să nu te afunzi în datorii?
Mai mult, reuşeşti să plăteşti din datoriile acumulate în trecut şi chiar să pui ceva bani deoparte, regulat, lună de lună?
Ţi-ai făcut un plan de investitii pe termen lung, astfel încât să reuşeşti să contracarezi efectele creşterilor de preturi şi chiar să obţii un randament mai mare, astfel încât să-ţi construieşti în mod activ un viitor mai prosper?
Căci, dacă nu ai făcut nimic din cele de mai sus, acesta ar fi cu siguranţă un bun început!
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.