Conform reglementarilor actuale, cei care doresc sa se angajeze pentru prima oara sau care isi schimba locul de munca actual au nevoie de o fisa medicala pentru angajare.
Fisa medicala pentru angajare este un document in care, dupa un control amanuntit, cadrul medical specializat in medicina muncii mentioneaza daca o persoana este apta, apta conditionat sau nu este apta pentru a profesa in domeniul sau la locul de munca dorit. Costurile acestea sunt suportate integral de catre angajator.
Care sunt categoriile de persoane care au nevoie de fisa medicala pentru angajare?
Potrivit H.G. nr.355/2007 ce vizeaza supravegherea sanatatii lucratorilor, exista 3 categorii:
- Persoanele care urmeaza sa fie angajate cu contract individual de munca, pe perioada determinata sau nedeterminata.
- Persoanele care isi schimba profesia sau meseria.
- Persoanele care fie sunt detasate la alte locuri de munca fie in alte activitati.
Care sunt actele necesare pentru intocmirea fisei medicale pentru angajare?
Asigura-te ca ai urmatoarele documente la tine, atunci cand te prezinti la clinica medicala acreditata de unde doresti sa obtii fisa medicala pentru angajare:
- Fisa de solicitare pentru examenul medical la angajare, completata si semnata de angajator.
- Adeverinta eliberata de medicul de familie care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat (la solicitarea medicului de medicina muncii).
- Fisa de identificare a factorilor de risc profesional completata la toate rubricile de catre lucratorul desemnat/ SIPP si semnata de angajator si lucratorul desemnat/ SIPP.
- Carte sau Buletin de identitate.
Care sunt investigatiile sau analizele de care avem nevoie pentru a obtine fisa medicala pentru angajare?
Conform legislatiei in vigoare, in functie de factorii de risc profesional specifici fiecarui post, profilul de activitate al firmei dicteaza ce fel de control medical, fie el pentru angajare sau periodic, va avea loc.
La angajare, examenul medical poate cuprinde, dupa caz:
– examen clinic general;
– examen oftalmologic;
– examen psihiatric;
– EKG;
– glicemie;
– hemograma;
– spirometrie;
– examen psihologic;
– audiograma
Fisa medicala pentru angajare este obligatorie?
„DA” este raspunsul, fisa medicala pentru angajare este obligatorie. Conform art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca: 1. Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor.
Mai mult, lipsa unei fise medicale pentru angajare valabile inseamna incalcarea acestei obligatii si deci, atrage dupa sine sanctionarea contraventionala a angajatorului, cu amenda de la 4.000 la 8.000 lei.
De unde poti obtine fisa medicala pentru angajare?
Orice clinica medicala acreditata iti poate elibera o fisa medicala pentru angajare. Apeleaza la o clinica acreditata, cu experienta in domeniu, ca sa nu pierzi timpul asteptand pe holuri sau la diverse ghisee.
Una din aceste clinici este centrul medical StandardMed, situat in centrul orasului Bucuresti, pe Bulevardul Carol 1, nr. 45. Aici se pot efectua toate consultatiile de care ai nevoie (inclusiv avizul psihologic) pentru intocmirea si eliberarea fisei medicale pentru angajare (fisa de aptitudine – aviz medical medicina muncii).
Astfel, poti obtine fisa medicala pentru angajare cu o singura deplasare, intr-o singura locatie, unde specialistii iti stau la dispozitie pentru orice fel de consult. La clinica medicala acreditata StandardMed ai parte de profesionalism si experienta, intr-un timp scurt si cu minimum de efort.
Articol redactat de către iAgency.ro.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.