Probabil că există mai multe mituri despre a investi decât despre orice alt domeniu al vieţii de zi cu zi.
Iar faptul că sunt adânc înrădăcinate la nivelul conştiinţei colective nu le face mai puţin FALSE.
Astăzi mă voi referi în mod particular la unul din ele, foarte dăunător, care vine în mai multe variante:
– “nu am bani pentru investitii”;
– “ai nevoie de bani mulţi pentru a investi”;
– “numai oamenii bogaţi pot să facă investitii”.
Ai auzit şi tu vreodată astfel de expresii? Sau mai mult… ţi-au trecut şi ţie prin minte?
Dacă da, să ştii că nu este nicio problemă. 🙂
Cu toţii avem anumite convingeri limitative, la un moment dat, pe care apoi le putem inlocui cu convingeri care ne susţin (convingeri suportive).
Iată de ce nu există sume prea mici sau prea mari pentru a investi:
1. Sume mici sau foarte mici
Partea bună este că există multe tipuri de investitii pe care le poţi face cu câteva sute de lei, sau chiar cu doar 100 lei (sau 100 euro):
– titluri de stat prin programul Fidelis (listate pe bursă, cca. 100 lei sau 100 euro) sau prin programul Tezaur (1 leu);
– obligaţiuni corporative listate pe bursă (cca. 100 lei sau 200 euro);
– actiuni şi ETF pe indicele BVB (cca. 14 lei);
– actiuni si ETF-uri din străinătate (cca. 100 euro);
– certificate pe indici bursieri din străinătate (cca. 160 lei);
– certificate pe aur (cca. 230 lei), ETF-uri pe aur (cca. 30 euro) sau pe alte mărfuri;
– criptomonede.
De asemenea, există foarte multe tipuri de fonduri mutuale in care poti investi astfel de sume mici sau foarte mici, în lei, euro sau dolari.
Însă trebuie să fii foarte atent la comisioanele pe care le plăteşti când faci astfel de investitii pentru că te pot afecta semnificativ (mai ales la sume foarte mici).
2. Sume mari sau foarte mari
Dacă ai disponibile pentru investitii sume de ordinul a 10.000 sau câteva zeci de mii de lei sau euro, atunci vei avea unele variante în plus faţă de cele de mai sus:
– plasamente private de obligaţiuni, pe care le cumperi la valoare nominală, urmând ca ele să se listeze pe bursa (sau nu, de la caz la caz);
– plasamente private de acţiuni, care apoi se vor tranzacţiona pe bursă;
– imobiliare, atât clasice (cumperi o proprietate individuală) cât şi dezvoltări imobiliare (construcţia de proprietăţi individuale sau colective);
– investitia directă în afaceri aflate la început de drum sau în dezvoltare (ca angel investor).
3. Sume intermediare
Evident, în acest caz va trebui să alegi tu însuţi care din variantele de mai sus (sau altele) ţi se potrivesc cel mai bine. Însă vei avea foarte multe variante la dispoziţie, asta e sigur!
Vreau să subliniez faptul că toate ideile de mai sus NU sunt sfaturi de investitii, ci doar exemple de instrumente disponibile în România şi în străinătate.
Important este să alegi acele investitii care se potrivesc cu preferinţele TALE, cu profilul tău de risc şi cu orizontul tău de timp.
Eu te pot ajuta pe tot parcursul construirii portofoliului tău diversificat de investitii, la modul cel mai practic, prin Programul de 12 săptămâni “Succes în finanţe personale şi investitii pasive”.
Acesta este un program aparte, pe care l-am construit împreună cu bunul meu prieten și coleg Valentin Nedelcu, împărtășind împreună toată experiența directă a noastră de investitori.
Este cel mai valoros program din toate cele create de noi şi este revizuit şi updatat în fiecare an. Nu doar că îți vom pune la dispoziție numeroase principii şi tehnici, ci vei participa şi la zeci de exerciții practice şi teme, pe parcursul celor 13 cursuri LIVE, săptămânale.
Aşadar, te vei vedea cu noi săptămânal și vom discuta totul despre finanțe personale și investiții. Iar anul acesta, în loc de 12 săptămâni, pentru prima oară Programul nostru durează 13, fiindcă am introdus un capitol nou, de mare actualitate.
Uite cum este structurat mai exact Programul și ce înveți din el:
Săptămâna 1: Faci alături de noi primul pas și identificăm împreună cel mai important lucru: „DE CE-ul” tău personal. Astfel îţi descoperi motivația și vezi de ce anume dorești să investești.
Rezultatele: Ai obiective clare, realizabile și foarte ușor de măsurat. Vezi de la o lună la alta schimbările, care încep chiar după prima zi de curs!
Săptămâna 2: Începem să construim bazele solide ale finanțelor tale personale. Asta înseamnă că primeşti de la noi bugetul personal (un fişier şablon) pe care începi să îl completezi. Vei învăța despre optimizarea cheltuielilor și a veniturilor și despre fondurile de urgență și siguranță.
Rezultatele: După doar a doua săptămână de curs, ştii clar cât câștigi, cât cheltui și ce faci cu restul, pentru a-ți asigura un viitor prosper financiar.
Săptămâna 3: Cu toții știm că la școală nu înveți despre bani. Cu toate acestea, îi foloseşti întreaga ta viață. Astfel, în săptămâna 3 discutăm despre bani, conturi personale, carduri, asigurări, unit linked-uri şi gestionarea datoriilor.
Rezultatele: După această săptămână eşti deja capabil să alegi instrumentele financiare potrivite ție. Nu vei mai fi păcălit să alegi un instrument financiar prost și nu ți se va mai putea vinde orice din partea băncilor sau a aşa-numiţilor “consultanți financiari” care te sună în permanenţă.
Săptămâna 4: Acum punem bazele investițiilor. Învățăm despre clasele de active, despre riscuri și despre cum ne informăm. Astfel eviți țepele financiare și faci diferența între emoții și rațiune atunci când investești.
Rezultatele: Ai o privire clară asupra surselor din care trebuie să te informezi de fiecare dată când vrei să îți pui banii la treabă, ca să îi gestionezi fără a implica emoţiile.
Săptămâna 5: Această săptămână este plină de informații şi exemple concrete de ETF-uri și fonduri mutuale, despre cum se analizează ele și despre cum găsești fonduri care te interesează.
Rezultatele: Adio bani pierduţi și bună ziua investiții eficiente! Afli care sunt fondurile mutuale și ETF-urile pe care ne bazăm noi şi care sunt cele mai des întâlnite opțiuni ale investitorilor profesioniști.
Săptămâna 6: Această săptămână este despre valorile mobiliare. Aici înveţi despre obligațiuni, acţiuni şi mărfuri, despre bursă, brokeri și despre platformele de tranzacționare. Înveți să tranzacționezi pe conturi Demo, la modul cel mai practic.
Rezultatele: Foloseşti conturile demo, realizezi mai multe tipuri de tranzacții și înveţi să investești. Doar că aici, spre deosebire de viața reală, greșelile nu te vor costa, pentru că banii sunt virtuali.
Săptămâna 7: Acum ne concentrăm pe obligațiunile listate la bursa din România și pe bursele internaționale, la modul practic.
Rezultatele: Înveţi în detaliu despre fiecare tip de obligațiune, despre cele listate și cele nelistate, despre cum le cumperi şi cum le vinzi și despre plasamentele private de obligațiuni.
Săptămâna 8: Aceasta este una din cele mai interesante săptămâni pentru majoritatea cursanților. Este săptămâna în care discutăm despre acțiuni, indici bursieri și ETF-uri pe acțiuni.
Rezultatele: Nu mai arunci banii pe geam și nu mai alegi instrumente financiare care te duc spre pierderi. Investeşti eficient, profitabil, în ceea ce cunoști, de fiecare dată.
Săptămâna 9: Mărfurile, derivatele și piața valutară sunt clase de active care atrag o mulțime de investitori. Ca să îți construieşti un portofoliu cu adevărat diversificat, ai nevoie să le înțelegi și pe acestea.
Rezultatele: Înţelegi care sunt caracteristicile, plusurile şi minusurile acestor tipuri de active şi cum să le integrezi în portofoliul tău, pentru a reduce riscurile şi a creşte profiturile.
Săptămâna 10: Acum analizăm cele mai des întâlnite tipuri de investiții în România: investițiile în imobiliare.
Rezultatele: Astfel afli ce tip de investiție imobiliară ți se potrivește cel mai bine și cum să faci investitii imobiliare inteligente.
Săptămâna 11: Discutăm pe larg despre impozitarea investițiilor şi despre optimizarea fiscală. Este una dintre cele mai folositoare din întreg programul, cu atât mai mult cu cât se apropie termenul limită pentru depunerea Declaraţiei fiscale pe anul 2020.
Rezultatele: Acum ştii să completezi de unul singur o declarație fiscală, deoarece o facem împreună, live. Îți arătăm exemple concrete și pleci de la curs știind cu siguranță fiecare procent pe care trebuie să o ai în vedere cu privire la portofoliul tău de investiții.
Săptămâna 12: Acesta este momentul în care punem laolaltă toate elementele pe care le-am analizat în acest Program. Discutăm despre money management şi alocarea activelor şi analizăm țintele pe termen scurt, mediu și lung.
Rezultatele: Cel mai important este ca acum îţi faci planul personal de investiții, un document personal, care reflectă profilul tău de risc, orizontul şi obiectivele tale investiţionale.
BONUS – Săptămâna 13: Aceasta este săptămâna în care discutăm despre fenomenul blockchain, despre Bitcoin, Ethereum, despre cum stochezi aceste monede virtuale și despre tranzacționarea lor. În plus, vom avea şi o mică sesiune Q&A, în caz că au mai apărut alte întrebări între timp.
Vino şi tu alături de noi în Programul “Succes în finanţe personale şi investitii pasive” şi porneşte pe drumul spre independenţa financiară!
Locurile au început deja să se ocupe rapid, iar entuziasmul participanţilor este la cote înalte, cel puţin judecând după întrebările şi comentariile lor… 🙂
Ultima zi de înscrieri este marţi 23 februarie, iar joi 25 avem primul curs.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.