De fiecare dată când ne gândim la ideea de a face investitii, primul lucru care ne vine automat în minte este noţiunea de riscuri.
Acest mod de a gândi este tipic pentru domeniul investitiilor și este mult mai puţin prezent în viaţa noastră normală, de zi cu zi.
Sau nu…?
Cât de prezent este, de fapt, în viața ta conceptul de „riscuri”?
Evident că anumite riscuri există în mod normal pentru noi orice am face, doar că nu ne gândim în permanenţă la ele şi nici nu ne îngrijorăm prea tare.
Pentru că ele sunt destul de mici, iar de cele mai multe ori sunt chiar EXTREM de mici.
De exemplu, de câte ori ți se întâmplă să urci treptele cu teama că te-ai putea împiedica și ţi-ai putea rupe un picior? Sau de câte ori mergi pe stradă cu frica de a nu suferi un accident grav?
Probabil că destul de rar…
Şi totuşi, astfel de accidente se întâmplă, căci auzim de ele de destule ori şi chiar le vedem la televizor.
Cu toate acestea, ele sunt foarte rare (din fericire!), deci ar fi anormal să ne trăim viaţa într-o constantă teamă de ele, mereu cu gândul la aceste riscuri şi la toate câte s-ar putea întâmpla.
În ceea ce priveşte investitiile, însă, modul de gândire este exact INVERS!
De fiecare dată când suntem interesaţi de o anumită investitie, trebuie să analizăm foarte atent situațiile în care lucrurile ar putea merge exact pe dos faţă de cum sperăm noi.
Ce s-ar întâmpla în acele cazuri, cum am reacţiona în faţa unui scenariu advers, cât am putea pierde – toate acestea trebuie să fie parte a planului nostru încă de la început.
Pentru simplul motiv că uneori aceste riscuri în investitii chiar se produc, indiferent de cât de atent şi de inspirat a fost alcătuit planul nostru inițial.
Prin urmare, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem nu este „DACĂ” ci, mai curând, „CÂND” se vor produce riscurile ce sunt asociate cu fiecare investitie.
Este foarte important să aflăm și răspunsul la întrebarea „CÂT” putem pierde dacă se produc respectivele riscuri. Căci în funcţie de acest răspuns ştim cum să planificăm şi să gestionăm în mod corect investitia noastră încă din start .
În orice investitie, principala preocupare legată de riscuri este ca, în caz că ele se produc şi avem pierderi, ele să fie cât mai limitate.
Pentru că toţi investitorii, absolut TOŢI, se confruntă cu aceste riscuri în investitii şi, prin urmare, uneori înregistrează pierderi.
Chiar şi celebrul Warren Buffett, probabil cel mai mare investitor din toate timpurile, aflat în mod constant în topul celor mai bogați oameni din lume, a raportat în urmă cu câțiva ani o pierdere importantă ca urmare a investiţiei sale în Tesco (lanţ britanic de supermarketuri).
Ce este interesant e faptul că, deşi ca cifră absolută această pierdere pare imensă (fiind de câteva sute de milioane de dolari), de fapt ea reprezintă doar vreo 0,2% din valoarea netă a companiei conduse de Buffett (Berkshire Hathaway).
Dealtfel, de-a lungul ultimilor 50 de ani, compania Berkshire Hathaway a înregistrat o singură dată o pierdere de 2%, restul fiind sub 1% din valoarea sa netă. Aceste rezultate impresionante confirmă faptul că strategia câştigătoare este menţinerea riscurilor la un nivel cât mai scăzut, deci şi a potenţialelor pierderi.
Cum poți să te protejezi de riscuri în mod eficient?
Autocunoaşterea și informarea sunt elementele cele mai importante când vine vorba despre investitii.
Dacă înţelegi felul în care reacţionezi în faţa riscurilor şi a potenţialelor pierderi, îţi va fi mult mai uşor să-ţi construieşti un portofoliu care să se potrivească cu profilul tău de risc şi care să te ajute să obţii rezultate bune pe termen lung.
Iată 4 lucruri la care trebuie să te gândeşti întotdeauna ÎNAINTE de a face o anumită investitie, pentru a nu te expune la riscuri prea mari:
1. Cât îţi permiţi să pierzi?
Câţi bani ai disponibili pentru aceste investitii? Şi, mai ales, cât din ei ai putea să pierzi fără a-ţi afecta în mod semnificativ portofoliul (sau chiar nivelul de trai)?
Pe lângă răspunsul la aceste întrebări, trebuie să te gândeşti şi dacă eşti confortabil cu faptul că vei indisponibiliza acele sume pentru un anumit interval de timp, specific fiecărei investitii în parte.
2. Care este orizontul tău de timp?
Intervalul de timp pentru care îţi propui să investesti este direct legat de acele riscuri pe care eşti dispus să le accepţi.
Cu cât investesti pentru un termen mai lung, cu atât vei avea mai multe şanse să-ţi revii după eventualele scăderi, deci ai putea să-ţi asumi, cel puțin teoretic, riscuri mai mari.
Pe de altă parte, pe măsură ce te apropii de ţelul tău (de exemplu independența financiară), trebuie să-ţi ajustezi portofoliul în mod corespunzător, astfel încât să scazi nivelul total de risc asumat.
3. Cât de bine cunoști investitia pe care vrei să o faci?
Principalul risc al unei investitii este însuși investitorul respectiv. Sau, cum spune Warren Buffett: “Riscul apare atunci cand nu stii ce faci”.
Așadar, înainte de a intra într-o anumită investitie, informează-te cu seriozitate și încearcă să înțelegi cu adevărat cum funcționează acea investitie.
Care sunt principalele riscuri? Ce ar putea să nu meargă bine? Care sunt scenariile pozitive și care sunt cele negative?
Și, mai ales, ce anume vei face TU în fiecare din aceste scenarii?
După ce găsești răspunsurile la aceste întrebări, îți va fi mult mai ușor să-ți faci un plan concret, pe care să-l pui în aplicare atunci când situația o va cere.
4. Cum te descurci cu aceste riscuri din punct de vedere emoţional?
Capacitatea ta emoţională de a face faţă schimbărilor, situaţiilor neprevăzute şi potenţial periculoase este foarte importantă.
Dacă investitiile mai riscante te stresează şi îţi afectează viaţa de zi cu zi, probabil că ar trebui să te orientezi către instrumente cu riscuri mai mici.
Chiar dacă se spune că profiturile mari sunt aduse de obicei de investitii cu riscuri mai mari, trebuie să știi că există suficiente variante profitabile de a investi și cu riscuri medii sau chiar mici, astfel încât, pe termen lung, să nu ajungi să-ţi distrugi liniştea şi sănătatea.
În CONCLUZIE, poți reduce riscurile investitiilor tale investind:
– într-un portofoliu diversificat, cu instrumente pe care le înțelegi
– care este adaptat la profilul tău de risc
– pe termen lung și foarte lung
– investind în mod regulat, sume cu care ești confortabil.
Astfel vei putea să-ți construiești un plan de investitii care să te ajute să obții profituri bune, în condiții de riscuri cât mai limitate.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.