Înainte ca internetul să se răspândească atât de mult, oportunitățile reale de joburi pentru cei care voiau să lucreze de acasă erau destul de puţine.
Singura modalitate de a-ți folosi abilitățile și de a câștiga niște bani era să te angajezi şi să mergi la un serviciu.
Dar pe măsură ce tehnologia a avansat, a apărut și o nouă piață a locurilor de muncă.
Acum poți sta la computer cu o cană de cafea lângă tine și poți căuta noi oportunități de joburi pe multe site-uri de freelanceri precum Upwork, Freelancer sau Guru.
Iată care sunt cele mai căutate şi mai profitabile 12 joburi pe care le poți face de acasă:
1. Scriitor.
A fi scriitor liber-profesionist nu înseamnă doar să scrii cărți și să încerci să le publici.
Sunt și multe alte oportunități, precum a scrie articole pe bloguri pe diferite teme, pagini de conținut pentru site-uri, recenzii de produse, documente tehnice și multe altele.
La momentul actual sunt câteva sute de mii de scriitori pe site-urile de freelanceri, făcând această meserie una dintre cele mai populare joburi.
2. Editor.
Dacă este nevoie de un număr foarte mare de scriitori, atunci va fi nevoie și de un număr mare de editori.
Poți edita postările de pe blogurile mari înainte ca acestea să fie publicate, poți edita conținutul paginilor web, ebook-uri etc.
În prezent sunt mii de editori liber-profesioniști iar mulți dintre ei oferă atât servicii de editare cât și de scriere astfel încât este destul de dificil să estimezi un anumit număr.
Persoanele cu cunoștințe bune de gramatică sunt foarte căutate. Caută oportunități pe una dintre platformele pentru freelanceri sau contactează administratorii blogurilor mari sau ai revistelor, dacă te interesează un post de editor.
3. Traducător.
Cu câteva sute de mii de traducători pe site-urile de freelanceri, nu ți se va părea dificil să găsești joburi ca traducător, dacă te vei uita puțin în dreapta și-n stânga.
Cele mai căutate combinații sunt traducerile din chineză, spaniolă, franceză și germană în engleză și viceversa, dar sunt și foarte multe alte oportunități, deci dacă vorbești cel puțin o limbă străină vei găsi cu siguranță de lucru.
4. Consultant.
Consultanții de afaceri, juridici, de web sau de marketing sunt destul de prezenți în lumea online a freelancerilor, cu zeci de mii de joburi pe Guru și Upwork.
Există o gamă foarte variată de joburi de consultant disponibile în diverse domenii, de la juridic la SEO și IT, așa că nu ar trebui să fie greu să găsești o ofertă potrivită pentru abilitățile tale.
5. Reprezentant de servicii clienți.
Majoritatea companiilor preferă să externalizeze acest serviciu, deci nu este de mirare că există o imensă piaţă de joburi online pentru reprezentanții de servicii clienți.
6. Reprezentant de vânzări.
Piața online a reprezentanților de vânzări este destul de mare, dar nu sunt foarte multe persoane care oferă acest serviciu, deci nu trebuie să îţi faci griji pentru competiție.
7. Dezvoltator de software.
Piața joburilor pentru dezvoltatorii de software este mare și continuă să se extindă, deci mereu este loc de mai mulți oameni cărora le place să lucreze de acasă și care au abilități și experiență în acest domeniu.
În ciuda competiției, mulți dezvoltatori de software începători reușesc să câștige destul de bine.
8. Designer web.
Designerii web sunt la mare căutare acum, pentru că multe firme mici, companii și persoane fizice fac afaceri în mediul online.
De la mici magazine online și bloguri, la site-urile marilor companii, fiecare are nevoie de un web designer bun, deci nu este de mirare că sunt peste 100.000 de designeri web pe site-urile de freelanceri.
9. Coordonator de recrutare.
Dacă ai abilități bune de a lucra cu oamenii și de comunicare, jobul de coordonator de recrutare s-ar putea să fie cel potrivit pentru tine.
Poți găsi oamenii potriviți pentru diferite joburi făcând muncă de “detectiv” online, verificând CV-uri și eliminând candidații nepotrivițI, iar asta poate fi o muncă foarte interesantă și profitabilă.
10. Profesor.
Le poți preda oamenilor diferite materii online, de la limbi străine la matematică sau orice altceva, și singurele lucruri de care ai nevoie sunt o conexiune bună la internet, o cameră web și un certificat care să demonstreze că ai dreptul să predai.
Mai mult, te poți uita și pe site-uri precum Tutor, care oferă exclusiv joburi de profesor-de-acasă.
11. Antrenor personal online.
Dacă ești un experimentat în ceea ce priveşte mersul la sală, cu ani de exerciții la activ și ai un certificat recunoscut, ți-ai putea găsi clientela online.
Mulți antrenori personali se promovează și prin YouTube, prin rețelele de socializare, printr-un site personal sau printr-un blog prin care vând programe.
12. Entertainer.
Am menționat deja faptul că YouTube poate fi o cale bună de a-ți promova abilitățile, dar un canal de YouTube poate fi o sursă de venit în sine.
Dacă ai o personalitate puternică și plăcută și ai o mulțime de cunoștine despre un subiect sau dacă ești amuzant și creativ, ai putea realiza un canal de YouTube care să devină popular și să trăiești din banii primiți pe reclame și din eventualele sponsorizări.
Nu există reguli stricte, trebuie fie să informezi lumea, fie să fii creativ sau amuzant, iar cea mai bună combinație este cu toate trei la un loc. Și neapărat să fii devotat.
La început trebuie să încarci videoclipuri în fiecare zi, să te promovezi și pe rețelele de socializare și să îți crești răbdător canalul cu fiecare nou abonat și cu fiecare nouă vizualizare a clipurilor tale.
Pentru oamenii talentați și muncitori care vor să-și câștige traiul lucrând de acasă există multe oportunități. Piața online a joburilor pentru freelanceri este ca un ocean nesfârșit și există muncă și bani pentru toată lumea. Găsește ceva la care ești talentat sau experimentat și cineva îți va căuta serviciile – trebuie doar să îl găsești și să fii mereu cu un pas înaintea competiției.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.