Administrarea banilor într-un mod eficient este o abilitate foarte importantă pentru a avea succes.
Oamenii de succes iau foarte devreme în viață decizia de a folosi banii într-un mod eficient.
Ca în orice alt domeniu, este important să fii conștient cu privire la pericolele și provocările din lumea financiară.
Ca urmare, cu cât te familiarizezi mai repede cu principiile pe care este clădit sistemul financiar, cu atât vei avea de câştigat mai mult în anii ce vor veni.
Iată 10 greşeli financiare pe care oamenii de succes nu le fac:
1. Oamenii de succes nu cheltuie mai mult decât își permit. Ei trăiesc din mai puțini bani decât câștigă.
Să știi cum să trăiești din mai puțin decât câștigi este o abilitate foarte importantă în ceea ce priveşte administrarea banilor. Unii dintre cei mai bogați oameni din lume și-au asumat din plin acest principiu.
De exemplu, Sir John Templeton, un investitor legendar care a devenit miliardar, a pus de-o parte 50% din veniturile lui chiar și atunci când avea venituri limitate. Dacă asta este mai mult decât reușești tu, nu îți face griji! Poți ajunge o persoană de succes și economisind 10-15% din veniturile pe care le ai.
2. Oamenii de succes nu se concentrează pe preț, ei înțeleg adevărata valoare a lucrurilor.
Prețul pe care îl plătești pe o investitie sau pe un anumit obiect este doar o parte din adevăr. Oamenii de succes se gândesc la adevărata valoare a unui bun. În ceea ce privește investitiile, ei se uită la cele care au potențial de creștere în viitor.
În privința bunurilor personale, ei caută produse de calitate bună, care vor funcţiona mult timp. De exemplu, o pereche de pantofi bine făcută poate costa 100 de euro sau mai mult, dar acești pantofi vor rezista ani de zile dacă îi îngrijești cum trebuie.
3. Ei nu pierd bani pe taxe, comisioane și dobânzi, căci știu cum să își administreze conturile bancare.
Să ai o limită de descoperire la cardul tău este extrem de costisitor și, din păcate, un lucru la ordinea zilei. Conform CNN, o familie americană are în medie peste 15.000 de dolari datorii pe cardurile de credit.
Oamenii de succes nu pierd din vedere comisioanele bancare – cât plătesc pentru a folosi bancomatul și care sunt costurile pentru alte tranzacții. Aceste comisioane sunt ușor de evitat cu niște planuri simple, odată ce ai înțeles cum funcționează sistemul. Prin simpla verificare a conturilor bancare în 10-15 minute în fiecare lună vei înțelege cum funcționează aceste taxe.
4. Oamenii de succes nu uită să își adapteze finanțele după o schimbare majoră în viață.
Te-ai căsătorit de curând? Aştepţi un copil? Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care oamenii de succes le gestionează eficient. Este adevărat că poți să automatizezi multe din aspectele financiare, dar este la fel de important să nu uiți să te adaptezi când circumstanțele vieții sau ale familiei se schimbă în mod semnificativ.
Ia-ți timp să te gândești la asta singur, sau cu ajutorul unui expert financiar, măcar o data pe an. Trecându-ți în revistă viața și planul financiar vei vedea că aceasta este o cale extraordinară de a gestiona schimbările importante.
5. Ei nu sunt mulțumiți cu un venit care se menține, ci caută mereu noi metode de a-și mări veniturile.
Unii oameni nu cer niciodată mai mulți bani sau se mulțumesc cu măriri de salariu de 1-3%. Din păcate această rată a creșterii venitului înseamnă pur și simplu că bați pasul pe loc – inflația mănâncă încet-încet din puterea ta de cumpărare.
În schimb, oamenii de succes caută metode noi de a câștiga bani. Un venit mai mare îți dă mai multe opțiuni de relaxare, o capacitate mai mare de a cheltui și un sentiment de securitate. Oamenii de succes fac zilnic lucruri care îi ajută să își mărească veniturile. De exemplu, ei se înscriu la un curs care îi va ajuta să își îmbunătățească abilitățile sau să contribuie cu idei la îmbunătățirea productivității în compania lor. În plus, ei știu și cum să ceară mai mulți bani.
6. Ei nu își ignoră bilanțurile financiare
A ajunge la succes financiar necesită niște obiceiuri care se dezvoltă încet și sigur. Acestea includ monitorizarea bilanțurilor financiare. Oamenii de succes își iau un anumit timp în fiecare lună – 30 până la 60 de minute – pentru a analiza bilanțurile lor financiare: investitii, conturi bancare, carduri de credit și altele. Când observă o eroare sau o omisiune, fac imediat ceva în acest sens.
7. Nu își asumă riscuri prostești când vine vorba de bani.
Warren Buffett, faimosul investitor american, este citat de multe ori spunând: “Regula numărul 1 este să nu pierzi niciodată bani.” Toate investitiile aduc cu ele un anumit grad de risc (și de aceea și posibilitatea de a pierde bani).
Acestea fiind spuse, oamenii de succes folosesc două instrumente puternice pentru a evita pierderile. Ei înțeleg valoarea asigurărilor pentru a controla riscurile (de ex. asigurări ale casei, ale mașinii, asigurări de viață) și importanța de a-și diversifica investitiile.
8. Oamenii de succes nu pun responsabilitatea pe umerii experților
Ei caută, ce-i drept, sfatul experților, dar nu le lasă niciodată responsabilitatea. De exemplu, este rezonabil să ceri sfatul unui contabil specializat în impozite și taxe atunci când îți planifici afacerile. Cu toate acestea, oamenii de succes întotdeauna pun întrebări și evaluează persoana care le acordă asistență.
9. Oamenii de succes nu lasă dorința pentru bani să depășească alte lucruri mai valoroase
Să cauți succesul financiar este un lucru bun. Resursele financiare suficiente îți oferă un acces mai bun la tehnologie, servicii medicale și opțiuni de petrecere a timpului liber. Ele îți acordă inclusiv mai multe posibilități de a dona cauzelor în care crezi.
Totuși, oamenii de succes înțeleg că succesul financiar este doar una dintre părțile unei vieți de succes. De exemplu, neglijarea sănătății pentru a te axa pe a face bani este întotdeauna o strategie proastă.
10. Nu susțin că știu totul când vine vorba de bani.
Lumea reală este un loc vast și complex, iar oamenii de succes știu și înțeleg la modul profund acest adevăr. Când vine vorba despre bani, ai parte de multe informații venite din toate părțile. De aceea, oamenii de succes precum Warren Buffett își înțeleg limitele și se concentrează pe punctele lor forte.
Dacă şi tu vrei să înveți în anul ce tocmai a început ceva nou despre investiții, am o veste bună pentru tine. 🙂
Acum ai o reducere de 30% la Cursul video de investiţii pasive şi active, unde vei afla multe exemple practice de investiții simple și eficiente, care pot fi aplicate chiar aici în România.
Însă trebuie să te grăbești, căci această promoţie este disponibilă doar până pe 8 ianuarie (inclusiv).
Mai multe detalii găseşti AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.