Statul joacă un rol important în viaţa noastră, fie că ne dăm seama sau nu de acest lucru.
Iar prin deciziile sale, Statul are puterea de a ne afecta în mod semnificativ atât prezentul cât şi – mai ales – viitorul.
Din păcate, la momentul actual devine tot mai clar felul în care ne vor influenţa pe termen lung multe din deciziile pe care le ia Statul: negativ.
Iată câteva moduri în care Statul îşi bate joc de viitorul nostru financiar:
– Prin lipsa de coerenţă, de continuitate şi de viziune a politicilor publice.
Totul se schimbă, în toate modurile posibile, practic de la o zi la alta. Ce era valabil ieri nu mai este valabil azi, dar poate va fi din nou valabil săptămâna viitoare.
Prin urmare, orice planuri ai încerca să-ţi faci, vor fi în mod inevitabil date peste cap. În permanenţă.
– Prin proasta gestionare a banilor proveniţi de la noi, contribuabilii.
Deşi traversăm, de câţiva ani, o perioadă foarte bună, de creştere economică semnificativă (având în 2017 chiar cea mai mare creştere a PIB-ului din UE), totuşi Statul cheltuie din ce în ce mai mult faţă de veniturile pe care le încasează.
Astfel, deficitul bugetar creşte, nivelul datoriei creşte şi povara lor devine tot mai mare, cu atât mai mult cu cât este probabil ca viitorul să ne mai rezerve şi unele surprize neplăcute (din categoria crizelor economice).
– Prin scăderea tot mai accentuată a investitiilor.
Din păcate, există destule domenii în care doar Statul are rolul şi forţa necesară de a produce îmbunătăţiri vizibile. Cum ar fi, de exemplu, cazul infrastructurii (autostrăzi, căi ferate etc.), construcţiei de spitale, şcoli etc.
Lipsa investitiilor din aceste domenii va avea efecte extrem de negative în viitor şi probabil că ne va afecta negativ practic fiecare aspect al vieţii.
– Prin distrugerea sistemului public de pensii.
Sistemul de pensii de stat este deja falimentar, deoarece cheltuie mai mulţi bani decât încasează.
Dar după anul 2030, când vor începe să se pensioneze cei din generaţia numeroasă a “decreţeilor”, estimările arată că pensia de stat va ajunge sub nivelul de 20% din ultimul salariu, pentru că 1 angajat va trebui să susţină 3 pensionari.
Mai mult, în această perioadă Statul încearcă să lichideze Pilonul II de pensii, adică exact acei bani care erau ai TĂI, proprii şi personali, şi care erau investiti, deci creşteau de la an la an.
După ce că anul acesta a redus deja contribuţiile la Pilonul II de la 5.1% la 3.7%, Statul intenţionează să le oprească de tot, şi chiar să naţionalizeze respectivii bani, eliminând astfel şansa pe care o aveai, de a primi un plus de cca. 15% la pensie, cât ar fi adus acest pilon.
Dar ce poţi face TU, atunci când Statul face atâtea… lucruri “bune” pentru viitorul tău?
Răspunsul la această întrebare este extrem de simplu: îţi poţi construi TU ÎNSUŢI viitorul pe care ţi-l doreşti!
Fără să te bazezi prea mult pe ajutorul pe care Statul (sau orice altă instituţie ori companie) ar putea (sau ar trebui) să ţi-l dea.
Evident, ai putea spune că nu poţi să le faci singur pe toate, că nu ai cum să trăieşti sau să te descurci de unul singur.
Ai dreptate, nici nu mă gândeam la acest lucru!
Tot ce voiam să-ţi propun, de fapt, este o schimbare de mentalitate.
O trecere de la “să mi se dea” sau “să mi se facă” la “EU voi obţine” sau “EU voi face”.
Astfel încât să începi să-ţi construieşti pas cu pas propriul TĂU viitor financiar mai bun, mai prosper şi mai sigur, să porneşti astfel pe drumul spre independenţa financiară.
Sigur, la început această idee s-ar putea să ţi se pară ciudată, greu de pus în aplicare, stresantă sau chiar înfricoşătoare.
Dar nu este DELOC aşa.
Odată ce vei înţelege că nu eşti singur pe acest drum, că sunt multe milioane de oameni în întreaga lume care, asemenea ţie, îşi clădesc propriul viitor financiar, că există metode simple, clare şi de încredere care chiar funcţionează, odată ce vei înţelege ce ai de făcut la modul practic, îţi va fi MULT mai uşor.
Iată, foarte pe scurt, câteva idei pe care să le ai în vedere, în drumul tău spre un viitor financiar mai prosper:
1. Cunoaşte-ţi finanţele personale.
Este clar că nu poţi repara sau optimiza ceva ce nu ştii prea bine cum funcţionează. Prin urmare, primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ţi cunoşti cât mai bine motivaţia şi obiectivele, veniturile şi cheltuielile, activele şi pasivele etc.
Doar în felul acesta vei putea construi pe baze solide, în mod organizat, pentru a avea succes pe termen lung şi foarte lung.
2. Economiseşte.
Trăim într-o societate în care consumul excesiv este ridicat la rangul de “lege”, dar trebuie să-ţi dai seama că acest lucru nu te va face niciodată mai bogat. Din contră.
În schimb, dacă înţelegi adevărata valoare a unui trai echilibrat, rezonabil, a acelui principiu de demult cunoscut, de a avea “ceva pus deoparte”, îţi va fi mult mai uşor să progresezi în direcţia unui viitor mai prosper.
Iar după ce vei descoperi cele mai uşoare metode, în cazul particular al TĂU, de a-ţi creşte veniturile şi de a-ţi scădea cheltuielile, vei vedea că a economisi este mult mai uşor decât îţi imaginai şi vei obţine astfel mari satisfacţii (spre deosebire de cei care cred că a economisi este un chin).
3. Investeşte.
Însă trebuie să fii atent, căci a-ţi păstra aceste economii – în totalitate – în depozite bancare “recompensate” cu dobânzi de 1 şi ceva la sută, nu te va ajuta deloc, pe termen lung.
Banii tăi îşi vor pierde treptat puterea de cumpărare, mai ales la un nivel al inflaţiei de peste 5%, cât avem la momentul actual în România.
De aceea, trebuie să te informezi despre variantele de investitii disponibile, despre avantajele şi dezavantajele lor, despre cum funcţionează ele la modul practic şi, mai ales, despre cât de potrivite sunt ele pentru TINE şi pentru planul TĂU pe termen scurt, mediu şi lung.
Pentru că apoi îţi va fi mult mai uşor să le pui în aplicare pas cu pas, în mod constant, lună de lună, iar rezultatele pe care le vei obţine nu numai că vor fi pozitive, dar vor veni fără stresul şi teama care îi însoţeşte pe cei care nu ştiu ce fac.
În felul acesta, deşi Statul va continua să joace un rol important şi în viaţa ta, vei reuşi să reduci tot mai mult influenţa politicilor păguboase asupra viitorului tău şi să-ţi atingi astfel obiectivele pe care ţi le-ai propus.
Iar dacă vrei să-ţi construieşti şi TU un viitor mai prosper, să îţi îmbunătăţeşti finanţele personale şi să faci investitii inteligente, în surse de venit pasiv, mă bucur să-ţi spun că acum te pot ajuta la modul cel mai practic.
Împreună cu Valentin Nedelcu, coach şi trainer financiar, consultant fiscal, investitor şi fondatorul comunităţii StiintaBanilor.ro, am creat special pentru tine Programul de training “Succesul în finante personale şi investitii”.
Este un program de 12 săptămâni, unic în România, care se referă la finante personale si investitii într-o manieră unitară, holistică, integrând aspectele teoretice, de strategie, cuantificabile, cu cele practice, funcţionale, de zi cu zi şi cu cele psihologice, emoţionale.
Mai multe detalii, precum şi o reducere promoţională de 50% găseşti aici.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.