Dobanzile au, în general, o evoluţie cu un puternic caracter ciclic, la fel ca multe alte elemente din lumea financiară şi economică.
În ultimii ani am traversat o etapă în care dobanzile au fost în permanentă scădere, alături de alţi parametri importanţi, precum inflaţia.
Astfel s-a ajuns la situaţia din prezent, când dobanzile sunt la minime istorice, la zero sau chiar la valori negative în foarte multe ţări.
Mai mult, în încercarea de a creşte inflaţia, principalele bănci centrale din lume, pe lângă scăderea ratei dobânzii cheie, au apelat la măsuri extreme, utilizate pentru prima oară în istorie: tipărirea masivă de monedă (aşa-numitele programe “QE”).
Dar această etapă a luat sfârşit.
Inflaţia a început, încet-încet, să revină şi acum se apropie de 2% anual (ţinta oficială) în multe din economiile avansate.
Ca urmare, băncile centrale au încheiat deja programele “QE”, sau se apropie de finalul lor, şi acum au în vedere un proces de revenire a dobânzilor.
Sigur că dobanzile nu vor creşte brusc, din contră, sunt absolut convins că revenirea lor la valori “normale” va fi foarte lentă, însă direcţia de evoluţie a lor devine din ce în ce mai clară.
Şi dobanzile la care se împrumută statul român sunt tot mai mari
Statul îşi finanţează deficitul bugetar prin emiterea de titluri de stat cu diferite scadenţe. În ultimele luni, însă, statul a fost nevoit să ofere dobanzi tot mai mari pentru a putea atrage sumele de care avea nevoie.
De exemplu, în ianuarie a trebuit să ofere o dobândă cu peste 1% mai mare faţă de dobânda obţinută la licitaţia anterioară pentru titluri cu aceeaşi scadenţă, iar în februarie dobânda oferită a fost cu 0,38% mai mare.
Mă aştept ca acest trend să continue şi în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât va fi favorizat de inflaţia ce îşi va face din nou simţită prezenţa tot mai clar.
Probleme aduse de dobanzile aflate în creştere:
1. Primul lucru la care te poţi gândi, în mod evident, este creşterea ratelor la creditele pe care le ai deja în derulare (sau pe care intenţionezi să le faci).
Într-adevăr, acest lucru chiar se va petrece la un moment dat, şi chiar dacă dobanzile vor creşte foarte lent, pe termen lung ele pot pune în pericol sănătatea ta financiară. Aşa că trebuie să fii foarte atent la tot ceea ce înseamnă credit şi să nu te expui prea mult, mergând doar pe ideea că acum dobanzile sunt foarte mici.
2. Din punctul de vedere al investitiilor, cele mai vulnerabile la creşterea dobânzilor sunt fondurile care investesc în obligaţiuni (şi în special în obligaţiuni guvernamentale) căci este bine cunoscut faptul că atunci când dobanzile cresc, obligaţiunile scad.
Acest fenomen a început deja să se observe în pieţele de capital şi probabil că va continua şi în perioada care urmează, într-un mod mai mult sau mai puţin pronunţat.
Personal, am fost un mare fan al fondurilor de investitii cu risc mic, despre care am mai scris în trecut, cu atât mai mult cu cât prin intermediul lor am obţinut randamente atractive.
Din păcate, însă, odată cu scăderea obligaţiunilor aceste randamente au devenit tot mai mici (depăşind cu greu 2% pe an), astfel încât am decis să renunţ la aceste fonduri de investitii şi să mă îndrept către alte instrumente, care pot performa mai bine în condiţiile actuale.
Oportunităţi aduse de dobanzile aflate în creştere:
1. Un mare avantaj al revenirii dobânzilor la valori mai ridicate ar fi creşterea atractivităţii depozitelor bancare, care la momentul actual aduc profituri practic invizibile.
Dar această revenire va fi, probabil, extrem de lentă, iar debutul ei încă nici măcar nu s-a produs, aşa că dacă te interesează moduri de a obţine randamente mai bune pentru banii tăi, cel mai util ar fi să iei deocamdată în considerare alte variante.
2. În mod tradiţional, printre investitiile care sunt cele mai avantajate de un mediu în care cresc dobanzile se numără mărfurile.
Acesta este unul din motivele pentru care eu cred că unele investitii în mărfuri sunt în mod particular interesante în perioada următoare.
De exemplu, la începutul lunii ianuarie scriam despre atractivitatea unei investitii în aur. Atunci uncia de aur era cotată la 1175 dolari, iar acum, la doar 6 săptămâni distanţă, depăşeşte 1235 dolari, adică are o creştere de peste 5%.
Dar alături de metalele preţioase mai există şi alte mărfuri care pot reprezenta investitii profitabile într-un mediu în care dobanzile cresc în mod generalizat (cum ar fi, de exemplu, investitiile în cupru şi în nichel).
Dacă vrei să afli mai multe despre aceste tipuri de investitii precum şi un mod foarte simplu, rapid şi ieftin de a beneficia de aceste instrumente, te invit să-mi scrii un email la adresa dan@ideisibani.ro.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.