Se spune că adevăratul motor al economiei este economisirea.
Ziua de 31 octombrie a fost desemnată Ziua Mondială a Economisirii și a fost celebrată, pentru prima dată, în anul 1924, în Italia.
Din păcate, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, românii pun tot mai puțini bani deoparte. Potrivit sondajelor din ultimii doi ani, românii ocupă un loc codaș în clasamentul european privind economiile.
România este, așadar, țara în care se economisește cel mai puțin, peste 50% dintre participanții la sondaj afirmând că nu economisesc deloc. La polul opus, se află Luxemburg, unde aproximativ 90% dintre persoanele chestionate fac economii lunare.
Cum să faci economii fără eforturi financiare suplimentare?
Dacă te numeri printre românii care își doresc să facă economii lunare, trebuie să ai în vedere câțiva pași care îți vor garanta succesul. Deși pare greu, să faci economii lunare nu este tocmai imposibil.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta, mai ales dacă lunar ai obligații financiare (credit imobiliar, credit auto, credit pentru nevoi personale, etc.):
1. Notează-ți toate cheltuielile într-o agendă personală – deși pare un clișeu, o agendă personală de cheltuieli (de la care să nu te abați) îți aduce avantaje: te organizează din punct de vedere financiar, te ajută să monitorizezi corect procentul venituri/cheltuieli, te determină să-ți organizezi mai bine cheltuielile lunare;
2. Aplică regula de 30 de zile pentru o achiziție nouă – un bun aliat dacă te pregăteșți de o achiziție mare din punct de vedere financiar (un credit pentru nevoi personale, electronice sau electrocasnice noi, un credit auto, etc.).
În cele 30 de zile gândește-te dacă achiziția este absolut necesară și alocă-ți timpul necesar pentru a-ți da seama dacă o poți susține cu adevărat;
3. Folosește-te de comparatoarele de prețuri – dacă ai convenit că este absolut necesar să faci o achiziție mare, comparatoarele de prețuri te ajută să găseșți, rapid, cele mai bune prețuri. Cu ajutorul comparatoarelor de prețuri, vei găsi cel mai mic preț pentru produsul dorit;
4. Profită de reduceri – există multe metode prin care poți obține reduceri: cardurile de fidelitate, cardurile de credit fără comisione ascunse, site-urile de cashback sau reducerile sezoniere ale comercianților. Profită din plin de ele pentru economii substanțiale;
5. Reanalizează-ți toate facturile /abonamentele lunare, începând cu facturile / obligațiile financiare mari. Renegociază, de exemplu, clauzele contractuale ale creditului pentru nevoi personale, încercând să obții o dobândă mai mică.
Sau obține un salt financiar nemaipomenit mergând pe jos și renunțând, astfel, la o parte din costurile lunare pentru transport;
6. Setează-ți obiective financiare – se spune că obiectivele financiare constituie baza succesului financiar.
Așadar, stabilește-ți obiective finaciare clare, cu termene limită de îndeplinire, chiar dacă, în anumite luni, te confrunți cu o situație financiară mai dificilă.
Articol redactat de Georgescu Maria.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.