Ştim cu toţii, și de cele mai multe ori din proprie experiență, că veniturile sunt cam prea mici şi cheltuielile sunt cam prea mari.
Dar dacă nu reuşeşti să ţii lucrurile sub control, în curând vei începe să acumulezi datorii.
La început poate că n-o să ţi se pară mare lucru, pentru că dobânda acumulată pe termen scurt nu este mare.
Dar pe termen lung situaţia se schimbă: efectele dobânzilor se amplifică mult datorită fenomenului de compunere a dobânzilor („compound interest„, care are o creştere exponenţială) iar aceste datorii vor ajunge să te sufoce.
Dealtfel, mulţi oameni nici măcar nu-şi cunosc cu adevărat toate aceste datorii şi modul în care ele s-au acumulat.
Iar unii nici nu intenţionează să le achite vreodată, ci mizează pe „rostogolirea” lor la nesfârşit (plătind doar dobânzile).
Iată 10 motive pentru care rişti să te afunzi în datorii şi ce poţi face:
1. Cheltuielile tale sunt prea mari
Un lucru este sigur: daca te-ai aglomerat financiar in ultimii ani si ai acumulat prea multe rate – o rata bancara uriasa pentru noua ta casa, o alta rata pentru masina, cu primele de asigurare aferente – precum si alte cheltuieli care iti depasesc venitul lunar, atunci nu vei avea in viitorul apropiat suficienti bani pentru a-ti achita toate aceste datorii. Din contra, situatia ta financiara se va deteriora si mai mult.
Daca doresti sa scapi de datorii, trebuie sa iti reduci serios cheltuielile.
Este bine pentru finantele tale sa treci in revista toate cheltuielile inutile. Incearca sa le reduci, astfel incat sa profiti de venitul tau disponibil pentru a-ti rambursa cat mai mult din datorii.
2. Nu dispui de niciun venit suplimentar
Daca dispui doar de o sursa de venit, cu siguranta cheltuielile tale sunt dependente in exclusivitate de aceasta. Nu este nici un secret faptul ca pentru a fi capabil de a economisi bani si pentru a achita din datorii ar trebui sa gasesti moduri de a-ti suplimenta veniturile.
Poti lucra ceva part-time pentru a castiga un venit suplimentar. Dupa o perioada, poti beneficia de acesti bani pentru a dezvolta chiar o mica afacere.
3. Nu ai o evidenta clara a cheltuielilor tale
Stii unde se duc banii tai in fiecare luna? Daca te uiti la istoricul tranzactiilor din contul bancar si ramai nedumerit: „Pe ce anume am cheltuit atatia bani?”, atunci ai o problema serioasa.
Trebuie sa tii o evidenta clara a cheltuielilor tale. Fie ca realizezi acest lucru pe un caiet sau intr-un fisier Excel, te va ajuta sa-ti urmaresti activitatile financiare, pentru a avea o idee mai buna despre ce ai cumparat.
Astfel, poti ajusta cheltuielile inutile care iti erodeaza veniturile si iti cresc datoriile.
4. Nu profiti la maxim de serviciile bancare
Uiti deseori sa platesti factura la electricitate sau la telefon? Rata la firma de leasing? Tehnologia care exista astazi in ceea ce priveste serviciile bancare te poate ajuta enorm.
Iti poti achita datoriile automat, lunar, direct din contul curent. Tot ce trebuie sa faci este sa iti rezervi cateva minute pentru a configura o tranzactie automata din contul tau curent pentru anumite facturi lunare.
5. Stai prost cu organizarea timpului
Cam cate ore pe saptamana lucrezi? 40? Faci ceva dupa ce pleci de la locul de munca pentru a obtine niste bani in plus? Iti imbunatatesti educatia si pregatirea profesionala pentru a-ti spori valoarea pe piata fortei de munca?
Cheltuielile vor creste intotdeauna de-a lungul timpului – fie și numai datorită inflației.
Daca nu iti gestionezi timpul cu intelepciune, nu iti vei putea spori capacitatea de a castiga mai multi bani, pentru a tine pasul cu aceste cheltuieli, ceea ce te va mentine la acelasi nivel de venituri si te vei cufunda si mai mult in datorii.
6. Cheltui prea mult cu cardul de credit
Datoriile acumulate pe cardurile de credit reprezinta cele mai periculoase datorii pe care le poti avea, pentru ca ratele dobanzilor sunt foarte ridicate. Cu toate acestea, multi oameni considera cardurile de credit drept o modalitate de a cumpara lucruri fara a trebui, de fapt, sa plateasca pentru ele.
Adevarul este ca suma de plata va creste mult pe termen lung, pe masura ce cheltui şi mai mult, iar in cele din urma nu vei mai putea sa obtii un alt credit. In acel moment, vei fi obligat sa platesti din datorii, inainte de a mai putea cumpara altceva.
Mai bine foloseste cardurile de credit cu intelepciune si plateste cu acestea doar lucruri pe care le poti achita in totalitate in fiecare luna.
Ziua in care apare un dezechilibru pe cardul tau de credit este cea in care vei incepe sa acumulezi datorii, iar dobanzile le vor amplifica tot mai mult.
7. Te-ai obisnuit sa te afisezi cu lucruri scumpe
Cel mai rapid mod de a te afunda in datorii este sa incepi sa te preocupi cu privire la ceea ce cred altii despre tine. Adevarul este ca nu toti castigam lunar aceeasi suma ”uriasa” de bani, dar mai toata lumea prefera sa se comporte ca si cum ar face acest lucru.
Nu te mai ingrijora cu privire la imaginea pe care masina ta, casa, hainele si orice altceva din jurul tau ti-o formeaza in societate.
Traieste viata pe care esti in masura sa o traiesti, fara a mai intra in datorii pentru toate prostiile!
8. Nu ai un buget personal
Banii sunt facuti pentru a fi cheltuiti, dar daca nu faci acest lucru dupa un plan bine pus la punct, atunci vei arunca cu bani in stanga si in dreapta fara niciun rost.
Dealtfel, trei sferturi dintre romani nu-si planifica banii, astfel ca nu detin economii pentru situatii de urgenta si nu au un plan pentru plata datoriilor la banci, arata un studiu.
Asadar, gandeste-te la lucrurile care iti aduc cea mai mare bucurie atunci cand le cumperi si aloca pentru acestea o suma cu care esti confortabil. Cheltuie acesti bani pe unul sau doua lucruri, dar opreste-te la atat.
9. Iti ”permiti” prea multe lucruri
Daca iti „permiti” sa cumperi orice, acesta este un mod foarte rapid de a intra in datorii. Pentru ca, atunci cand iti „permiti” lucruri, te gandesti numai la cum poti utiliza toti banii de care dispui pentru a face cumparaturi – automobile, telefoane sau vacante exotice.
Trebuie sa cumperi doar acele lucruri pe care le poti achita complet in mai putin de doi ani – in afara cazului in care cumperi o locuinta. In caz contrar, iti vei petrece toata viata facand plati lunare catre lucruri care vor avea, la momentul respectiv, o valoare mai mica decat datorezi pe ele.
10. Cumperi prea multe maruntisuri
10 lei aici, 20 de lei dincolo, toate aceste sume se aduna. Este foarte usor sa iti spui ca: „Sunt doar 10 lei. Nu stiu ce o sa fac cu el, dar o sa cumpar acest lucrusor!”
Problema cu acest obicei de a cheltui este ca daca iti vei spune acelasi lucru in fiecare zi, la finalul lunii vei fi cheltuit o groază de bani pe nimicuri, doar o gramada de obiecte inutile.
Rezista tentatiei de a cheltui bani pe multe lucruri marunte si fara valoare. In schimb, vei fi mult mai fericit daca vei face o singura achizitie, dar mai mare si de calitate.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.