Sunt deja mulţi ani de când băncile au devenit o prezenţă constantă în viaţa noastră.
Au devenit astfel tot mai cunoscute diferitele tipuri de conturi şi facilităţi pentru economisire pe care acestea le oferă.
Însă depozitele bancare sunt cele mai populare instrumente financiare la care apelează românii.
Cu toate acestea depozitele bancare nu aduc numai avantaje.
Ba chiar din contră, ele vin uneori și cu unele „capcane”, pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a apela la această variantă pentru a-ți păstra banii.
Iată 5 aspecte de care trebuie să fii conștient încă de la început atunci când intenţionezi să apelezi la depozitele bancare:
1. Siguranţa.
Cel mai important motiv pentru care depozitele bancare sunt atât de populare este faptul că ele sunt considerate a fi „sigure”.
Acest lucru este în principiu adevărat, chiar dacă nicăieri în lume nu există ceva absolut 100% sigur.
Siguranţa depozitelor bancare este dată de faptul că ele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), care se obligă să restituie deponenţilor sumele depuse (în limita a 100.000 euro pe deponent) în cazul în care banca respectivă s-ar confrunta cu probleme financiare.
Atenţie, însă, căci nu toate băncile prezente în România participă la FGDB, pentru că legislaţia nu prevede această obligaţie şi pentru sucursalele instituţiilor financiare străine din interiorul Uniunii Europene. Dacă nu eşti sigur că banca ta este membră a FGDB, poţi consulta aici lista cu băncile participante.
Dar dacă esti interesat de siguranţa MAXIMĂ pe care o poţi avea pentru banii tăi, trebuie să ştii că riscul cel mai mic în orice ţară îl au titlurile de stat (certificatele de trezorerie) care sunt garantate direct de către statul român (plus că dobânda astfel obţinută nu este impozitată, cum este cazul cu depozitele bancare).
2. Comoditatea.
La prima vedere, depozitele bancare sunt foarte uşor de făcut, pentru că nu trebuie decât să mergi la banca unde ai deschis contul şi să semnezi o hârtie. Sau poți face totul online.
Pe de altă parte, atunci când doreşti lichidarea acestui depozit şi retragerea sumei respective este posibil să apară unele complicaţii, dacă doreşti să faci acest lucru în altă sucursală a băncii decât cea unde ai constituit iniţial depozitul.
Depinde de la caz la caz, însă unele bănci au nevoie să primească specimenul tău de semnătură sau acceptul sucursalei unde ai constituit depozitul inițial, lucru care poate să dureze destul de mult.
3. Flexibilitatea.
Este important să te gândeşti bine pe ce durată doreşti să faci un anumit depozit. De obicei, cu cât durata este mai mare, cu atât este mai mare şi rata dobânzii pe care o poţi obţine.
Dacă, însă, ai nevoie de respectivii bani înainte de termen, este posibil apară costuri suplimentare.
Băncile încearcă să te descurajeze să faci acest lucru şi pot impune penalităţi prin care să pierzi dobânda pentru întreaga perioadă a depozitului sau care chiar să ducă la micşorarea sumei depuse iniţial de către tine.
Din acest motiv trebuie să te informezi despre aceste penalităţi înainte de a constitui depozitele bancare pe care le doreşti.
Pe de altă parte, există instrumente cu riscuri mici (cum sunt fondurile de obligațiuni sau obligațiunile listate pe bursă) care sunt mult mai flexibile din acest punct de vedere și îți acordă dobânda acumulată la zi.
4. Suma minimă.
Bineînţeles că atunci când faci un depozit eşti interesat de obţinerea unei dobânzi cât mai mari.
Băncile vin în permanenţă cu tot felul de oferte „speciale”, însă trebuie să fii atent căci de multe ori ofertele cele mai interesante pot avea unele cerinţe specifice, cum ar fi o anumită sumă minimă a depozitului necesară pentru obţinerea dobânzii celei mai avantajoase.
5. Dobânda.
Evident că acest aspect este foarte important, mai ales că dobânzile pe care băncile le acordă pentru depozitele bancare sunt foarte diferite.
Însă dobânzile sunt, ca regulă generală, FOARTE mici, iar la momentul actual ele sunt mult sub creşterile reale de preţuri.
Dacă compari rata medie a inflației pe anul 2018 (de peste 4%) cu rata medie a dobânzii la depozitele bancare pe 1 an (puțin peste 2%) vei vedea că puterea de cumpărare a banilor tăi scade de la an la an.
Dacă vrei să te protejezi de această erodare continuă a banilor tăi, trebuie să te informezi despre alte instrumente financiare care îţi permit obținerea unor randamente mai bune.
Acesta este motivul pentru care am realizat împreună cu prietenul și asociatul meu Valentin Nedelcu, două cursuri de investitii, pasive și active, care te vor ajuta la modul cel mai practic și aplicat.
În plus, până pe data de 18 aprilie 2019, mai poți beneficia și de reducerile speciale de până la 52% la pachetele ce conțin aceste cursuri.
Mai multe detalii gasești AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.