O nouă emisiune de titluri de stat destinate în exclusivitate populaţiei este lansată zilele acestea (până pe 6 iulie).
Acesta este un eveniment destul de rar, căci ultima dată când Statul a emis astfel de titluri de stat a fost în vara anului 2016.
De asemenea, este şi un eveniment important, mai ales pentru investitorii cu un profil foarte conservator, dar şi ca o eventuală variantă de diversificare a portofoliului.
Cu toate acestea, noile titluri de stat aduc unele schimbări majore, care ar trebui să fie bine înţelese, înainte de a lua decizia de a investi în ele.
Iată câteva plusuri şi minusuri de avut în vedere, dacă eşti interesat de noua emisiune de titluri de stat:
1. Siguranţa.
Într-adevăr, cea mai “sigură” investitie pe care poţi să o faci în România este cea în titluri de stat. Acesta este, dealtfel, cel mai mare avantaj al lor.
Având în vedere faptul că ele sunt garantate direct de către Stat, în mod tradiţional aceste titluri sunt considerate a fi investitiile cu riscul cel mai mic disponibile într-o anumită ţară.
Pe de altă parte, dacă ai în vedere rating-ul de ţară al României (şi situaţia politică la momentul actual), vei constata că te poţi expune la riscuri şi mai mici dacă investeşti în titluri de stat din ţări cu rating mai bun.
Sigur că cele din principalele economii din lume (SUA, Japonia, Germania) îţi vor oferi dobânzi foarte mici, însă există şi posibilitatea de a investi în titluri emise de ţări emergente (deci cu rating mai bun decât România), care aduc dobânzi nominale apropiate de cele de la noi, doar că sunt exprimate în dolari.
2. Dobânda.
Dacă ne gândim că la momentul actual rata medie a dobânzii la depozitele bancare pe 1 an este mai mică de 2% (după cum informează site-ul conso.ro), atunci dobânda anuală de 5% adusă de aceste titluri de stat va părea foarte atractivă. Mai ales că este neimpozabilă (spre deosebire de depozitele bancare).
Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere şi faptul că inflaţia este DEJA mai mare de 5,4%. Iar dacă această valoare se va menţine şi în anii următori (sau dacă va creşte), atunci banii respectivi vor pierde din puterea de cumpărare, chiar dacă vor fi mai mulţi, ca număr.
Acesta este şi motivul pentru care Statul nu reuşeşte să se împrumute decât la dobânzi din ce în ce mai mari (cum ar fi, de exemplu, dobânda de 5% oferită la ultima emisiune de titluri de stat în dolari).
3. Flexibilitatea.
Aici lucrurile sunt extrem de clare, căci aceste titluri de stat “nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează”, după cum este specificat în prospectul de emisiune.
Cu alte cuvinte, din momentul în care le-ai cumpărat, banii tăi vor fi blocaţi pentru 5 ani, fără nicio posibilitate de a avea acces la ei, în caz că apare vreo situaţie neprevăzută în viitor.
Probabil că Statul a gândit această prevedere ca pe o măsură de “protecţie” a investitorului, datorită faptului că într-un mediu în care dobânzile cresc, titlurile de stat scad, deci răscumpărarea lor înainte de termen ar fi putut aduce mai puţini bani decât au fost investiti initial.
4. Disponibilitatea.
Există doar 2 posibilităţi de a investi în aceste titluri de stat: prin unităţile Trezoreriei Statului sau prin unităţile poştale.
Cu alte cuvinte, chiar dacă foloseşti serviciile unui broker sau preferi să faci plăţi prin online banking, de data aceasta va trebui să te deplasezi în persoană şi să participi în mod direct la sistemul birocratic.
5. Suma minimă şi suma maximă.
Dacă la emisiunea de titluri de stat din 2016 valoarea unui titlu era de 100 lei, acum această valoare este redusă la numai 1 leu.
În felul acesta Statul doreşte să le facă disponibile şi celor cu venituri mici, care pot investi practic orice sumă.
Pe de altă parte, suma maximă care poate să fie investită este de 100.000 lei, deci investitorii cu portofolii mari vor trebui să se orienteze către alte modalităţi de a investi în titluri de stat.
În concluzie, această nouă emisiune de titluri de stat – ca orice altă investitie, dealtfel – vine atât cu avantaje cât şi cu dezavantaje.
Cel mai important este să le studiezi cu atenţie, pentru a decide dacă ele sunt potrivite sau nu pentru TINE, în funcţie de profilul tău de risc şi de planurile tale, pe termen scurt, mediu şi lung.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.