Acesta nu este un articol despre o modalitate de a obţine un profit mare într-un timp scurt, sau despre o metodă de îmbogăţire rapidă.
În ceea ce mă priveşte, nu sunt DELOC adeptul acestor “metode”, pentru simplul motiv că ele implică, uneori, riscuri foarte mari, iar alteori sunt pur şi simplu minciuni sau fraude.
În acest articol îţi descriu doar modul foarte simplu şi transparent (pus în aplicare şi de mine) în care s-a putut obţine un profit de cca. 2%, atât în euro cât şi în lei.
Pe scurt, este vorba despre emisiunea de titluri de stat FIDELIS, care s-au listat la bursă pe data de 13.08.2020.
Despre ultimele programe TEZAUR şi FIDELIS am vorbit pe larg în video-ul “Titlurile de stat în lei şi euro: de la A la Z”, pe care îl găseşti AICI.
După listarea lor pe bursă, atât titlurile de stat în lei cât şi cele în euro au fost foarte căutate de investitori, încât preţul lor de tranzacţionare a crescut rapid de la 100% la 102%, iar volumele tranzacţionate au fost mari – după cum poţi vedea mai jos.
În felul acesta, dacă ai fi subscris la emisiunea FIDELIS, la valoarea nominală (100 lei, respectiv 100 euro), ai fi avut posibilitatea de a obţine un profit rapid de 2% (sau chiar puţin mai mare, la titlurile în lei).
Ţi se pare foarte puţin un profit de 2%?
Evident, ai tot dreptul la această părere, însă dă-mi voie să-ţi spun că trebuie să ai în vedere mai mulţi factori atunci când evaluezi acest profit:
1. Timpul
– având în vedere că acest profit de 2% a fost obţinut în mai puţin de 2 săptămâni, dacă ar fi să-l anualizăm am obţine peste 52% pe an.
Evident, prin acest calcul nu vreau să spun că aici avem de-a face cu un profit de 52% pe an, ci doar că întotdeauna trebuie să iei în considerare şi factorul timp, care poate să fie foarte diferit de la o investiţie la alta.
2. Riscul
– se spune de multe ori că profitul este corelat cu riscul asumat: pentru a obţine un profit mai mare este necesar să-ţi asumi un risc mai mare.
Tocmai de aceea cred că aici avem de-a face cu un caz fericit, pentru că titlurile de stat sunt instrumentele cele mai sigure dintr-o anumită ţară, deci riscul asumat în această investiţie este practic zero.
3. Comparabilele
– sunt foarte puţine tipuri de investiţii cu riscuri practic zero cu care am putea face o comparaţie a randamentului: de exemplu depozitele bancare.
Chiar dacă la lei dobânzile sunt ceva mai mari (şi se apropie chiar de 4%), la euro nu putem obţine nici măcar 1% pe an din depozite bancare. Darmite 2%…
4. Impozitarea
– un alt avantaj al titlurilor de stat este că dobânda este scutită de impozitul pe profit de 10%, spre deosebire de depozitele bancare care sunt impozabile.
CONCLUZIE
Intenţia mea nu este de a da sfaturi de investiţii.
Am vrut doar să dau un exemplu practic, privind un mod de a obţine un profit rapid de cca. 2%, în lei şi în euro, cu riscuri practic zero şi care poate fi pus în aplicare foarte uşor.
Rămâne ca TU să te gândeşti dacă această variantă de investiţie este sau nu potrivită cu profilul şi cu obiectivele tale, mai ales că nu există vreo garanţie că acelaşi lucru se va întâmpla şi la emisiunea viitoare de titluri de stat listate pe bursă.
Dacă vrei să afli mai multe idei de a-ţi îmbunătăţi finanţele personale şi investiţiile, te invit să participi la webinarul “De la haos financiar la prosperitate: 6 principii esenţiale”, ce va avea loc online joi 20.08.2020 ora 19:00 – 20:30.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.