Despre “vară” şi “iarnă” în economie şi în lumea financiara se vorbeşte destul de mult.
Într-adevăr, în lumea în care trăim aproape totul se desfăşoară sub formă de cicluri.
Există perioade când lucrurile merg bine, când avem creştere economică, cresc salariile, scade şomajul şi la modul cel mai general creşte nivelul de viaţă.
Şi există alte perioade când se întâmplă exact pe dos, se produc recesiuni economice, creşte şomajul si uneori aceste recesiuni devin atât de grave încât se transformă în adevarate “crize”. Cum a fost de exemplu ultima criza financiara din 2008.
Datorită acestor cicluri economice a apărut analogia cu ciclurile anotimpurilor.
Ideea în principiu nu este deloc rea, doar că această analogie este destul de limitată.
Prin urmare, mulţi oameni îşi imaginează că, aşa cum durata anotimpurilor este cunoscută, la fel este şi durata ciclurilor economice.
Acest lucru este greşit, pentru că în lumea financiara lucrurile sunt mult mai puţin predictibile decât în ceea ce priveşte ciclurile naturii.
De aceea m-am gândit să-ţi propun o mică discuţie despre ce înseamnă “anotimpurile” economice şi cât de predictibilă este succesiunea lor.
Dacă acum suntem în plină “vară”, atunci ne putem aştepta la o “toamnă” lungă, un fel de “vară indiană”, sau ar putea veni peste noi “iarna” fără să ne dăm seama?
De asemenea, ce am putea face la modul practic pentru a ne pregăti cât mai bine pentru “sezonul” următor?
Ce este “vara indiană” în lumea financiara şi cum să te pregăteşti pentru “iarnă”?
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.